Spanyolország
21:002024. július 14.
Anglia

Megrendezték az Európai Unió Tanácsának második félévi magyar elnökségének a nyitórendezvényét

Fotó: Hungarian presidency
Vágólapra másolva!
2024. július 1-jétől Magyarország tölti be az Európai Unió Tanácsa elnökségét, melynek nyitóceremóniáját hétfő este tartották Brüsszelben. A fél éven át tartó elnökség brüsszeli kulturális nyitóestjét a hagyományokhoz híven a Bozarban tartották meg.
Vágólapra másolva!

A telt házzal tartott ünnepségen Ódor Bálint, Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletének vezetője, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet köszöntötte a résztvevőket, melyet követően Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke mondott beszédet.

Ódor Bálint, Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviselője beszédében kiemelte, hogy az elnökség egyedülálló lehetőséget kínál az Európai Unió megerősítésére.

"Megtiszteltetés, hogy Magyarország ebben a politikailag fontos és geopolitikai kihívásokkal teli időszakban töltheti be ezt a szerepet"- hangsúlyozta.

Ódor Bálint a nyitórendezvényen
Fotó: Hungarian presidency

Sulyok Tamás a nyitórendezvényen elhangzott beszédében úgy fogalmazott, hogy

"az Európai Unió egy figyelemre méltó és egyedülálló gazdasági és politikai unió. Kevesebb, mint egy állam, de több, mint egy egyszerű szövetség."

A köztársasági elnök hozzátette, az európai egység olyan értékes és kifinomult dolog, mint a híres brüsszeli kézzel készített csipke. És mellette majdnem ugyanolyan törékeny is.  Ha erővel bánunk vele, előbb-utóbb elszakad. 

És ha akár egyetlen szál is elszakad, akkor az egész csipke tönkremegy, és használhatatlanná válik. Közös felelősségünk, hogy együtt vigyázzunk rá - jelentette ki a köztársasági elnök.

Az est folyamán továbbá bemutatásra került a MÜPA Budapest Európai örökségünk című összművészeti alkotása. A produkció Johann Sebastian Bach és Bartók Béla művein és gyűjtésein keresztül mutatta be, hogy az európai népek zenéit és táncait hogyan építették be saját művészetükbe. 

Mindkét zeneszerző jelentősen hozzájárult az európai népek kultúráinak megőrzéséhez: míg Bach Angliától Franciaországon át Olaszországig olvasztotta be zenekari szvitjeiben a népek táncainak dallamait, addig Bartók a közép-kelet-európai régió népi alapú zenéit gyűjtötte csokorba és építette be művészetébe. 

Az Európai örökségünk című produkció
Fotó: Hungarian Presidency

Az Európai örökségünk alkotás ezen alappillérek közé épít hidat, rámutat az európai népek és nemzetek kultúrájából eredő gyökereinkre és az ezek kapcsolatából született és újra születő kulturális sokszínűségre, amelyben Európa ereje rejlik.

A július 1-jén megtartott nyitórendezvény ezzel méltó utat nyitott a 2024 második félévi magyar elnökségnek a félév során megrendezésre kerülő rendezvényeinek.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről