Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Megszólalt a rendőrség a magyar határt áttörő ukrán katonai jármű kapcsán

Vágólapra másolva!
Egy fekete katonai rendszámú GAZ-66-os teherautó „tört utat magának” az ukrán–magyar határon Mezőkaszony és Nagybégány között június 9-én. A benne utazó 32 személyt letartóztatták Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Egy fekete katonai rendszámú GAZ–66-os teherautó áttörte az ukrán–magyar államhatárt Kárpátalján. Ezt követően a magyar határőrök 32 ukrán őrizetbe vételét jelezték – írta meg lapunk is a Magyar Nemzetre hivatkozva. Az incidenst az Országos Rendőr-főkapitányság is megerősítette. 

A Magyar Nemzetnek adott szűkszavú válaszukban emlékeztettek:

a Magyarországra érkező, nemzetközi védelemre szoruló külföldi menedékkérők a hatályos magyar és nemzetközi jogszabályok alapján védelemben részesülnek. 

A hatóság menekültügyi eljárásban dönt a menedékkérő kérelmezők menekült vagy oltalmazott státusáról, illetve az eljárásban vizsgálják, hogy a kérelmezők jogosultak-e a visszaküldés, a kiadatás elleni védelemre. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság a hivatkozott ügy körülményeit hivatalos eljárásban vizsgálja – tették hozzá.

A hatóságok válaszából az tehát kiderül, hogy valóban ukrajnai menekültek érkeztek hazánkba. Az viszont már nem, hogy milyen körülmények között. Lapunk megkereste a határ menti Barabás község polgármesterét is, de ő sem tudott pontosabb felvilágosítást adni. 

A portál információi szerint a határt átlépő jármű már üres volt, mire a hatóságok a helyszínre értek, a határsértőket a község külterületén fogták el.

A Kárpáti Igaz Szó szerint a magyar rendőrség letartóztatását Barabás község határában fogta el a szökésben lévő 32 férfit. Az ukrán hírekből annyi derült ki, hogy egy Gaz–66 típusú, katonainak tűnő teherautó törte át a határt, amelyet videófelvételeken rögzítettek. Ezt a 3,5 tonnás teherautót a Szovjetunióban a 60-as években fejlesztették és a 90-es évek közepéig gyártották, főként a hadseregben használták. Az ellenőrzés során viszont kiderült, hogy ez a jármű nem volt a hadseregnél nyilvántartva. A nyilvánosságra hozott képek alapján a teherautó a zöldhatár irányából, a szántón keresztül érkezett, áttörte a kerítést, majd a magyar oldalon állt meg a bozótosban.

A magyar fél később 32 személy őrizetbe vételéről tájékoztatta az ukrán határőrséget, emellett az ukrán határőrök több embert őrizetbe vettek, akiknek közük lehet a teherautón utazók illegális átszállításához - ismertette Andrij Demcsenko ezredes, az ukrán határőrszolgálat szóvivője hétfőn.

A szóvivő hozzátette, hogy a magyar fél még nem adta át Ukrajnának az őrizetbe vett ukrán állampolgárokat.

A törvények szerint Ukrajnát a hadköteles korú férfiak nem hagyhatják el. Az öldöklő háború, rendszeres és egyre durvább kényszersorozás miatt azonban sokan próbálkoznak azzal, hogy átszökjenek. Néhányan attól sem riadnak vissza, hogy megpróbáljanak a Tiszán átúszni, ami nemegyszer tragédiával végződött.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről