Szerdán is 10 centi hó hullhat

Események

Vágólapra másolva!
A szerdai eseményket követő friss tudósításunkat itt találja. Több megyében is 5-10 centiméternyi hó várható szerda reggelig, a Kékesen este 77 centis volt a hótakaró. Az OMSZ előrejelzése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében szerdán több mint 10 centiméternyi friss hó is hullhat, de hófúvás már sehol sem lesz. A fővárosban takarítják a főutakat a havazás miatt, hómunkásokat is toboroznak, de a budai autóbuszoknak így is gondot okoz a hó. A kedd reggeli készültség után késő délutánra már mindenhol feloldották a megyei kamionstopot, és a határforgalmat sem korlátozzák. Ausztriában eközben két tömegkarambol is történt az A1-es, és az A2-es autópályán, egy ember meghalt. Az országot ellepték a hónyulak.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül132 bejegyzés
01:11
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Keddi tudósításunkat befejezzük

Percről percre tudósításunkat befejezzük.

07:20
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Jégbordák és hókása

A havazás eredményeként a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának kedd reggeli összesítése alapján az ország túlnyomó részén téliesek az út- és látási viszonyok. (A tegnapi eseményekről itt olvashat bővebben.) A főutakon Baja térségében jégbordás szakaszokra kell számítani, az ország többi részén havas, letaposott havas, hókásás a főúthálózat. A mellékutakon jegesedést tapasztaltak Szombathely környékén, jégbordás szakaszokkal kell számolni Baja körzetében, máshol havasak, latyakosak, néhol hókásásak az alsóbbrendű utak. Sűrű a köd Szombathely és Vasvár tájékán, a látótávolság nem éri el a 100 métert, míg a Dunántúl nagy részén közepesek a látási viszonyok. Erős széllökésekre egyelőre Szombathely közelében kell számítani. A cég a télies útviszonyok miatt arra kéri az autósokat, hogy országszerte fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

07:35
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Pesten a főutakat takarítják

Budapesten a főutak burkolata többnyire latyakos, hajnalban a tömegközlekedési járatok elindultak, a mellékutcák továbbra is havasak, síkosak. A BKK azt írta, hogy először a fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon, az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszain, az autópályák bevezető szakaszain, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető gyorsforgalmi úton, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, a lakosság ellátásában fontos logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon végzik a síkosságmentesítést. A mellékutak takarítását csak a kiemelt főutak rendbetétele után kezdik meg.

07:50
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Kamionstop sok helyen

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint az M6-os és M7-es autópályán valamennyi, míg az M3-as és M5-ös autópályán a szlovéniai céllal útnak induló kamionok számára teljes forgalomkorlátozás van érvényben. Emiatt az M7-es autópályán a 143-as km-nél, a balatonboglári csomópontnál kiterelik a forgalmat a kamionok megszűrése miatt. Az M0-M7 csatlakozásánál már nem engedik fel a kamionokat az M7-esre egyik irányból sem. Az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán a 182-es km-nél a görbeházi pihenőnél is megszűrik a kamionokat. Emellett hét megye közútjain sem járhatnak a kamionok - derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság keddi, kora reggeli közleményéből. Azt írják, hogy Fejér, Somogy, Zala, Csongrád, Baranya, Hajdú-Bihar és Tolna megyében az elrendelt kamionstop - a 7,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépjárművek forgalomkorlátozása - visszavonásig érvényes. 

Forrás: MTI/Varga György

08:50
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

A vonatok rendben járnak

A havazás, hóátfúvás miatt nincs elzárt vonal a MÁV hálózatán, a MÁV-START az összes vonatát közlekedteti, de késésekre - később a helyi járatok elmaradásaira - számíthatnak a Szolnok környékén utazók - tájékoztatott a Mávinform kedd hajnalban. A hómunkások munkája és a váltófűtő berendezések üzemelése ellenére Szolnok állomáson váltóállítási problémák miatt akár 30-40 perccel hosszabb menetidővel is közlekedhetnek a vasúttársaság járatai. Hétfő délután óta megerősített szolgálatban dolgoznak a vasutasok, több száz hómunkás dolgozik a váltók hó- és fagymentesítésén, hogy minden vonalon biztosított legyen a folyamatos vasúti közlekedés - tartalmazza a Mávinform közleménye, amiben azt is írják, hogy készenlétben vannak a hótorlaszok felszámolására a speciális hóolvasztó gépek, továbbá a peronok és az utasforgalmi területek csúszásmentesítésére több tízezer kilogramm mentesítő anyag áll rendelkezésre. A Mávinform arra is felhívja az utasok figyelmét, hogy a havas, szeles időjárás következtében a peronok, valamint a vasúti járművek lépcsői síkosak lehetnek, ezért a fel- és leszállásnál fokozottan ügyeljenek.

09:10
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Van ahol még 15 centi hullik

Jelenleg két megye - Komárom-Esztergom és Békés - kivételével az ország egész területén első-, illetve másodfokú figyelmeztetések, valamint riasztások vannak érvényben a havazás, illetve a várható hófúvás miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyére, valamint Budapestre adott ki a várható erős hófúvás miatt. Pest megyére és a fővárosra emellett a havazás mennyisége miatt elsőfokú figyelmeztetést is kiadtak. A többi megyében a gyenge hófúvás, illetve a rövid idő alatt lehulló sok hó miatt elsőfokú figyelmeztetések vannak érvényben. Az OMSZ kedden hajnalban az azt írta, hogy a Tiszántúl délkeleti, keleti részén vegyes halmazállapotú csapadék várható, de az ország jelentős részén folytatódik a havazás. Kedd éjfélig összesen általában újabb 5-15 centiméter friss hó valószínű. A kevesebb hómennyiség az északi, északkeleti tájakon várható. Emellett az élénk északkeleti szél több helyen hordhatja a lehullott havat. A Jászság térségében a délelőtt még erős északkeleti szél erősebb hófúvást is eredményezhet. Főként Jász-Nagykun-Szolnok megye és Pest megye délkeleti részén kell készülni arra, hogy az erős szél magas hótorlaszokat emelhet.

09:17
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Van, aki a hóban is tekert - kép

Forrás: MTI/Mohai Balázs

09:23
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Késnek a buszok Tolnában

Tolna megyében 10-15 percet késnek a havazás miatt a Gemenc Volán autóbuszai - közölte a társaság személyforgalmi igazgatója, Miszler Miklós. A volán minden járata elindult kedd reggel. Kisebb fennakadások a szekszárdi helyi közlekedésben vannak, a tolnai megyeszékhelyen egyes városrészekre, például a Bottyán-hegyre nem tudnak eljutni az autóbuszok - tette hozzá.

09:30
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Tolnában rendben vannak az utak

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint Tolnában nincs járhatatlan út, minden település megközelíthető.
09:35
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Debrecenben is lapátoltak - kép

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

09:39
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Az M1-esen szalagkorlátnak ütköztek

Az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalán a Liget pihenőhely és a Lacházy pihenőhely között a 79-es km-nél egy személygépkocsi szalagkorlátnak ütközött. Lezárták a külső sávot - írja az Útinform.
09:43
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Megállították az M3-ast Pest felé

Az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán a Nyíregyházi pihenőhely közelében a 230-as km-nél egy kamion árokba hajtott. A műszaki mentés miatt megállították a főváros felé vezető oldal forgalmát.
09:50
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Somogyban 52 embert mentettek meg

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság kedd reggeli tájékoztatása szerint a rendőrség eddig 44 gépkocsi és 52 ember kimenekítésében működött közre, kilenc járművet és kilenc embert balesetek miatt kellett kimenekíteni, a többiek a csúszós utak miatt kerültek bajba. A somogyi rendőrök 16 anyagi káros és 1 sérüléses balesetnél intézkedtek reggel 6 óráig. A katasztrófavédelem 32 gépjárművel és 129 tűzoltóval sietett a bajba jutottak mentésére, reggel 6 óráig összesen 31 esetben.
09:53
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Epilepsziás kamionost mentettek

A Böhönyén kijelölt kamionparkolóban az egyik veszteglő kamion sofőrjéről kiderült, hogy epilepsziás beteg és nincsenek nála a szükséges gyógyszerei. Neki a Marcali Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkatársai segítettek beszerezni az orvosságot.
09:59
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

A KÖTÉL Egyesület segít

A 67-es úton Mernye településen több kamion is vesztegelni kényszerült a hó miatt. A rendőrség órákon át tartó biztosítása mellett a KÖTÉL Egyesület segítette továbbjutásukat. Több kamiont Somogyaszalón helyeztek biztonságba, illetve a kaposfői körforgalomnál és a kadarkúti polgármesteri hivatalnál biztosítottak számukra menedéket. Egy élő állatot szállító kamiont a KÖTÉL Egyesület Kaposvárra vontatott.

10:00
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Hókotró a Bem téren - kép

Forrás: MTI/Marjai János

10:03
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Helyiek ásták ki az elakadt buszt Tolnában

Olvasónk, Wéhman Zoltán azt írta, hogy a Tolna megyei Kecsegepusztán - ahogy az a képen is látszik - a Gemenc Volán két autóbusza is elakadt reggel. A helyi lakosok ásták és tolták ki a hóba szorult járműveket.

Forrás: Wéhman Zoltán

10:06
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

A Kapos Volán járataiban kimaradások vannak

Kedd reggel a Kapos Volán reggeli menetrendszerinti járatai el tudtak indulni, viszont a Rinyakovácsi-Kaposvár, a Kisgyalán-Kaposvár és a Fiad-Bonnyapuszta közt közlekedő járatok kimaradtak. Elakadt továbbá egy-egy autóbusz Nagyberkiben és Nemesviden is.
10:11
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Kisebb késések a Nagykőrösi úton

Jelenleg a főutak burkolata többnyire latyakos, vizes, valamennyi tömegközlekedési járat közlekedik - írta a BKK. Kisebb késésekre kell viszont számítani a Nagykőrösi úton közlekedő 54-es és 55-ös buszjáratoknál.
10:20
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Nem hűlt ki senki

A Police.hu összefoglalója szerint az elmúlt 24 órában nem kihűléses halálesetről nem értesült a rendőrség..

10:24
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Dunaújvárosban lelassult a közlekedés

Kedd reggelre lelassult a közlekedés Dunaújvárosban és környékén, de minden jár. A helyi buszok közlekednek, az utakat folyamatosan takarítják. Az M6 Dunaújvárosnál nehezen járható. Az utak havasak, hókásásak, de bárhol előfordulhatnak jeges szakaszok, ezért az úton lévőktől fokozott figyelmet kérnek - írja a Feol.hu.
10:27
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Veszprémben még mindig kamionstop

Továbbra is életben van a kamionstop Veszprém megyében a 83-as és 82-es főúton - tájékoztatott a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kedden.
10:29
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Árokba csúszott autók, kamionok Veszprémben

A Veszprém megyei katasztrófavédők szóvivője azt mondta, hogy hétfő 14 órától kedden reggel hat óráig 23-szor kértek segítséget a Veszprém megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság főügyeletén a hóhelyzet miatt, az esetek többségében műszaki mentéseket végeztek, árokba csúszott autóknál, tehergépjárműveknél, elakadt kamionoknál segédkeztek a tűzoltók. Az igazgatóság ügyeletese, Sztanke Zoltán elmondta, hogy kora reggel egy busz csúszott árokba Takácsi közelében, de utasokat nem szállított. Hozzátette, hogy kedden reggel már nem kérték a tűzoltók segítségét elakadt autósok. Az igazgatóság ugyanakkor továbbra is azt kéri, hogy aki teheti, ne induljon útnak.
10:32
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Moszkvában durvább a helyzet - kép

Forrás: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

10:35
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Nagyivánnal árokba csúszott egy kamion

A 33-as főúton a nagyiváni elágazásnál az 53-as km-nél árokba csúszott egy kamion. Félpályás lezárás mellett helyszínel a rendőrség - írja az Útinform.
10:39
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

A Várban is lapátolnak - kép

Forrás: MTI/Czimbal Gyula

10:41
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Részleges útzár van a 81-es úton

A 85-ös és a 86-os után már a 81-es útra sem térhetnek le a Szlovéniába tartó kamionok Győr-Moson-Sopron megyében az M1-es autópályáról - közölte kedden reggel a megyei rendőr-főkapitányság sajtügyeletese. Kálmán Gabriella elmondta, hogy a hóhelyzet miatt a 81-es főút Győrből kivezető szakaszán a szomszédos megyébe tartó autósokat a rendőrök visszafordítják. Csak a megye településeire közlekedők vehetik igénybe ezt a főútvonalat.

10:43
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Kamion ütközött autóval az M0-son

Az M0-s autóút déli szektorán az 1-es főút felé vezető oldalon a 28-as km-nél az M5-ös autópálya csomópontja közelében összeütközött egy kamion és egy személygépkocsi. Az autóút 1-es főút felé vezető oldalát lezárták, torlódásra készüljenek az M5-ös autópályán is - írja az Útinform.

10:47
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Robothókotró amerikából - videó

10:53
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Romániában is havazik, de nincs nagyobb baj

Az ország déli részén, a Bukarest körüli megyékben kedd hajnaltól kezdődően 14 óráig narancssárga riasztás van érvényben a havazás és az óránként 70-90 kilométeres sebességű szél miatt. Bukarestben és a fővárossal szomszédos négy megyében tanítási szünetet rendeltek el keddre az óvodákban és az iskolákban. A közlekedésben kedd délelőttig nem okozott fennakadást a hófúvás, a főbb útvonalakat folyamatosan tisztítják, ennek ellenére az utak többségét 2-10 centiméteres hó borítja. Az ország déli megyéiben óránként 60-70 kilométer sebességű szél nehezíti a közlekedést, hóátfúvásokat okozva. A nagyobb távolságokról Bukarestbe érkező vonatok 30-90 percet késnek, a Henri Coanda nemzetközi repülőtér ügyeletese szerint megszokott téli ritmusban, fennakadások nélkül zajlik a légi közlekedés, de a kötelező jégmentesítés miatt 20-30 perc késéssel szállnak fel a gépek. Bár a válságstábot irányító Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes hétfőn azt kérte a rendőrségtől, hogy ne habozzon lezárni az utakat, ha fennáll a veszélye, hogy az autósok a hó fogságába kerülnek, kedd délelőttig csak a Nagybánya-Máramarossziget és a Csíkkozmás-Kézdivásárhely közötti országúton rendeltek el időszakos forgalomkorlátozást a teherautók számára hóeltakarítás céljából. A román rendőrség közlekedési részlegének tájékoztatási központja (Infotrafic) hétfőn arra figyelmeztette az autósokat, hogy a hétfő estétől kedd délutánig várható ítéletidőben, ha tehetik, ne induljanak Románia déli megyéibe.

