Washingtonban megkezdődött a 75. évfordulós NATO-csúcstalálkozó

nato, washington, meloni, scholz
Olaf Scholz szövetségi kancellár (SPD) Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel és Jonas Gahr Støre norvég miniszterelnökkel együtt vesz részt a NATO fennállásának 75. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
Vágólapra másolva!
A NATO alapításának 75. évfordulós megemlékezésével hivatalosan is megkezdődött a védelmi szövetség csúcstalálkozója Washingtonban.
Vágólapra másolva!

A 32 tagország állam- és kormányfői, valamint a NATO-főtitkára helyi idő szerint kedden kora este a Mellon Auditoriumban gyűlt össze, ahol 1949 júliusában aláírták az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (North Atlantic Treaty Organization - NATO) alapító okmányát, az Észak-atlanti Szerződést.

joebiden, nato
Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a NATO 75. évfordulóját ünneplő rendezvényen a washingtoni Mellon Auditoriumban 2024. július 9-én.
Fotó: SAUL LOEB / AFP

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az ünnepségen rámutatott, hogy a NATO nemcsak a legsikeresebb és legerősebb, de egyben a történelem leghosszabb ideje fennálló szövetsége is, ami szándékolt választások és nehéz döntések eredménye. A jelen időszakról szólva kifejtette, hogy nincsenek költségmentes lehetőségek Oroszországgal a szomszédban, valamint nincsenek kockázatmentes eshetőségek egy háború idején. Úgy vélte ugyanakkor, hogy a legnagyobb költsége és kockázata annak lenne, ha Oroszország győzne Ukrajnában.

Az esemény végén Joe Biden, amerikai elnök a NATO ősszel leköszönő főtitkárának átadta az Elnöki Szabadság Érdemrendet, az Egyesült Államok legmagasabb rangú polgári kitüntetését.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről