Alapjogokért Központ: Az amerikai választásnak lesz ránk a legnagyobb hatása

Vágólapra másolva!
A kihívások és lehetősége éve lesz 2024 – így indította el az idei politikai évadot Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója és Kovács Attila, európai uniós kutatási igazgató. A prognózisukból kiderül, hogy a várható számos választás közül az idei év legfontosabb választásának Európa tekintetében is a novemberi, amerikai választást látják.
Vágólapra másolva!

„Sok kötélhúzásra kell számítani az Európai Parlamenti választás kapcsán" - fogalmazott Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója.

A választások kimenetelével kapcsolatban kiemelte: „Hiszünk abban, hogy EP-ben a jobboldali erők erősödni fognak.

A kihívások és lehetősége éve lesz 2024 – így indította el az idei politikai évadot Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója és Kovács Attila, európai uniós kutatási igazgató. Forrás: Alapjogokért Központ FB-oldala

" A magyar elnökség vonatkozásában Kovács István hozzátette, hogy ez lehetőséget ad arra is, hogy Magyarország megmutassa magát és olyan prioritásokat érvényesítsen, ami az egész EU és hazánk érdekeit szolgálja. A stratégiai igazgató az amerikai elnökválasztásról úgy vélekedett:

„2024-ben lenne okunk bizonyos értelemben az ünneplésre: Magyarország uniós tagsága most lesz 20 éves" - mondta el az évindító sajtótájékoztatón Kovács Attila, az Alapjogokért Központ európai uniós kutatási igazgatója.

Hozzátette:

a 2024-es év az Európai Parlament 5 éves ciklusa lejárta miatt egyrészt a visszatekintés, másrészt az előretekintés éve lehet. Rámutatott, hogy az elmúlt években a háború, szankciós politika, energiaválság, Izraellel szembeni felszólalások, vélemények az EP-ben és a EB-ben azt mutatják, hogy az EU csak sodródik a világpolitikai eseményekben és nem képes befolyásolni őket az unió érdekei szerint.

A környező országok választásaival kapcsolatban hangsúlyozta: „Olyan politikai változások lesznek, amik a hazai közéletre is hatással lesznek, így Magyarország szomszédjaira is figyelni kell, amikor a politikát akarjuk értelmezni."