10:56
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Félméternyi hó Kijevben

Még mindig nem sikerült helyreállítani 101 ukrajnai településen az áramellátást, eközben kedd délelőtt ismét hatalmas dugók alakultak ki a fővárosban, Kijevben. Az ukrán katasztrófavédelem keddi közlése szerint eddig 1101 településen állították helyre az áramszolgáltatást, ugyanakkor továbbra sincs áram a kelet-ukrajnai Poltava megye 78 és a vele szomszédos Szumi megye 23 településén. Eközben továbbra is gyalog gyorsabb, mint autóval közlekedni a fővárosban. A Yandex internetes keresőoldal a kijevi dugóhelyzetet a tízes skálán a maximumra értékelte a délelőtt kilenc óra körüli csúcsforgalomban. A belvárosban átlagosan óránként 5-10 kilométeres sebességgel tudtak csak haladni a járművek. A híradások szerint a hatóságok állításaival ellentétben még mindig számos utat nem tisztítottak meg a hótól, továbbá több baleset is akadályozta a forgalmat. A keddi dugóhelyzet kialakulásához az is jelentősen hozzájárult, hogy a péntektől kezdve három napon át tomboló hóvihar után ez volt az első munkanap. A kijeviek hétfőre ugyanis munkaszüneti napot kaptak. A legfrissebb hivatalos adatok szerint Kijevben eddig csaknem 44 800 személyt vontak be a hó eltakarításába, és csaknem hatezer kotrógépet vetettek be. Az ukrán fővárosban három nap alatt több mint félméternyi hó esett, hasonlóra március végén utoljára 1881-ben volt csak példa.

10:59
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

A mentők rendben tudnak dolgozni

A télies útviszonyok ellenére a mentők mostanáig mindenhová eljutottak, a mentésben nem volt komolyabb fennakadás - mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője kedden délelőtt. A mentők esetszáma sem több a szokásosnál. Mivel az utakon csak lassabban lehet közlekedni, nem szaporodtak meg a közúti balesetek sem. Vannak olyan területek, ahol meghosszabbodott a mentők kiérkezési ideje, mivel a nehezen járható utakon lassabban tudtak  megközelíteni egy-egy helyszínt, de mostanáig mindenhová eljutottak. A légi mentés időjárási feltételei viszont egyelőre nem mindenhol adottak, de ez az időjárási helyzet függvényében bármikor változhat - mondta Győrfi Pál.

11:01
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Befejeződött a mentés az M3-ason

Befejeződött a mentés és megindult a forgalom az M3-as autópálya Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán, ahol egy ukrán kamion lesodródott a havas útról és átszakította a szalagkorlátot kedden délelőtt - közölte a térségi rendőr-főkapitányság helyettes sajtószóvivője. Berki Bianka elmondta, hogy a sztráda 229-es kilométerszelvényében, a Budapest irányába tartó oldalon a szakembereknek rövid idő, alig fél óra alatt sikerült elvontatniuk a helyszínről a balesetet szenvedett teherautót és helyreállították a forgalmat. A szóvivőhelyettes tájékoztatott, hogy a balesetben személyi sérülés nem történt.

11:02
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Oldalára borult egy busz Nógrádban

Ütközés következtében az oldalára borult egy autóbusz kedden reggel a Nógrád megyei Rákóczibánya külterületén, a buszban rekedt három gyerek, akik könnyebb sérüléseket szenvedtek. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint az útról lesodródott menetrend szerinti autóbusz személygépkocsival ütközött. Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy az autó egy balra ívelő kanyarban megcsúszott, és áttért a szemközti sávba, ahol összeütközött a busszal, majd mindkét jármű az árokba csúszott. A jelenlegi adatok alapján négy személy könnyű sérülést szenvedett - közölte.  A helyszíni szemlét félpályás útlezárás és rendőri forgalomirányítás mellett folytatják.

11:07
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Berlinben sem túl jó az idő

A Berlinben élő Gáspár szerint Berlinben sem sokkal jobb az idő. "A múlt héten többször havazott, viszont pár napja napsütéses az idő. Ezzel együtt jár, hogy hidegebb is van mint korábban. Napok óta 0 fok körül mozog a hőmérséklet, de éjszakánként -10 fok is előfordul." - írta.

11:10
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

BAZ-ban nem okoz gondot a hó

A megye területén különleges forgalomkorlátozás egyelőre nincs érvényben Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében, csak a Szlovéniába tartó 7,5 tonnát meghaladó tehergépjárműveket terelik le. Az M30-as autópálya Miskolc-Északi felhajtójánál a rendőrök a forgalomból kiszűrik és az Auchan áruháznál kialakított várakozó helyekre irányítják.
11:15
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Kansasban takarítják a síneket - videó

11:20
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

A Dob utcában nem esik a hó

Az [origo] szerkesztőségénél, a VII. kerületi Dob utcánál nem esik a hó. A környező utcák járhatóak, de hókásásak, latyakosak. A házak elől még nem mindenhol sikerült eltakarítani havat, az emberek kénytelenek csúszkálni kicsit.

11:30
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Nem olyan rossz a helyzet Moszkvában

Egy moszkvai olvasónk azt írta, hogy az orosz fővárosban nem olyan rossz a helyzet, mint írtuk néhány bejegyzéssel korábban egy fotó alapján. "Itt is szakadt a hó, de az utak jól járhatóak, nem tudok nagy dugókról, tegnap például meglehetősen üres volt a város a megszokotthoz képest. A nagy hókupacok azert eláruljak, hogy nem kevés hó esett, mert március végén még itt is szokatlan ez a mennyiség, és a hozzá -12 fok is. Bár ma már csak -6 fok van, de nagyon erős a szél." - írta Attila, aki kocsijának fedélzeti kamerájával készített nekünk fotókat is.

Forrás: Szabó Attila olvasónk felvétele

11:36
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Lassan lehet haladni a 86-oson

Kapuvár és Vitnyéd között a 85-ös főút havas. A gyenge szél is kisebb hóátfúvásokat okoz. Maximum hatvannal, hetvennel ajánlott a közlekedés - írta a Kisalfold.hu tudósítója.
11:44
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Az M35-ös tiszta

Forrás: Horvai László olvasónk felvétele
Olvasónk küldte be a képet az M35-ös 40-ik kilométeréről

11:49
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Az M5-ös Budapestnél jól járható - kép

Forrás: ORFK/H. Szabó Sándor

11:55
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Nyergesvontatót mentenek a 33-ason

Forgalomkorlátozásra és rendőri forgalomirányításra kell számítania a közlekedőknek Tiszafüred külterületén, a 33. számú főúton, ahol egy nyergesvontató műszaki mentését végzik a szakemberek - írja Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság.
12:01
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Hómunkásokat keresnek Budapesten

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. a téli időjárás miatt hómunkásokat vesz fel kedden délutáni 14.00 - 22.00 óráig tartó munkavégzésre. Jelentkezni a kerületi szolgáltatási csoportoknál lehet, melyek címei megtalálhatók az www.fkf.hu címen, valamint érdeklődhetnek 06 40 353 353-as kék számon is. A nyolc órai munkavégzésért nettó 3.550.-Ft-ot fizetnek.

12:08
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Biciklivel is lehet takarítani - videó

12:15
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Egy profibb kerékpáros hókotró - videó

12:22
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Dühös kamionosok az M7-esen

Egy kamionos olvasónk, Tibor felháborodott levelet írt az [origo] hírügyeletére, mert szerinte indokolatlanul parkoltatják az M7-es Somogy megyei szakaszán a fuvarzókat. "Ma este Belgiumban kellett volna lenni a teherautómnak, tegnap este óta Fonyód magasságában áll a kamionom" - írta Tibor, aki szerint a hatóságok nem értenek ahhoz amit csinálnak, ugyanis az út sónedves, jól járható. Megkérdeztük a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletesétől, mikor lehet vége a kamionstopnak, aki azt válaszolta, hogy hamarosan dönthetnek a kamionforgalom elindításáról.

12:30
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Barcs felé mehetnek már a kamionok

A Somogy megyei határszakaszon a személyautók zavartalanul közlekedhetnek, a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik számára Berzencénél még mindkét irányba, Barcson már csak a Magyarországra belépni szándékozókat érinti a korlátozás - közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata kedd délelőtt. A korlátozás miatt szintén nem léphetik át a szlovén-magyar határt Szlovénia felé Rédicsnél és Tornyiszentmiklósnál a 7,5 tonnánál nehezebb teherjárművek, a kamionoknak továbbra is pihenőhelyeken, benzinkutakon és leállósávokban kell várakozniuk. A horvát-magyar határon Letenyénél Horvátországból csak az élő állatot, romlandó árut szállító magyar kamionok léphetnek be Magyarországra. Somogy, Fejér, Zala, Csongrád, Baranya, Hajdú és Tolna megyében a 7,5 tonnát meghaladó összsúlyú teherjárművek számára elrendelt kamionstop visszavonásig érvényben marad.

12:34
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Mentik a nógrádi baleset járműveit - kép

Forrás: MTI/Komka Péter

12:40
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Késnek a vonatok Szolnok megyében

A vasúti közlekedésben akár egyórás késések is előfordulnak, hótól elzárt település viszont nincs Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ahol minden út járható - közölte a megyei katasztrófavédelmi szóvivő, S. Tóth Anikó. A szóvivő elmondta, hogy a megyében minden út járható, elzárt település nincs, a vasúti közlekedésben viszont 10-60 perces késésekre kell számítani. Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú riasztása továbbra is érvényben van a ceglédi, a jászberényi, a karcagi, a kunszentmártoni, a mezőtúri, a nagykátai, a szolnoki, a tiszafüredi és a törökszentmiklósi kistérségek területén. Itt a friss hóval fedett területeken az erős szél magas hótorlaszokat emelhet.

12:43
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Radiátorokat szállító kamion borult

Délelőtt három jelentősebb, ám személyi sérüléssel nem járó baleset történt Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Az egyikben árokba borult egy 22 tonnás, radiátorokat szállító kamion, amelyet egy speciális bázisdaru és lánctalpas jármű segítségével állítottak talpra, majd szállítottak el. Jászárokszálláson a tűzoltók egy mentőt húztak ki a hóból, amely így két betegével folytathatta útját. Jelenleg is akadályozza a forgalmat a kungyalui vasúti átjáró előtt egy műszaki hiba miatt keresztbe fordult kamion.
12:49
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Újabb két baleset Szolnok megyében

A Police.hu azt írja, hogy egy órán belül két anyagi káros baleset is történt Kunszentmárton belterületén a 44-es számú főúton 2013. március 26-án délelőtt. Két helyszínen - alig pár méterre egymástól - két személygépkocsi csúszott az árokba. Személyi sérülés nem történt.
12:53
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Orosházán is dolgoznak a hókotrók - kép

Forrás: MTI/Rosta Tibor

12:57
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Ferihegyen minden rendben

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren nem okozott fennakadást a havazás sem hétfőn éjjel, sem kedd hajnalban - közölte a repülőteret üzemeltető Budapest Airport kommunikációs igazgatója kedd reggel. Hardy Mihály elmondta, hogy reggel az 1-es kifutópálya üzemel, a 2-es pályát pedig tisztítják, és várhatóan nap közben is felváltva fogják használni, illetve takarítani a két pályát. A kedd reggeli járatok rendben elindultak és fogadni is tudja az érkező járatokat a repülőtér.
13:02
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Panaszkodó kamionosok Somogyban

A Sonline.hu szerint a rossz útviszonyok megnehezítik a szállítást az ipari cégeknél. Öt kamionra vár a segesdi Ferrokov Kft., ám kedden délelőtt még bizonytalan, hogy mikor érkeznek meg az alapanyagokkal megpakolt teherautók. A kamionstop miatt vesztegelnek a járművek - mondta Tallián Attila, a cég ügyvezetője a lapnak, aki hozzátette, ezzel párhuzamosan a kivitelt is akadályozza a rossz időjárás. "Egy franciaországi autógyár építéséhez acélszerkezetet vittünk volna, holland megrendelésre öntöző berendezésekhez használt acélidomokat, míg az egyik osztrák partnerünk építőipari zsaluzatot várja. Nem tudjuk, hogy mikor áll helyre a rend a közlekedésben, de már mindannyian nagyon várjuk, hogy meginduljon a szállítás" - mondta Tallián, aki  a lapnak kitért arra is, hogy a bevételben nem jelent komoly veszteséget a csúszás, ám az üzleti életben kellemetlen, bár szerencséjük van, hiszen a partnerek megértik, hogy a késés kizárólag a rossz időjárásból fakadó forgalmi helyzetre vezethető vissza.

13:08
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Az egyik legnézettebb havas videó

A Youtube-on snow (hó) keresőszóra a Snow Patrol együttes klipje után az alábbi videó a legnézettebb. 33 millió megtekintésnél jár a kis hópihéről szóló dal.

13:16
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Tíz kilométeres kamionsor Nagylaknál

Csaknem tíz kilométeres kamionsor alakult ki kedd délelőttig a nagylaki határátkelő román oldalán az országúton, ezért az Arad felől érkező személygépkocsik csak terelőúton közelíthetik meg a határátkelőt. A rendkívüli időjárási körülményekre való tekintettel hétfő este - néhány kivétellel - megtiltották a kamionok belépését a nagylaki és a röszkei határátkelőhelyen - tájékoztatott a Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője. A 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek nem léphetnek be Magyarországra, kivételt képeznek azonban a magyar kamionok, amelyek magyarországi telephelyre közlekednek vagy élő állatot, romlandó árut szállítanak. Bár a román hatóságok figyelmeztették a magyarországi kamionstopra a sofőröket, a kamionok egy része nem parkolókban, hanem az országúton vesztegel, ezért a DN7 jelzésű főút határ felé vezető oldalán megbénult a közlekedés. A román rendőrség Pécska (Pecica) után a Szemlakon (Semlac) és Sajtényen (Seitin) át vezető megyei útra tereli a határ felé tartó személyautókat. A helyzet normalizálódásáig a román hatóság sem engedik be a bolgár határon azokat a kamionokat, amelyek Magyarország felé kívánják folytatni útjukat.

13:23
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

A Kékesen nem sokan síelnek

A Kékestető Sícentrum élő webkameráján nem sok sízőt fedezhetünk fel. Pedig a lift jár és hó is van bőven.

13:30
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Frontális karambol Bács-Kiskunban

Két ember megsérült, amikor egy személygépkocsi frontálisan ütközött egy teherautóval kedden Kiskunhalas és Kiskunmajsa között az 5402-es úton - tájékoztatott a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Gál Kristóf elmondta, hogy a szembejövő forgalmi sávba átsodródott személygépkocsiban hárman utaztak, közülük két személy sérült, egyiküket a kiskunfélegyházi tűzoltók szabadítottak ki az összeroncsolódott autóból. A sérülteket a mentők kórházba szállították, a mentés idejéig teljes útzár volt a balesettel érintett útszakaszon - tette hozzá a szóvivő.

13:33
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Áll a 64-es Igarnál

A 64-es főúton Simontornya és Igar között a 2-es km-nél keresztbe fordult egy kamion. A jármű elfoglalja a főutat, áll a forgalom.
13:39
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

A mátraszentistváni Síparkban sincs tömeg

A mátraszentistváni Sípark webkameráján látott képeken sem tolonganak a síző emberek, pedig a sípark tíz sípályájából nyolc üzemel. A Sípark 15 centi havat ígér minden síző nagy örömére.

13:40
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Behavazott tanya - kép

Forrás: ORFK/H. Szabó Sándor

13:41
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Baranyában vége a kamionstopnak

Feloldotta a kamionstopot Baranyában a megyei védelmi bizottság kedden délben - közölte a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Kasza Anett a közleményben utalt arra, hogy a hóhelyzet miatt hétfő este tiltották meg a 7,5 tonnánál nehezebb teherjárművek forgalmát. A kamionstop miatt a megyében 17 órán keresztül 47 jármű vesztegelt szükségparkolókban és az utak mentén.

13:47
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

A 85-ös hókásás Kapuvár környékén - videó

13:52
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Ausztria is kap a hóból

Ausztria keleti felében is befolyásolja a közúti közlekedést a szokatlanul télies márciusi időjárás, több tartományban is történtek személyi sérüléssel járó balesetek hétfőn és kedden. A tartományi rendőrség közlése szerint kedden hajnalban Bécstől nem messze, Fischamendnél az A4-es autópályán megcsúszott a havas útpályán és az árokba sodródott egy személyautó. A benne ülő három férfi - egyikük egy magyar állampolgár - megsérült. Az A5-ös autópályán egy bécsi nő valószínűleg előzés közben megcsúszott az autójával és a terelősínnek csapódott. Valamennyi sérültet kórházba szállították. Burgenlandban mintegy tucatnyi esetben mentettek ki a tűzoltók árokba csúszott autókat. Dél-Burgenlandban egyes útszakaszokon teherautók csak hólánccal közlekedhetnek. Hétfőn délután Stájerországban egy teherautó megcsúszott a havas úton és lesodródott az úttestről. A sofőr és utasa súlyos sérüléseket szenvedett. Murtal járásban hatan sérültek meg, amikor frontálisan összeütközött egymással két személygépkocsi. Habár az nem rendkívüli Ausztriában, hogy húsvét környékén hó esik, az ideihez hasonló hideghullámra, tartósan fagypont körüli hőmérsékletre azonban legutóbb 1958-ban volt példa Bécsben, előtte pedig 1883-ban.

14:00
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Behavazott vizibiciklik Orosházán - kép

Forrás: MTI/Rosta Tibor

14:03
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Megindult az M0-s

A rendőrség feloldotta a korábban alkalmazott útzárat az M0-son. A körgyűrűn azért volt szükség az útzárra, mert eddig ismeretlen okból összeütközött egy kamion és egy személyautó 27-es kilométerszelvényénél, az M1-es autópálya felé vezető oldalon.
14:10
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Szabad az út Szlovéniába

Ismét szabaddá vált az átkelés Szlovéniába a 7,5 tonna össztömeget meghaladó teherjárművek számára - tájékoztatott a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője. Bangó Szilárd közölte, hogy 12 óra 30 perctől léphetik át ismét a magyar-szlovén határt Rédicsnél és Tornyiszentmiklósnál a tehergépjárművek. Első ütemben a Rédics közelében lévő várakozóhelyeket ürítik ki, majd fokozatosan engedik át a kamionokat az országhatártól távolabb lévő megállóhelyekről. A korlátozás miatt hétfő déltől nem léphettek át a határon Szlovéniába a teherjárművek, Zalában emiatt kedd reggel már több mint 700 kamion vesztegelt.

14:15
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Behavazott helikopter törzsek - kép

Forrás: ORFK/H.Szabó Sándor

14:19
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

447 kamion vesztegel Pest megyében

Továbbra is másodfokú riasztás van érvényben az Országos Meteorológiai Szolgálat információi szerint a Nagykátai és Ceglédi kistérségek területén, továbbá elsőfokú riasztás uralkodik az Aszódi, Gödöllői, Monori, Gyáli és Dabasi kistérségekben. A Pest megyei katasztrófavédelemhez összesen tizennégy műszaki mentéssel kapcsolatos riasztás érkezett, a tűzoltók húsz gépjárművel és kilencvenkét fővel mentették az állampolgárokat, személyi sérülés egyik esetben sem történt. A monori, dabasi, ceglédi és nagykátai tűzoltók kapták a legtöbb feladatot, hiszen ezeken a területeken nehezebben járhatóak az utak. A közútkezelő jelenleg is folyamatosan takarítja a megye útjait több mint negyven járművel. A tegnap este érvénybe lépett kamionforgalom korlátozása miatt, a járműveket a kamionparkolókba terelik, Pest megye területén összesen 447 jármű vesztegel a pihenőhelyeken.

14:22
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Szécsi: Hull a hó, a sűrű hó

14:28
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Majdnem vége a kamionstopnak Fejérben

Fejér megyében az M7-es autópályán Letenye, valamint az M6-os autópályán Pécs irányába átmenetileg még nem közlekedhetnek a 7,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépjárművek. A megye úthálózatának többi részén március 26-án, kedden 1 órától visszavonták a korábban kiadott forgalomkorlátozást a 7,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépjárműveket érintően, így az M7-es és az M6-os autópálya említett két útirányának kivételével elindulhatnak a kamionok Fejér megyében.
14:30
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Hazaengedték a gyerekeket Fejérben

Korábban hazaengedik a gyerekeket az iskolákból Fejér megyében, hogy hazajutásuk biztonságos legyen - közölte a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Szabó-Bisztricz Anett tájékoztatása szerint egyeztetettek a járási hivatalvezetőkkel és javasolták a járási tankerületek igazgatóinak, hogy az általános és középiskolákban rövidített tanítási órákat tartsanak, és lehetőség szerint ebéd után engedjék haza a diákokat biztonságos hazajutásuk érdekében. Hozzátette, hogy javul az utak állapota Fejér megyében. A Magyar Közút tájékoztatása szerint az úthálózat sónedves, latyakos, helyenként - főként az alsóbbrendű útszakaszokon - havas, jégbordás. Az úthálózat síkosságmentesítését 27 munkagéppel folyamatosan végzi a közútkezelő.

14:45
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Fejérben már csak az M7-esen van kamionstop

Az M6-os autópálya Fejér megyei szakaszán mindkét irányba megindult a kamionforgalom március 26-án, kedden 13 óra 30 perctől. Jelenleg még az M7-es autópályán Letenye felé nem közlekedhetnek a 7,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépjárművek.

14:49
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Visszavonták a narancs riasztást

Az OMSZ visszavonta a másodfokú, azaz narancs riasztását, amelyet korábban Jász-Nagykun-Szolnok megye egészére és Pest megye két kistérségére adott ki hófúvás kialakulásának veszélye miatt. Így jelenleg a fent említett két megyén túl elsőfokú, vagyis sárga riasztás van még érvényben Zala, Vas, Somogy, Bács-Kiskun, Heves, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére és Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Pest, Csongrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés megye egyes kistérségeire. Havazást jelentettek a Kisalföldről, valamint Fejér, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád megyéből. A Dunántúl középső területein és az Alföldön szállingózik a hó.

14:53
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Száz forint a síelés

Megelégelhették az ürességtől kongó sípályákat az üzemeltetők, mert olyan közleményt küldtek szét, amelyben arról tájékoztatnak, hogy holnap 100 forintért lehet majd síelni a mátraszentistváni Sípark idei szezonjának századik napján. "Nagyon közel kerültünk a hihetetlenhez, a húsvéti síeléshez a Mátrában" - írja a szóvivő, aki szerint sok havat vár még március utolsó hetére.

15:00
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Több milliárd eurós kárt okoz a hideg

Több milliárd euró kárt okozhatott eddig a hosszúra nyúlt kemény tél a német gazdaságnak, és a rendkívüli időjárás várhatóan a gazdasági növekedést is visszaveti az első negyedévben. A német ipari és kereskedelmi kamarák szövetsége (DIHK) szerint az időjárás elsősorban az építőipar, a szállítás és a kiskereskedelemi ágazat  teljesítményét fogja vissza. A helyzet az év eleje óta egyre rosszabb, az építőiparban például januárban nagyjából minden második vállalkozás tevékenységét hátráltatta az időjárás, márciusban viszont már a cégek 77 százaléka számolt be erről, az útépítő vállalatok között pedig 88 százalék az arány - írta a Süddeutsche Zeitung kedden az építőipari vállalkozások országos érdekképviselete (HDB) felmérését idézve. Az eddigi adatok tanúsága szerint 2013 márciusa az utóbbi száz év leghidegebb márciusa Németországban, a tél egészét tekintve pedig az átlagos hőmérséklet 0,5 Celsius fokkal elmaradt a sokévi átlagtól. Ráadásul az idei tél rendkívül sötét Németországban, a napsütéses órák száma 1951 óta a legalacsonyabb volt a december-februári időszakban.

15:02
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

A betegségek is károkat okoznak

A Der Tagesspiegel című lap az időjárás okozta megbetegedések felől közelítve vizsgálta, hogy mekkora kárt okoz Németországnak a hosszúra nyúlt tél. A lap ismertette a német kereskedelmi dolgozók egészségbiztosítási pénztára (KKH) felmérését, amely szerint januárban a csapadékos és hideg időjárás miatt csaknem másfélszer több influenzás megbetegedést regisztráltak, mint egy évvel korábban, a meghűléses megbetegedések száma pedig egyharmaddal emelkedett. A biztosító szerint így az év első hónapjában nagyjából 2 milliárd euró nemzetgazdasági kár keletkezett az időjárásnak tulajdonítható megbetegedések miatt, egyebek között a kieső termelés és az ebből fakadó adóbevétel-csökkenés révén. Februárban és a rendkívül hideg márciusban nem változott a helyzet, a német gazdaságnak ezért nagyjából 6 milliárd euróba kerülnek az időjárásból fakadó megbetegedések az első negyedévben - vélik a KKH szakértői.

15:08
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Kamion torlaszolja el az utat Kadarkúton

Kadarkút központjában keresztbe fordult egy kamion az úton, teljes útzár van érvényben az érintett szakaszon - jelezte az Somogyi Megyei Rendőr-főkapitányság.

15:26
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Jön a belvíz az olvadás után

Az újabb jelentős csapadék miatt tovább nőtt a belvízzel elárasztott területek nagysága az országban, amely már megközelíti a 80 ezer hektárt. A március végi havazás utáni olvadás nyomán hamarosan tovább nőhet az elöntött területek nagysága. A következő napokban 25-35 milliméternyi csapadék várható, ami jelentősen megnövelheti a belvízzel elöntött területek nagyságát - közölte a hét elején az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Ezért országosan mind a 12 vízügyi igazgatóság területén elrendeltek belvízvédelmi készültséget: 25 szakaszon első, 27 szakaszon másodfokú készültség van érvényben.

Forrás: ORFK/H. Szabó Sándor
Havas táj márciusban

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán
Egymásba csúszott kamion és személyautó az M0-ás autóúton

15:42
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Óvatosan a kamionokról leszakadó jéggel

A kamionokról lesodródó jégdarabok veszélyeire figyelmezteti a közlekedőket a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Az MTI-hez kedden eljuttatott felhívás azt javasolja a járművezetőknek, hogy tartsanak nagyobb követési távolságot az egynapos várakozás után Szlovénia felé ismét közlekedő kamionok mögött. A hóesésben szabadban parkoló teherjárművekről a menetszél ugyanis nagyobb jégdarabokat sodorhat le, amelyek kárt okozhatnak.

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
Várakozó kamionok az M7-es autópályán Letenye közelében

.

15:45
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Feloldották a kamionstopot Somogyban

Feloldották a nehézgépjárműveket érintő, Somogy megye teljes úthálózatára kiadott kamionstopot kora délután, a horvátok is megszüntették a korlátozást a barcsi és a berzencei határállomáson.

15:46
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Baleset az M1-en

Az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalán a Tatabánya-Óváros csomópont előtt, az 55-ös km-nél egy kamion szalagkorlátnak ütközött. Lezárták a belső sávot - közölte az Útinform.

15:55
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Nincs járhatatlan út Kaposváron

A lehullott 30 centiméteres hó ellenére sincs járhatatlan út Kaposváron. A KVG gépei kedd reggel 10 óráig mintegy kétszáz munkaórát dolgoztak az utak, járdák, buszmegállók, gyalogátkelőhelyek síkosságmentesítésén. Emellett a város 110 közmunkása is takarít hétfő óta - írta a Sonline.hu.

15:59
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Szaporodnak a hónyulak Pécsett

Több hónyúl is megjelent Pécs belvárosában. A Jókai téren Nyári Krisztián etyeki gyertyakészítő építette a tavasszal szokatlan alkotást. Hasonló látható a dzsámi közelében, nem messze tőle a Nagy Lajosnál egy hóbiciklit kötöttek egy oszlophoz - írta a Bama.hu

16:03
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Vége a kamionstopnak Hőgyész és Dombóvár között

Feloldották a Hőgyész és Dombóvár közötti útszakaszon (6532-es számú út) a kamionstopot - közölte a rendőrség.

16:08
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Pintér feloldotta a határforgalom részleges korlátozását

Pintér Sándor belügyminiszter feloldotta a határforgalom részleges korlátozását kedd délután - olvasható a rendőrség honlapján. Így már mind a határátkelőhelyeken, mind az autópályákon megindulhat a forgalom, meghatározott ütemezés szerint, rendőri irányítással.

16:10
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Megszűntek a korlátozások a zalai gyorsforgalmi utakon

Megszűnt minden forgalomkorlátozás az M7-es autópályán és az M70-es autóúton, a 75-ös főút egy szakaszán azonban továbbra sem közlekedhetnek kamionok - írta az MTI.

Fotó: Ballai Vince
Hóember egy autó tetején a Dob utcában

16:13
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Ismét járható a 64-es út

Nincs már útzár a 64-es úton, Simontornya és Enying között, ahol kamion balesete miatt állt a forgalom - közölte a rendőrség.

16:20
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Juhokkal végezhet a hó

Juhok százai estek csapdába Észak-Walesben az erős havazásban. A gazdák attól félnek, hogy akár több száz birka is elpusztulhatott a helyenként több méteres hóban - írta a BBC kedden.

16:28
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Mehetnek a kamionok Fejérben

Teljesen megszűnt a kamionstop Fejér megyében, miután az M7-es autópálya Letenye felé vezető oldalán is engedélyezték a 7,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépjárművek közlekedését - írta az MTI. 

16:30
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Nincs már megyei kamionstop

Kedd délutánra mindenhol feloldották a korábban elrendelt megyei szintű kamionstopot, de az országban nem mindenütt közlekedhetnek még a nagy tehergépjárművek - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az MTI-vel. Jelenleg már csak néhány főútvonalon és alsóbb rendű útszakaszon vannak korlátozások.

16:45
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Jól járhatóak Baranya útjai

Jól járhatóak az utak Baranyában, néhol azonban még lehetnek hókásás szakaszok. Jelenleg 42 járművel és 48 fővel végzik a hóeltakarítást és a síkosság mentesítést. Elzárt település nincs a megyében - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

16:50
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Óvatosan Vas megyében

Havas és csúszós útszakaszokra kell számítani Vas megyében, mindenki nagyon óvatosan vezessen - figyelmeztetett a rendőrség.

Forrás: MTI/Rosta Tibor
Az Országház és a Lánchíd behavazott makettje a szarvasi Mini Magyarország Makettparkban

16:55
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Alig késnek a vonatok

A havazás ellenére kora délutánra javult a helyzet a vasúti közlekedésben. Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyében már csak 5-10 perces késéssel kell számolniuk az érintett vonalon utazóknak. A vonatok aktuális menetrendjéről a www.vonatinfo.mav-start.hu weboldalon és a 06-40/49-49-49-es telefonszámon lehet tájékozódni - közölte a Mávinform az MTI-vel.

17:01
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Képek a hónyulakról

Elszaporodtak a hónyulak országszerte. Az alábbi képen egy pécsi hónyúl szerepel.

Fotó: Löffler Péter/Dunántúli Napló
A további képekért kattintson a fotóra! Fotó: Löffler Péter/Dunántúli Napló 

17:15
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Jöhetnek a horvát kamionok Baranyába

Megszűnt kora délután a Horvátország felől érkező teherjárművek beléptetésének korlátozása Baranya határátkelőin - közölte a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

A kamionstop feloldását követően megindult a tehergépjármű-forgalom a megyében, a kamionosoknak az udvari határátkelőhelyen ugyanakkor hosszabb várakozási időre kell számítaniuk. Baranya útjai jól járhatóak, néhol azonban még lehetnek hókásás szakaszok. Az előrejelzés alapján a havazás fokozatosan megszűnik a megyében, szerdára Baranyára már nem tart fenn figyelmeztető előrejelzést a meteorológiai szolgálat.

17:22
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Nincs korlátozás a 81-es és a 82-es főúton

Megszűnt a korlátozás a 81-es számú főút Győrből kivezető szakaszán és a 82-es számú főúton is akadálytalanul közlekedhetnek a gépjárművek - közölte a rendőrség.

17:27
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Zavartalan a forgalom Röszke felé

Végeztek a szakemberek a szalagkorlátnak ütközött kamion műszaki mentésével az M43-as és az M5-öst összekötő úton, így a forgalom ismét zavartalan Röszke felé - közölte a rendőrség.

17:44
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Baleset az M0-son

Öszeütközött három tehergépkocsi és egy személyautó az M0-s autóút 27-es kilométerszelvényében, az M5-ös autópálya felé vezető oldalon. A forgalom fél pályán halad, így jelentős torlódásra kell számítani - közölte a rendőrség.

17:50
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Megint havazik Budapesten

Ismét havazik Budapesten, a főutak burkolata latyakos, vizes, a munkagépekkel már a mellékutakat takarítják.Valamennyi tömegközlekedési járat közlekedik, de néhány perces késések előfordulhatnak - közölte a BKK.

 

17:54
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Csúsznak az utak Pest megyében

Elsőfokú riasztás van érvényben Pest megyén belül a nagykátai és a ceglédi kistérségekben, illetve Aszód, Gödöllő, Monor, Gyál és Dabas környékén a télies útviszonyok miatt. Számos árokba csúszott autót mentettek ki a tűzoltók, a kamionokat fokozatosan engedik ki a pihenőből - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelem az MTI-t.

18:05
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Megindultak a kamionok Vas megyében is

Elindulhattak a Vas megyében várakozó kamionok, miután ismét megnyitották a szlovén-magyar határt a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek előtt is. A kamionokat 15-ös csoportokban engedik tovább. Vas megyében továbbra is havazik, de a hóesés eddig csak kisebb fennakadásokat okozott a közlekedésben - adta hírül az MTI a megyei rendőrségre hivatkozva.

18:08
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Baleset a 4-es főúton

Egy kamion rézsűre hajtott a 4-es főúton az albertirsai elágazás közelében az 53-as kilométernél. A műszaki mentés miatt a fél útpályát lezárták - közölte az Útinform.

18:17
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Újabb baleset az M0-son

Újabb baleset történt az M0-s autóúton: a halászteleki csomópont közelében a 16-os kilométernél összeütközött egy kamion és két személyautó az 1-es főút felé vezető oldalon. Csak a belső sáv járható itt is. Korábban az M0-s autóút déli szektorán az M5-ös autópálya felé vezető oldalon, a 27-es és 28-as kilométer között ütközött össze három kamion és egy személygépkocsi - közölte az Útinform.

