Karácsony Gergely megint hazudott: most az uniós pénzekről

Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely óriásit hazudott egy televíziós interjúban. Azt állította, hogy Brüsszelben ő érte el, hogy a főváros mintegy 300 milliárd forintnyi fejlesztési forrást kapjon az Európai Uniótól. Csakhogy az említett összeget valójában Orbán Viktor harcolta ki - ez ugyanis része a Magyarországnak járó forrásoknak, a 10 milliárd eurónak, amit decemberben hagytak jóvá Brüsszelben. Budapest a több százmilliárd forintot a kormányon keresztül kapja, közvetlenül, saját erőből, ennek mindössze egy százalékához, alig 3 milliárd forinthoz jut. Vagyis: Karácsony 99 százalékot hazudott hozzá a valósághoz. Mondhatjuk: a főpolgármester valóban 99 százalékban Gyurcsány - aki egyébként néhány hónapja azzal dicsekedett, hogy minden erejükkel azon dolgoznak, hogy Magyarország ne jusson hozzá a neki járó pénzhez. 
Vágólapra másolva!

Mára teljesen nyilvánvaló, hogy ötéves ciklusa végéhez közeledve Karácsony Gergely nem tud saját eredményeket felmutatni a főváros élén. Így aztán kénytelen mások tollával ékeskedni. A minap az RTL Híradójának arról beszélt, hogy az elmúlt négy év városdiplomáciai és lobbitevékenységének köszönhetően mostanra kirajzolódott, hogy a következő években nagyjából 300 milliárd forint értékben érkeznek európai uniós pénzek Budapestre. Karácsony azt is hozzátette: "ez egy ekkora városhoz nem feltétlenül méltó összeg", „de ha onnan indulunk, hogy ebből a magyar kormány leginkább nullát akart adni, akkor fontos eredmény."

Utánajártunk, és a valóságban Karácsony legfeljebb a századrészét, egy százalékát érte el a közvetlen források terén annak, amit állít. Ugyanis a

főpolgármester által említett projektek egytől egyig olyan, a kormány által megtervezett operatív programokban, illetve az úgynevezett Helyreállítási Tervben szerepelnek, amelyeket – a főváros igényeit is figyelembe véve – a kormány dolgozott ki és fogadtatott el Brüsszelben.

Ezek támogatási forrásai a kormány által tervezett és kezelt IKOP, IKOP Plusz, TOP Plusz, KEHOP Plusz programokban és a Helyreállítási Tervben szerepelnek.

Ezeken túlmenően az említett programokban számos olyan további fejlesztés is szerepel - méghozzá a Karácsony által említettnél nagyobb nagyságrendben - amelyeket a kormány saját maga kezdeményezett és valósít meg a főváros területén. A jelenlegi főpolgármester által említett programok egy része, így például a villamosbeszerzés, pedig még hivatali elődje, Tarlós István idején indultak el. Információink szerint egyébként - mivel Budapest az átlagos magyarországi szintnél fejlettebb (mint minden főváros) - az uniós szabályok alapján elegendő lett volna összesen 83,5 milliárd forinttal támogatni a főváros programjait.

Karácsony Gergely tehát jobb híján más tollával ékeskedik, ráadásul azt hazudja, hogy a kormány nullát akart adni. Ehelyett, mint láttuk, 300 milliárdot ad.

Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc

Amiről Karácsony mélyen hallgat, az az, hogy az őt irányító

Gyurcsány Ferenc, akinek tavaly év vége óta újra a jelöltje a főváros élére, pártjával együtt azon dolgozott, hogy Magyarország ne kapja meg a neki járó uniós forrásokat.

„Igen, dolgoztunk azért, hogy az Európai Unió olyan feltételeket támasszon, amelyek lebontják, de legalábbis meggyengítik Orbán korrupt, önkényre épülő világát" – mondta Karácsony Gergely szövetségese.

Felmerül tehát a kérdés, hogy ki is akart nullát adni?

Nézzük tehát, mi igaz abból, amit Karácsony mondott. Információink szerint ugyanis 2022-2023-ban a fővárosi önkormányzat és a BKK mindösszesen 7,1 millió eurót, azaz kevesebb mint hárommilliárd forint közvetlen brüsszeli uniós pénzt szerzett. A Karácsony által jelzett összeg századrészét, egyetlen százalékát.

Forrás: Facebook/Kocsis Máté

Újra igazzá vált tehát a mondás, hogy

Karácsony 99 százalékban Gyurcsány,

mert az általa mondott összegnek csak az 1 százalékát szerezte meg. A többit, ha a Gyurcsány-Karácsony szövetségen múlt volna, nem kapta volna meg Magyarország, illetve Budapest. És akkor most századannyi bejelenthető híre lett volna a főpolgármesternek.