Szlovénia
15:002024. június 20.
Szerbia
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia

Szinte már biztos: a Karácsony-vezette Városházáig vezethetnek a hídpénzbotrány szálai

karácsonygergely, Karácsony Gergely, Lánchíd
Karácsony Gergely semmire sem adott magyarázatot
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A Lánchíd-felújítást végző cég tulajdonosi köréhez juthatott vissza az a másfél milliárd forint, amit a hídrenoválásra szánt pénzekből utaltak el a számlagyáras Vig Mór cégének – ezt lehet kikövetkeztetni azokból az információkból, amelyeket egy, a beruházásra és az azt körüllengő korrupciógyanús folyamatokra rálátó bennfentes osztott meg Budai Gyulával.
Vágólapra másolva!

A pénzek végállomása az informátor szerint maga a Karácsony Gergely vezette Városháza lehetett, írja a Mandiner. Más logikus magyarázatot nehéz lenne arra találni, miért lehetett milliárdos összegben szüksége készpénzre egy olyan cégnek, mint az A-Híd Zrt. Ezért is tett feljelentést hivatali vesztegetés miatt a fideszes képviselő.

Egyre inkább tisztul a kép, hogy kiken keresztül és végül hol landolhatott a Lánchíd-felújításból „kiszedett” másfélmilliárd forint.

Ismert, Budai Gyula fideszes képviselő a tegnap közzétett videójában arról beszélt, hogy hivatali vesztegetés gyanújával feljelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI) a fővárosi baloldalhoz és a számlagyáros ügyvédhez, Vig Mórhoz köthető hídpénzbotrány ügyében. Ennek apropóját az adta, hogy a politikus kapott egy levelet, amiben fontos információk voltak a Lánchíd felújításával kapcsolatban. 

A levélíró információi szerint Vig Mór a Mamut bevásárlóközpontnál található egyik biztonsági cég irodájába járt „elszámolni” a fölvett készpénzzel, méghozzá a cég vezetőjével. Azaz, itt cserélhetett gazdát az a közel másfél milliárd forint, amit a beruházásra szánt pénzekből szivattyúzhattak ki. 

Ez a biztonsági cég kapcsolatban áll a felújítást végző A-Híd Zrt.-vel – tette hozzá a videóban Budai, megjegyezve, hogy levélíró úgy tudja, a hídpénzből jelentős összegek kerültek a fővárosi baloldalhoz. 

Megvan a pénz útja?

A Mandiner utánanézett: a biztonsági cég, amiről a videóban szó van, nem lehet más, mint a Lövőház utca 7-9. szám alatt található Árgus-Security Vagyonvédelmi Kft. Ez nemcsak a helyszín egyezősége miatt lehet így, hanem azért is, mert a vállalkozás valóban köthető az A-Hídhoz. A biztonsági cég egyik tulajdonosa Apáthy Zoltán Endre, az ő édesapja pedig Apáthy Endre, akinek a családi érdekeltségébe tartozik az A-Híd Zrt. Magyarán:

amennyiben igazak a bennfentes levélíró állításai, a Lánchíd-beruházásból „kimentett” pénzek az azt végző A-Híd tulajdonosi köréhez kerülhettek vissza, onnan pedig – a levél szerint – a budapesti Városházán landoltak.

A lap megkereste az A-Híd és az Árgus Security vezetését, hogy megtudjuk, igazak-e a Budai Gyulához eljuttatott információk, és ha igen, miért volt szükségük ekkora készpénzösszegre?

Hídpénzbotrány

A hídpénzbotrány főszereplője az a Vig Mór, aki Vig Dávid Amnesty-vezér testvére és akit tavaly novemberben vették őrizetbe, majd tartóztatták le, miután belebukott egy sok száz milliós számlagyárba. A NAV az ügyben több helyszínen tartott házkutatást és foglalt le pénzeket.  

Az eljárás keretében kiszálltak a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-hez is. 

Később kiderült, hogy 2020 novembere és 2022 júliusa között az A-Híd 1,4 milliárd forintot utalt Vig cégének, a Sunstrike Hungary Kft.-nek. Ebből az összegből továbbutaltak 900 millió forintot Vig Mór magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára. A gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A-Híd Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról.

A gépezetbe aztán hiba csúszott, hiszen a több más bűncselekménnyel is összefüggésbe hozott Vig Mórt 2022 januárjában egy jogerős ítélet miatt eltiltották az ügyvédi hivatás gyakorlásától. Ezután vonták be Hegedüs Dánielt is az ügyletekbe, aki a

saját ügyvédi letéti számlájára utalta a Sunstrike Hungary Kft.-hez érkező maradék összeget, majd onnan mintegy ötszáz millió forintot felvett készpénzben.

Túlárazott beruházás

Ami szintén korrupciógyanúra adhat okot, az a tender megmagyarázhatatlan megdrágulása: az A-Híd még Tarlós István főpolgármestersége idején, 2019 szeptemberében nyerte el a tendert, ám Karácsonyék a hatalomváltás után új közbeszerzési eljárást írtak ki. A győztes ismét az A-Híd lett, ugyanakkor ötmilliárd forinttal drágább ajánlattal nyertek, mint amennyiért a Tarlós-érában végezték volna el a munkát. 

A sokmilliárdos drágulás (bruttó 21,8 milliárd helyett 26,8 milliárd) mellett majdnem hatvanszorosára, 4,2 milliárd forintra emelték a Tarlós alatt zajló projekthez képest a vállalkozónak járó előleget, a céget terhelő kötbért viszont megfelezték.

Karácsonyék védekezése megsemmisült

Múlt hét pénteken a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) is közzétette a részjelentését és sokatmondó pénzmozgásokat tárt fel a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. és Vig Mór cége között. 

A dokumentum porrá zúzza Karácsonyék védekezését: a főváros balliberális vezetése ugyanis eddig azzal érvelt, hogy a renoválás és a kétes pénzmozgások között nincs időbeli egybeesés. 

Csakhogy a Kehi egyértelműen rámutatott, hogy a másfél milliárd forint egésze a közbeszerzési eljárás alatt, 1,3 milliárd forint pedig a kivitelezési szerződés megkötése után került az A-Hídtól a számlagyáras exügyvéd cégéhez.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről