Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Itt a NAV válasza Karácsony Gergely vádjaira

Vágólapra másolva!
Visszautasította az adóhatóság Karácsony Gergely vádaskodásait, amelyeket azok után írt ki Facebook-oldalára, hogy a NAV a napokban több helyszínen is házkutatást tartott a főpolgármester 2019-es külföldi kampányfinanszírozása ügyében. A nyomozók megjelentek Tordai Csabánál is, aki Karácsony ügyvédje és jogi főtanácsadója. Az adóhatóság a Mediaworksnél is járt, ahol nagy mennyiségű iratot foglalt le - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Tegnap több helyszínen, többek között Tordai Csaba, Karácsony Gergely ügyvédjénél és jogi főtanácsadójánál is volt házkutatás az elmúlt napokban. A NAV akciójáról a főpolgármester számolt be elsőként a Facebook-oldalán – írja a Magyar Nemzet.

karácsonygergely
Karácsony Gergely 
Fotó: Facebook

Karácsony bejegyzése hemzsegett a vádaskodástól, és egyértelműen arról írt, hogy politikai leszámolásról van szó, hogy ezzel őt és a kampányát gyengítsék, sőt, azt is közölte, hogy a nyomozók különböző magánjellegű dokumentumokat is lefoglaltak. 

Ezzel szemben nem történt más, minthogy a NAV-razzia az ellenzék és Karácsony Gergely 2019-es kampányfinanszírozási botránya miatt történt, ami miatt az adóhatóság, Budai Gyula feljelentése nyomán, költségvetési csalás gyanújával nyomozást folytat.

A NAV helyretette Karácsonyt

A főpolgármester kirohanására ma a NAV is reagált. Mint közleményükben írták, „a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) minden olyan választási kampányban megfogalmazott főpolgármesteri állítást, sajtóhíresztelést határozottan visszautasít, amely az állítja, vagy arra utal, hogy feladatainak ellátását az aktuális politika befolyásolja“. Hozzátették: a NAV két büntetőeljárást folytat egymással párhuzamosan, költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt.

Az egyik büntetőeljárásban, melyben egy főt már gyanúsítottként hallgatott ki a nyomozó hatóság (ez nem lehet más, csak a 99 Mozgalom bűnügye, a gyanúsított pedig Perjés Gábor - a szerk.), bírói végzés alapján kutatást hajtott végre dr. Tordai Csaba ügyvédi irodájában, amely során a nyomozó hatóság – ügyész jelenlétében - az elkövetett bűncselekmények alátámasztására szolgáló bizonyítékokat foglalt le. A médiában megjelentettekkel ellentétben, az eljáró hatóság, csak és kizárólag a bűncselekmény elkövetésével összefüggésbe hozható bizonyítékokat ismerheti meg

 - hangsúlyozta az adóhatóság, hozzátéve, hogy „a másik folyamatban lévő büntetőeljárásban több helyszínen is kutatott a NAV Bűnügyi Főigazgatósága, amelyek során az ügyben vizsgált bűncselekményekkel összefüggésben tárgyi bizonyítási eszközöket foglalt le“.

Tordaicsaba
Tordai Csaba
Fotó: Hír TV

További gyanúsítások várhatóak

Az adóhatóság azt is nyomatékosította közleményében, hogy „a nyomozások részletes adatairól – az eljárások érdekeire tekintettel – további tájékoztatás nem adható, azonban az eddigi megállapítások szerint számos hamis okirat és külföldről érkezett pénzek képezik a vizsgálat tárgyát, mellyel kapcsolatosan, további gyanúsítotti kihallgatások várhatóak“.

Végül kiemelték: a NAV a büntetőeljárásból eredő feladatait pártatlanul, politikai befolyástól mentesen, a törvényi felhatalmazásnak megfelelően, ügyészi felügyelet mellett látja el.

A Mediaworksnél is iratokat foglalt le a NAV

Visszatérve a házkutatásra, a lap információi szerint a nyomozók többek között megjelentek a Karácsony 2019-es kampányát levezénylő Mindenki Budapestért Egyesület székhelyén, amely az egyesület elnökének, Perjés Gábor bejelentett tartózkodási helye is egyben. Szintén volt házkutatás a külföldi pénzmozgásban érintett Bakony Rental Kft.-nél, amely cím a cég ügyvezetőjének, Karácsony régi bizalmasának, Mravik Zsoltnak és élettársának, Tordai Csabának bejelentett lakóhelye is. Úgy tudni, a nyomozók jártak utóbbi cég könyvelőjénél, illetve a datadatos Szigetvári Viktor és Ficsor Ádám lakásánál is.

A nyomozók nemrégiben a Mediaworks szerkesztőségében is jártak, ahol nagy mennyiségű iratot foglaltak le.

Mindez azért történhetett, mert a Magyar Nemzet részletes tényfeltáró írást közölt arról, hogy a főpolgármester öt évvel ezelőtti kampányát külföldi forrásból finanszírozták. 

Feltehetően - a főpolgármester közvetlen bizalmi köréből kiszivárogtatott - dokumentumcsomag eddig feldolgozott részéből készült, amihez hozzátartozott a kampányt bonyolító egyesület adománygyűjtő dobozainak felnyitásáról készült jegyzőkönyv is.

Külföldi pénz áramlott Karácsony kampányába

A főpolgármester kampányába pumpált külföldi pénz egy észt cégtől érkezett a Karácsony bizalmasa, Mravik Zsolt által tulajdonolt Bakony Rental Kft.hez, majd onnan a Városházán dolgozó közvetítő segítségével a 99 Mozgalom botrányából jól ismert Perjés Gáborhoz, a főpolgármester bizalmasához, a kampányt bonyolító Mindenki Budapestért (Mibu) Egyesület irányítójához került, aki több alkalommal összességében 75 millió forintot befizetett a Mibu bankszámlájára.

Azóta kiderült, hogy az észt cég a Seven Chieftains and Partners OÜ, amelynek vezető tisztségviselői Bajnai és Gyurcsány emberei, Ficsor Ádám volt titkosszolgálati miniszter és Szigetvári Viktor egykori kabinetfőnök, akik a DatAdat mögött is állnak.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről