Energia madártávlatból – Okos megoldások a fenntartható energiafogyasztásért

Vágólapra másolva!
Indul az Erőművek Éjszakája
Vágólapra másolva!

Természetes és megújuló energiáink felhasználása lehet a jövőnk kulcsa. A víz, a biomassza vagy a hulladék fenntartható megoldást kínál a csökkenő vagy nehezen hozzáférhető hagyományos energiahordozók helyett. Az Erőművek Éjszakáján idén országszerte közel 70 helyszínen, akár egy víztorony tetején állva ismerkedhetünk az energiával és azzal, ami mögötte van.

Az energiatermelés- és ellátás folyamatának megismerése és az erőforrásainkkal való okos és takarékos bánásmód most talán fontosabb, mint eddig bármikor. Életminőségünk fenntartása mellett a környezetünk védelme is múlhat rajta. Ennek jegyében az Erőművek Éjszakáját október 28-án harmadik alkalommal rendezi meg idén az Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), hogy az energia- és távhőtermelés kulisszatitkainak bemutatásával felhívja a figyelmet arra, környezetünk védelme érdekében érdemes tudatosan bánni erőforrásainkkal.

„Ha visszatekintünk a mögöttünk hagyott hónapokra, megállapíthatjuk, hogy az energetika, az energia- és ellátásbiztonság, a tudatos energiafogyasztás a mindennapi közbeszéd kikerülhetetlen témáivá váltak. Országos rendezvényünk fő üzenete talán időszerűbb, mint valaha: ha megismerjük az energiatermelés és -ellátás folyamatait, akkor talán okosabban és takarékosabban bánunk energiaforrásainkkal, amivel a környezetünket is óvjuk." – mondja Horváth Péter János, a MEKH elnöke. Az energetikai szemléletváltás fontos üzenete az Erőművek Éjszakájának. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal eltökélt annak érdekében, hogy a nehéz időkben is minél tudatosabban és okosabban használjuk a rendelkezésünkre álló energiát.

Az idei program sok izgalmas újdonságot ígér, az ország legnagyobb atom, lignit, szolár, távhő és biomassza erőművei mellett megnyitnak a víziközmű-szolgáltatók telephelyei, valamint az 1974-ben üzembe helyezett Kiskörei Vízerőmű is, amely 28 MW beépített teljesítményével Magyarország legnagyobb vízerőműve. Az itt megtermelt energia mennyisége a hazánkban vízenergiából előállított villamos energia nagyjából fele, ami 40-45 ezer átlagos fogyasztási igényű háztartás éves energiaellátását biztosítja. Az ország második legnagyobb vízerőműve, a Tiszalöki Vízerőmű is várja a látogatókat, ahol a vízlépcsős technológiával hazánk vízenergiából nyert villamos energia ellátásának 25%-át biztosítják.

Gyetván Csaba, az Erőművek Éjszakájának nagykövete Magyarország legnagyobb vízerőműjében Kiskörén

Magyarország a vizek országa, így vízből semennyi sem elég, a program során 21 helyszínen látogathatók a „vizes", vagyis víz- és szennyvíz-közműszolgáltatók, hogy többet is megtudhassunk a háztartásokból kikerülő szennyvíz biztonságos elvezetéséről, kezeléséről. Ez a folyamat alapjaiban járul hozzá életminőségünk fenntartásához, mindennapi kényelmünkhöz. Emellett a fürdőszobai csapok megnyitása a távoli vizekre is kihat: a használt víz a telepekről megtisztítva a Tiszába, Dunába, végül a Fekete-tengerbe kerül.
A víz ereje iránt érdeklődőknek egészen különleges élményben is részük lehet, ha október 28-án 17 és 22 óra közötti időszakban meglátogatják a győri víztornyot; a 237 lépcsőfokon felsétálva a torony tetejében kialakított kilátóból csodás panoráma tárul eléjük: Győr városa az esti fényekben.

A győri víztorony felülnézetből eromuvekejszakaja.hu

Az egyik legizgalmasabb helyszínnek ígérkezik idén Bátaapáti, ahol egyedülálló lehetőségük lesz a látogatóknak, hogy bepillantást nyerjenek Magyarország egyetlen radioaktívhulladék-tárolójába. Beléphetnek az úgynevezett ellenőrzött zónába, ahol a 34 millió éves gránit kőzetben alakították ki a tárolót. Itt megtekinthetik az első tárolókamrát, amely már megtelt hulladékcsomagokkal, valamint a második tárolókamrát, amely készen áll az új kompakt hulladékcsomagok fogadására.

Bátaapáti Radioaktívhulladék-tároló tárolókamrája eromuvekejszakaja.hu

Az energetikai szemléletváltás fontos üzenete az Erőművek Éjszakájának. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal eltökélt annak érdekében, hogy a nehéz időkben is minél tudatosabban és okosabban használjuk a rendelkezésünkre álló energiát.

Energiaellátásunk legfőbb szereplői az atom- és villamosenergia, illetve megújuló erőforrásként a biomassza. Utóbbi jelentős képviselői a pécsi és a miskolci biomassza fűtőművek, melyek összesen 32 600 lakás és ezer intézmény távhőszolgáltatását biztosítják. A látogatók mindkét erőműben megtekinthetik működés közben a legmodernebb műszaki megoldásokkal rendelkező biomassza elégetésére alkalmas kazánokat. A távhő a megújuló energia felhasználásán túl is jelentős figyelmet kap az idei évben. Az idei évtől a Távhőszolgáltatás Napja és az Erőművek Éjszakája szorosan kapcsolódik egymáshoz, így amellett, hogy az érdeklődők megismerhetik a fűtőműveket, részesei lehetnek azoknak a közösségi élmény alapú programoknak is, amelyekkel a távhőszolgáltatók az ország számos pontján várják majd a látogatókat.

MIHŐ Kft. – Miskolc Kenderföldi Biomassza kazánháza eromuvekejszakaja.hu

Idén Magyarország egyetlen jelentős hazai lignitre alapozott, primer energiaforrása, a második legnagyobb villamosenergia-termelő Mátrai Erőmű is megnyitja kapuit. Kisvonatos kirándulás keretében bemutatják az erőmű monumentális létesítményeit, valamint egy világszabadalommal rendelkező berendezést: a Heller–Forgó-féle száraz hűtőtornyokat, melyek egyikébe kísérővel be is mehetnek a vendégek.

Hazánk második legnagyobb villamosenergia-termelő erőműje: a Mátrai Erőmű eromuvekejszakaja.hu

„Ez a nap arra is lehetőséget ad, hogy nagyrabecsülésünket fejezzük ki azok előtt a szakemberek előtt, akik a nap 24 órájában gondoskodnak az ország és háztartásaink energiaellátásáról, biztosítják a számunkra a meleget, a tiszta ivóvizet, elszállítják és kezelik a keletkező szennyvizet és hulladékot." – mondja Horváth Péter János, a MEKH elnöke. Mindez, ami mindennapjaink természetes velejárója, nem kis feladat. Az, hogy felkapcsoljuk a villanyt, feltekerjük a radiátort vagy éppen egy fárasztó nap után forró fürdőt veszünk, egy hosszú és több lépcsős folyamat eredménye. Erőforrásaink végesek, de ha okosan és tudatosan használjuk a megújuló energiákat és mindazt, amit a környezetünk ad, nem kell attól tartanunk, hogy elfogy az energia.


AZ Erőművek Éjszakáján a programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Az egyes helyszínekre regisztrálni a www.eromuvekejszakaja.hu oldalon lehet. Érdemes követni a MEKH Facebook-oldalát is, ahol a szervezők további érdekességeket osztanak meg.