Karácsonyék eltűntették a szemeteseket: patkányinvázió van a budapesti óvodákban

Bikaner, Karni Mata, Deshnok, templom, patkány-templom, patkány, templom, szent, india, indiai
Bikaner / India 10 June 2017 Groups of rats huddle together inside the Karni Mata Temple (Rats Temple) at Deshnok near Bikaner Rajasthan India
Vágólapra másolva!
Elképesztő állapotok uralkodnak Budapesten, ugyanis a Metropol információ szerint már több óvoda is érintett a patkányinvázióban. Mint kiderült: Karácsony Gergelyéknek kellene megrendelni az ingyenes patkányirtást, de a főváros baloldali vezetését nem zavarja, hogy a leszerelt kukákkal egyidejűleg megjelentek a patkányok is, amelyek egyre csak szaporodnak. Ráadásul most már komoly veszélyt jelentenek a kisgyermekekre is, nem is beszélve az egyéb egészségügyi kockázatokról. Korábban egy gazdagréti és két zuglói óvodában is hasonló eset történt, közös volt bennük, hogy patkányok voltak az intézményben, de a szülőket nem értesítették.
Vágólapra másolva!

Budapest az elmúlt években a „patkányok városa" lett – írja a Metropol. Két videót is közzétettek egy ferencvárosi zárt Facebook-csoportban, amelyeken jól látszódik, ahogy a patkányok csapatostul rohangálnak a gondozatlan területen.

Legalább 5-6 patkány szaladgált a megálló mellett a szemétkupacok között, az egyik szájában egy kenyérdarab volt. Másik két patkány pedig összeveszett a koncon

– mondta el a lapnak egy szemtanú. Ezenkívül Újbudán már az óvodákban is feltűntek a patkányok.

Karácsonyéknak kellene elrendelni a patkányirtást

A patkányirtás Budapesten alapvetően lakossági bejelentés alapján történhet meg ingyenesen, ugyanis a Fővárosi Önkormányzattal szerződött Deratizációs Központ Konzorcium ezt megrendelés esetén elvégezné. A Metropol szerint Karácsony Gergely vezetése alatt ismét 1000 fölé nőtt a havi patkányészlelések száma tavaly ősszel Budapesten.

Újbudán már az óvodákban is feltűntek a patkányok, de Óbudán és a pesti kerületekben – mint Terézváros, Erzsébetváros, Ferencváros, Józsefváros és Zugló – mostanra mind-mind hemzsegnek a rágcsálók.

Patkányok leptek el több kerületet Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Himanshu Sharma

Kevesebb a takarítás és a kuka, több a patkány

A Metropol szerint a rágcsálók egy kilométeres távolságról is megérzik az élelem szagát, okosak és gyorsak. Nem segít azonban a patkányok irtásában, hogy szemetes, gazdátlan a város.

Miután Karácsony Gergelyék „spórolási" céllal leszereltek 3000 szemeteskukát, a Budapest közterein megmaradt kukákból „kifolyik" a hulladék, ami vonzza patkányokat, ahogyan a számos helyen létrejött „hajléktalantanyák" is.

Karácsony Gergely továbbra sem csinál semmit Fotó: Polyák Attila - Origo

A portál hangsúlyozza: a patkány élelmet keres és talál is, ahogyan ez a Határ útnál készített lakossági felvételen is látszik. A terület egyfajta illegális szemétlerakóként funkcionál, így a patkányokat kiirtani addig nem is lehet, amíg az emberek a kissé eldugott és kivilágítatlan részre hordják tilosban a hulladékaikat, amelyeket aztán nem szállítanak el nyomban.

Egyre aggasztóbb a helyzet

A Metropol által megkérdezett szakember úgy véli:

A Metropol is beszámolt már számtalan esetről, aggasztó volt a helyzet például a XVIII. kerületben, ahol az utóbbi időben rengeteg patkány jelent meg a Szinyei Merse utcában több ingatlannál is. A helyi lakosok hiába fordultak a hatóságokhoz segítségért, egyelőre nem tudták megoldani a problémát.

A pestisbaktériumok leggyakrabban rágcsálók, leginkább a patkányok tápcsatornájában fordulnak elő Forrás: Origo

A szétszórt ételmaradékok idevonzották a patkányokat.

Egy gazdagréti és két zuglói óvodában is hasonló eset történt, közös volt bennük, hogy patkányok voltak az intézményben, de a szülőket nem értesítették.

A címlapi fotó illusztráció!

Patkányok leptek el egy budapesti óvodát, teljes volt a hírzárlathttps://magyarnemzet.hu/belfold/2023/09/patkanyok-leptek-el-egy-budapesti-ovodat-teljes-volt-a-hirzarlat3 budapesti eset: ha patkány van az oviban, a szülőknek miért nem szólnak?https://metropol.hu/aktualis/2023/09/budapest-patkany-az-ovodaban