A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Megerősítést nyert, hogy Magyarország kimarad a NATO ukrajnai szerepvállalásából - videó

Vágólapra másolva!
A NATO brüsszeli védelmi miniszteri értekezletén megerősítést nyert, hogy Magyarország kimarad a szervezet ukrajnai szerepvállalásából - közölte a Facebook-oldalára feltöltött videóban a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, hogy "Magyarország továbbra is elkötelezett, lojális és megbecsült szövetségese a NATO-nak".
Vágólapra másolva!

A miniszter szerint nagyon fontos, hogy a NATO megőrizze védelmi jellegét. Ezért is tartja kiemelt jelentőségűnek, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár abban állapodtak meg, hogy Magyarország kimarad abból a szerepvállalásból, amelyet a NATO az ukrajnai háborúhoz kapcsolódóan akar 31 ország részvételével megtenni.

Magyarország sem pénzt, sem fegyvert, sem katonát nem ad ehhez az együttműködéshez, azonban nem is blokkolja azt

- hangsúlyozta a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf kitér arra, hogy Magyarország tavaly már elérte, idén pedig fenntartja és a jövőben is fenntartani óhajtja a nemzeti költségvetés kétszázalékos szintjét a védelmi kiadásokra vonatkozóan. "Ezzel a NATO elit csoportjába tartozunk" - emelte ki. Értékelése szerint Magyarország élen jár a NATO iránti elkötelezettség tekintetében, és ez a magyar emberek biztonságának a garanciája. Elmondta, hogy az ország a továbbiakban is magas létszámmal részt vesz a katonai szervezet több nemzetközi missziójában, légtérrendészeti feladatokat lát el a balti országokban és a szomszédos országokban, valamint NATO-hadosztályparancsnokság is működik Magyarország területén.  A miniszter közölte azt is, hogy az értekezletén jelen volt az ukrán védelmi miniszter, akinek felhívta a figyelmét arra, hogy a magyar kisebbség aktívan részt vesz a háborúban. Úgy fogalmazott, hogy közülük 

többen a legmagasabb, legnagyobb áldozatot is meghozták, életüket adták Ukrajnáért.

Ezért joggal várható el, hogy az ukrajnai magyar kisebbség minden korábban megszerzett jogát "megkaphassa" - tette hozzá.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!