Jogerős: hazudott Soros György propagandistája egy nem létező vegyi üzemről

bíróság, bíró, kalapács, pult, ítélet, illusztráció
illusztráció
Vágólapra másolva!
Másodfokon sem tudta igazolni a bíróságon a Direkt 36 nevű, nagyrészt Soros György által támogatott dollármédium, hogy kínai vegyianyag-elosztót építenének Soroksáron. Ezt a parlamentben Orbán Viktor egyértelműen cáfolta, ennek ellenére nemcsak fenntartották az állításaikat, hanem még azzal is előálltak, hogy erről hatástanulmány és levelezés van. A bíróságon az elsőfokú eljárás során ezeknek az iratoknak a kiadását kérték, azonban semmivel nem tudták igazolni, hogy léteznének. A pert a Miniszterelnöki Kabinetiroda most másodszor is megnyerte.
Vágólapra másolva!

A soroksári vegyianyag-üzem "története" a Soros György által pénzelt Direkt36 cikkével indult el. Ebben arról számoltak be, hogy egy soroksári területen kínai vegyianyag-elosztó központot tervez építeni a kormány, ami állítólag az európai akkumulátorgyártást szolgálná ki vasúti úton.

Orbán Viktor miniszterelnök már 2023. július 3-án az azonnali kérdések órájában azt válaszolta az üggyel kapcsolatban, hogy ez a felvetés komolytalan, ilyen vegyi elosztóüzem nem fog épülni, emiatt a kérdező (Szabó Rebeka - Párbeszéd) nyugodtan aludhat.

Tavaly szeptemberben első fokon döntött a bíróság a Direkt36 alkalmazottja, Panyi Szabolcs nevében beadott ügyben. A Direkt 36 azt akarta, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda adja ki az ezzel kapcsolatos levelezést - csakhogy ilyen levelezés értelemszerűen nincs, hiszen nem létező tervről nem lehet levelezni. A bíróság elutasította a keresetet, és még a perköltséget is a lap fizeti.

A DIREKT36 PROPAGANDISTÁJA NEM TUDOTT SEMMILYEN BIZONYÍTÉKOT FELHOZNI ARRA, HOGY A KABINETIRODA BÁRMILYEN LEVELEZÉST FOLYTATNA BÁRKIVEL AZ ÜGYBEN, PEDIG A CIKK ERRE A MOST MÁR BIZONYÍTHATÓAN NEM LÉTEZŐ LEVÉLRE ÉS NEM LÉTEZŐ HATÁSTANULMÁNYRA ÉPÜLT.

Összességében tehát: bíróság mondta ki, hogy egyetlen szó sem volt igaz abból, hogy a kormány vegyianyag-elosztót építene Soroksáron.

Most másodfokon kedden a bíróság helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét, elutasította a felperes keresetét, és kötelezte a felperest, hogy fizesse meg a perköltséget. A felperes nem tudta igazolta a kiadni kért levelezés létezését. A propagandista Panyi Szabolcs el sem ment a tárgyalásra.