Orbán Balázs: Magyarország kulcsfontosságú szerepet akar betölteni a világban

Vágólapra másolva!
Ez a könyv azt az üzenetet hordozza, hogy noha lehet, hogy a következő évtizedek két szuperhatalom versengéséről fognak szólni, de a világon rajtuk kívül van több mint 190 másik ország is, amelyek közül a szuverének mind igényt tartanak az önálló világértelmezésre, illetve az önálló, nemzetiérdek-alapú politizálásra - minderről Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója beszélt az Origónak Huszárvágás címen írt legújabb könyvének apropóján. 
Vágólapra másolva!

Milyenek eddig a visszajelzései a múlt hónapban megjelent Huszárvágás című könyvnek?

Erre azt hiszem, a számok adhatják meg a legjobb választ. Eddig két könyvbemutatót tartottunk, mindkettőt hatalmas érdeklődés fogadta: a budapestin 250, a debrecenin 120 fő vett részt. A könyvből pedig kétezer példányban nyomtattunk első körben, és mind el is fogyott már. Konkrétan hiánycikk lett a könyvesboltok polcain. De mindenkit megnyugtathatok, most töltik fel a boltok polcait a második kiadással. Jó érzés látni, ha egy könyv megtalálja az olvasóit.

Hatalmas az érdeklődés a Huszárvágás című kiadvány iránt Forrás: Origo

Tervezik-e, hogy a korábbi kiadványhoz (A magyar stratégiai gondolkodás egyszeregye) hasonlóan több idegen nyelvre is lefordítják?

Hogyne, mindenképpen. Magyarként szokatlan tapasztalni az ilyen intenzív külföldi érdeklődést. Hazánk olyan hely lett, amelyiket úgy tartják számon, hogy van mondanivalója a világ számára. Az előzetes érdeklődések szerint még akár több fordítás is összejöhet, mint az Egyszeregy esetében.

Ez a könyv azt az üzenetet hordozza, hogy noha lehet, hogy a következő évtizedek két szuperhatalom versengéséről fognak szólni, de a világon rajtuk kívül van több mint 190 másik ország is, amelyek közül a szuverének mind igényt tartanak az önálló világértelmezésre, illetve az önálló, nemzetiérdek-alapú politizálásra. Ez sokak számára fontos üzenet.

Orbán Balázs: Meg kell értenünk a változásokat, a világrend átalakulását, és még fontosabb, hogy meg kell benne értenünk a magunk helyét is Forrás: Nagy Mihaly

Mit tart a Huszárvágás című könyve legfőbb üzenetének?

Ez a könyv arról szól, hogy mit kell tennie Magyarországnak ahhoz, hogy az előttünk álló évtizedek nyertese legyen. Ehhez az első lépés, hogy meg kell értenünk a világot, amely körülvesz minket.

Ha mindezeket értjük, akkor képesek vagyunk saját, önálló utat, stratégiát választani magunknak. A Huszárvágás ebben a tekintetben amellett érvel, hogy Magyarországnak egy huszárosan bravúros mozdulatsort kell végrehajtania a nemzetközi politikában, illetve az átalakuló világrendben olyan stratégiát kell követnie, ami igent mond a konnektivitásra, és nemet a blokkosodásra.

Mit ért a keystone, vagyis zárókőállam kifejezés alatt Magyarország esetében?

A zárókő az építészetben világos jelentéssel bír: egy olyan kiemelkedő, különleges díszítéssel bíró kő, ami a boltív összefutó íveit zárja be. Nem feltétlenül a méretével hívja fel magára a figyelmet – hiszen lehet akár a legkisebb is a kőrendben –, hanem a rendeltetésével. Az egymással ellentétes irányból, ellentétes erővel egymásnak feszülő íveket a zárókő tartja össze és rendezi egységgé. Nélküle darabokra hullana szét az egész. Magyarország is ilyen kulcsfontosságú szerepet akar betölteni a világban. Kelet és Nyugat találkozási pontja kíván lenni: úgy közvetíteni az egymás ellen ható erők között, hogy közben stabilizálja a saját a térségét.

A Huszárvágás című kiadvány felvázolja a konnektivitáson alapuló stratégiának az alapvető elemeit Forrás: Origo

A magyar konnektivitás stratégiájának tizenkét pontjából mit tart a legfontosabbnak?

Nehéz egyet kiválasztani, hiszen a főzésnél is minden alapanyagra szükség van ahhoz, hogy finom legyen a végeredmény. Egyiket sem lehet kihagyni. Ugyanakkor a legjobb receptek arról híresek, hogy mindig van egy titkos vagy különleges hozzávalójuk.

Ez a kiindulópontja, úgy is mondhatnánk, a gyújtópontja mindennek. Ezen áll vagy bukik a dolog. Amelyik ország nem a maga érdekeit követi, az kiszolgáltatottá válik, és függő helyzetbe kerül. Márpedig a Huszárvágás éppen arról szól, hogy ha sikeresek akarunk lenni, akkor a saját utunkat kell járnunk. A kölcsönreceptek ideje lejárt.

Milyen stratégiát kell követnie Magyarországnak, ha végül mégsem a konnektivitás, hanem a blokkosodás lesz a domináns?

A huszárvágás, a magyaros lelemény éppen abban áll, hogy egy blokkosodó világban is konnektivitáson alapuló stratégiát kell követnünk. Jó helyzetfelismeréssel és bátorsággal a magunk javára fordíthatjuk az elnehezülő körülményeket. Ahol mindenki blokkosodik, a konnektivitás csak még nagyobb érték. Éppen azzal tűnhetünk ki, ha mi nem állunk be a sorba, nem szigetelődünk el, hanem kapcsolatokat építenünk minden irányban.

Mi minden olyan együttműködésben részt akarunk venni, ami jó az országnak, és nem sérti a szuverenitásunkat. Ez Magyarország érdeke, ez Magyarország stratégiája.

Orbán Balázs: Régiós együttműködések nélkül nem lehet konnektivitáson alapú stratégiát építeni Forrás: Origo

Vajon a térségünkben lévő országok is hasonló stratégiai gondolkodás mentén próbálnak a nemzetközi életben részt venni, vagy más stratégiát követnek? Mennyiben lehetnek a szoros szövetségeseink?

Régiós együttműködések nélkül nem lehet konnektivitáson alapú stratégiát építeni. Ha jól csináljuk, Közép-Európa a mostani évtizedben újra felértékelődhet biztonsági, kereskedelmi és gazdasági értelemben is. Ez hatalmas lehetőségeket rejt magában. De hatalmas veszélyeket is, hiszen más nagyhatalmaknak is van tervük arra vonatkozóan, hogy minek is kellene történnie a térségben. És az – mint legutóbb Ukrajna fájó példája is mutatja – nem feltétlenül esik egybe a térségben élők érdekével. Nekünk elemi érdekünk, hogy ez a térség képes legyen a saját érdekei mellett kiállni, saját biztonságát és fejlődését saját kútfő alapján megszervezni. Mi a magunk részéről azon dolgozunk, hogy a térség újra önálló erőközponttá váljon, ne pedig ismét valamelyik nagy blokk perifériája legyen. És ehhez keressük a szövetségeseket is.