Szijjártó Péter: A nemzetközi közösségnek fontos feladata rendet tartani a világ tengerein

Vágólapra másolva!
A nemzetközi közösségnek fontos feladata rendet tartani a világ tengerein, így biztosítani kell a szabad hajózás és kereskedelem lehetőségét, de oly módon, hogy ez ne okozza a problémát kiváltó biztonsági fenyegetés eszkalációját - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető a kereskedelmi ügyekkel foglalkozó EU-s tanácsülésen tartott sajtóértekezletén közölte, hogy a jelenlegi súlyos biztonsági válságok miatt a világkereskedelem ma nagy kihívásokkal szembesül, ami különösen a Magyarországhoz hasonló, exportorientált gazdaságokat sújtja.

- mondta.

Szijjártó Péter politikai-ideológiai jellegű kihívásokról, valamint biztonsági fenyegetésekről beszélt ezzel kapcsolatban, és kifejtette, hogy a kormány fontosnak tartja a fellépést mindkettővel szemben.

A miniszter szerint a tengeri kereskedelem szabadsága veszélynek van kitéve a Vörös-tengeren, ami jól mutatja a sérülékenységet, hogy fegyveres konfliktusok a világ bármely pontján könnyen meg tudják bénítani a globális ellátási láncokat.

- hangsúlyozta, hozzátéve:

a vörös-tengeri helyzet, s ennek nyomán a keletről érkező áruk európai szállításának késedelme is jól demonstrálja az egymásra utaltságot, ugyanis ez a kontinens gazdaságára is negatív hatással van, gyárak ideiglenes bezárásához, munkahelyek veszélyeztetéséhez vezethet.

A tárcavezető kritikus fontosságúnak nevezte az eurázsiai kereskedelmi együttműködést az európai gazdaság számára.

- mondta.