Ennyi apa neveli egyedül a gyerekét Magyarországon

apa, gyerek, egyedülálló, nevelés, telefonálás
apa gyerekkel
Fotó: Shutterstock/Copyright (c) 2022 Standret/Shutterstock
Vágólapra másolva!
Az utóbbi évtizedben jelentősen nőtt az egyedülálló apák száma Magyarországon.
Vágólapra másolva!

A 2022-es népszámlálás szerint 

341 000 olyan család él Magyarországon, amelyből hiányzik az egyik szülő. 

A számok alapján az egyszülős családok 19 százalékában az apa neveli a gyerekeket, miközben egy évtizeddel korábban ez csak 13  százalék - azaz 44 ezer apa - volt - tették hozzá.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy - bár a feladatok ugyanazok, bármelyik szülő nevelje is a gyerekeket - az egyedülálló édesapák általában több segítséget kapnak a környezetüktől, a társadalom megértőbb és támogatóbb az  esetükben

 - írták, hozzátéve, hogy ez valószínűleg annak tudható be, hogy a gyereknevelést, a családfenntartást még mindig inkább női feladatnak tartja a társadalom. Magyarországon a lakosság közel 9 százaléka, vagyis 831 ezer ember él egyszülős családban - jelezték.  Budapesten két helyen - Pesten és Budán - működnek egyszülős központok, amelyek vidéki és határon túli hálózatot is működtetnek. Az első, pesti Egyszülős Központ 2018 májusában nyílt, hogy gyakorlati segítséget és közösséget nyújtson azoknak a családoknak, amelyekből hiányzik az egyik szülő. Az elmúlt években a központok több mint 70 féle szolgáltatásukkal több mint 30 000 egyszülős családot értek el - áll a közleményben.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!