A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Kiderült, melyik két település képviseli Magyarországot az Európai Virágos Városok és Falvak versenyén

Vágólapra másolva!
Az Európai Virágos Városok és Falvak versenyén idén két város képviseli Magyarországot, a nemzetközi zsűri Debrecenbe és Zalakarosra látogatott, hogy értékelje a települések környezetszépítési tevékenységét - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szerdán.
Vágólapra másolva!

Az évről évre közel hárommillió embert mozgósító Entente Florale Europe versenyre idén még nagyobb figyelem összpontosul, hiszen 2024-ben Magyarország tölti be az európai környezetszépítő verseny soros elnöki szerepét.

Az MTÜ felidézte, hogy 1975 óta rendezik meg a virágos városok és falvak európai versenyét, az Entente Florale Europe-ot. Magyarország 1990-ben, a közép-kelet európai térségből elsőként csatlakozott a versenyhez, ettől az évtől 2025 végéig pedig a soros elnöki szerepét is ellátja. A soros elnökségnek köszönhetően Magyarország nemcsak nagyobb figyelmet kaphat a nemzetközi kommunikációs színtéren, hanem lehetőséget is jelent a hazai szakemberek és magyarországi települések bemutatkozására. 

Legutóbb 2022-ben rendezték még az Entente Florale Europe-ot, így idén a Virágos Magyarország, az ország legrégebbi és legnépszerűbb környezetszépítő versenyének 2022-es fődíjasai, 

Debrecen és Zalakaros képviselik az országot a megmérettetésben.

Az Európai Virágos Városok és Falvak zsűrijének tagjai június végén érkeztek Magyarországra, hogy személyesen értékeljék a két település környezetszépítési tevékenységét. A zsűri elnöke, William Kearney, az Entente Florale Europe (EFE) alelnöke, Rüdiger Kirsten német tájépítész, valamint Csehország képviseletében Milena Andrade Dneboská először Debrecenbe látogattak el. Június 29-én járták be a cívisvárost, amely két éve a Virágos Magyarország 30 ezer lakos feletti város kategóriájának fődíjasa lett. 

Fotó: Visit Hungary

A zsűri kiemelte a Future of Debrecen helyi munkacsoport és civil összefogás munkásságát az ökológiai és klímaadaptációs kihívások helyi kezelésére, programjaikat a biodiverzitás megőrzése és a vízvisszatartás támogatására. Elismerően szóltak a lakótelep rehabilitációs programjáról is, amelynek köszönhetően minőségi játszóterek, pihenőkertek, sportterek és közösségi kert is épült. A zsűri a Nagyerdő kiemelkedő szerepére is rámutatott a városklíma terhelő hatásainak mérséklésében és a rekreációban, amelynek megőrzése és zöldfelület-fejlesztése a város fontos feladata - tájékoztatott az MTÜ. 

A szakemberek július 1-én Zalakarosra látogattak, a Virágos Magyarország 2022-es versenyének kisváros kategória fődíjasához. 

A termálfürdőjéről híres üdülőváros 2003 után idén második alkalommal képviseli az országot, amelyre most is lelkesen készült az egész település. A zsűri megtekintette a város számos minőségi zöldfelületét, amely remekül kiegészíti a rekreációs igényeket. Elismerően szóltak a Termáltóról és környezetéről, ahol pihenőpark, vadvirágos rét és egy éger láperdő fogadja a látogatókat. Kiemelték a biodiverzitás megőrzésére tett erőfeszítéseket, külön dicsérték a több hazai díjat is elnyert Éger tanösvényt. Ezek mellett a központi közösségi tér tájépítészeti nívódíjas csapadékvíz visszatartó rendszerét és közparki fejlesztését is méltatták - írta közleményében az MTÜ.

A nemzetközi megmérettetésben összesen 7 ország 11 települése mutatkozik be: a két magyar város mellett a szlovéniai Velenje, a Romániában található Csíkszereda, a Szlovákiában fekvő Farkasd, az írországi Carlow és Ballinahown, a németországi Meinheim és Höxter, valamint a cseh Písek és Chorusice. Az eredmények kihirdetésére, az elnyert minősítések átadására szeptember 7-én, a Székesfehérváron megrendezendő díjátadó gálán kerül sor.

2022-ben rekordszámú nevezés érkezett a Virágos Magyarország versenyre. Ahogy az Origo is beszámolt róla, május 20-ig adhatták be pályázataikat a helyi közösségek a Virágos Magyarország Szervezőbizottsága és a Magyar Turisztikai Ügynökség által rendezett környezetszépítő versenyre. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!