18:22
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Nincs már korlátozás Komárom-Esztergom megyében

Megszűnt a tehergépjárművek forgalomkorlátozása Komárom-Esztergom megyében. Az utak többnyire vizesek, az éjszakai fagy miatt azonban reggelre jegessé és csúszóssá válhatnak - figyelmeztetett a rendőrség. Az OMSZ szerint csak holnap szűnik meg a havazás a megyében, ezért a rendőrség azt kéri, hogy figyelmesen, türelmesen, nagyobb követési távolságot tartva közlekedjenek.

18:30
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Folyamatosan javul a helyzet

A katasztrófavédelem szerint folyamatosan javul a havazás miatt kialakult helyzet az országban. Szerda reggelig még 5-10 centiméternyi hó hullhat helyenként. Az utóbbi egy-két órában nem nőtt jelentősen a műszaki mentések száma az országban, de összességében így is több mint 170 esetben kérték a tűzoltók segítségét.

18:43
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Kerülje az M0-st!

A rendőrség szerint hosszabb ideig is eltarthat az M0-s autóúton történt egyik baleset helyszínelése, ezért ajánlott kerülni a következő útvonalon: az M0-s autóútról az 5-ös főútra lehajtva előbb a 4604-es útra, majd a 4602-esre kell hajtani, ezután a gyáli csomóponton keresztül megközelíthető az M5-ös autópálya.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

19:04
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Lezárták az Üllői úti felüljárót

Lezárták az Üllői úti felüljárót a fővárosban, mert több személygépkocsi ütközött. A helyszínelés és a műszaki mentés idejére a forgalmat a felüljáróval párhuzamos szervizútra, illetve a Könyves Kálmán körútra terelik, a környéken lépésben halad a forgalom - közölte a BKK.

19:19
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Vége a kamionstopnak a 81-es úton

Véget ért a kamionsop a 81-es főút Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán is. A forgalom zavartalan, viszont továbbra sem hajthatnak az M1-es autópályáról a 85-ös és a 86-os főútra a 7,5 tonna össztömegűnél nehezebb teherjárművek - közölte a megyei rendőr-főkapitányság az MTI-vel.

19:24
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Akadozik a húsvéti áru kiszállítása

Az ország egyes térségeiben a zord téli időjárás miatt akadozik a húsvéti áru kiszállítása az üzletekbe, erről jelzések is érkeztek az Országos Kereskedelmi Szövetséghez (OKSZ). Hozzátették: a kereskedőknek gondot jelent, ha nem érkezik meg minden megrendelt áru időben az üzletekbe, a forgalom jelentős része ugyanis az ünnep előtti két hétben realizálódik. 

Forrás: MTI/Bugány János
Munkások tisztítják a váltóberendezéseket a szolnoki vasútállomáson

19:32
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Képek az Üllői úti balesetről

Lezárták az Üllői úti felüljárót a fővárosban baleset miatt. Az MTI képei a karambolról:

 

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán
A balesetben több személyautó ütközött (A további képekért kattintson a fotóra!)

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán
A forgalmat a párhuzamos szervizútra, illetve a Könyves Kálmán körútra terelik

19:49
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Kimarad két villamos

Nem közlekednek a 2-es és a 24-es villamosok a Haller utca és a Közvágóhíd végállomás között. A kimaradt szakaszon a 23-as, 23E, 54-es, 55-ös autóbuszokkal lehet utazni - írta a BKK

19:53
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Sok a baleset Pest megyében

Ismét karambolt jelentettek az M0-s autóútról, ezúttal a halásztelki csomópont közeléből, a 4-es főúton az albertirsai elágazásánál egy teherautó árokba szaladt, illetve Budakeszi és Telki között, a 1103-as úton két személyautó frontálisan ütközött - közölte az MTI.

19:58
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Nem lesz hófúvás szerdán

Már csak három megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést havazás miatt, de hófúvást nem említettek. Eszerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében szerdán több mint 10 centiméternyi friss hó is hullhat. Az ország többi részén nem várható veszélyes időjárás. Szerda reggelig a Dunántúl nyugati felében és a keleti országrészben fordulhat még elő gyenge hófúvás - írta a meteorológiai szolgálat az MTI-nek. 

20:08
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Nincs fennakadás a reptéren

Budapesten megint hull a hó, de a repülőgépeket ez nem zavarja - közölte a Budapest Airport. Mind a két ferihegyi futópálya tiszta, sónedves, a havazás ellenére biztonságos, kiváló fékhatást nyújt a leszálló repülőgépeknek - írták.

20:09
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Újra járnak a villamosok

A 2-es és a 24-es villamosok ismét a teljes vonalon közlekenek, a 128-as autóbusz viszont rövidített útvonalon jár, a Széll Kálmán tér és Józsa Béla megállóhely között - írta a BKK.

20:13
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Újra akcióban az FKF gépei

A fővárosban megint havazik, ezért a közterület-fenntartó munkagépei megint visszatértek a mellékutakról a főutakra - közölte a társaság. További 8-10 centiméternyi hó várható szerda reggelig Budapesten.  

20:38
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Marad a hideg a következő két hétben

Több fokkal hidegebb lesz a Kárpát-medencében a következő két hétben az ilyenkor megszokottnál - olvasható az OMSZ honlapján. Az első héten átlagos csapadékviszonyokra számíthatunk, a második héten kissé csapadékosabb idő lesz. A Kárpát-medence térségében és Kelet-Európában 6-10 fokkal számíthatunk hidegebb időre az ilyenkor megszokottnál.

20:48
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

A túzokok feladták

A túzokok feladták a fészekrakóhely keresését, újra téli csapatokba verődnek, mert a márciusi tél becsapta őket - mondta Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója az MTI-nek. A szakember szerint. A fiatal túzokkakasok és -tyúkok idén is a szokásos időben, kora tavasszal széledtek szét a pusztán, hogy optimális dürgő és fészekrakóhelyet keressenek maguknak, a szokatlan márciusi hóesés és a több napon át tartó éjszakai fagyos hideg "óvatosságra intette őket".

20:51
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Újra járható az Üllői út

Befejezték a helyszínelést az Üllői úton, ezért feloldották a korlátozást. Az Üllői úti felüljárón több autó ütközött, a forgalmat elterelték - közölte a BKK.

21:18
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

1500 kamiont állítottak le

A rendkívüli havazás ideje alatt, kedd kora délutánig Magyarország területén összesen 1400-1500 tehergépjármű kényszerült várakozni - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Nem sokkal három óra előtt azonban mindenhol megindult a forgalom. A határátkelőhelyeken folyamatos az áthaladás, sok helyen ütemezetten, tízesével, harmincasával engedik a járművek haladását, a tehergépjárművek tehát fokozatosan hagyhatják el a várakozóhelyeket. A főutak döntő többsége jól járható, kisebb fennakadások egyes mellékutakon fordulhatnak elő.

A forgalom megindítása óta, háromnegyed háromtól este háromnegyed hétig 24 műszaki mentéshez kellett a tűzoltóknak kivonulniuk.

21:27
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Lezárták a bándi felüljárót

Keresztbe fordult egy kamion a 8-as úton a bándi felüljárón kedd este, a műszaki mentés idejére lezárták az utat - közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese az MTI-vel. Kora este a 82-es úton Eplénynél három, Cseszneknél pedig egy kamion akadt el, de tűzoltók segítségével mind a négy jármű folytathatta útját.

21:35
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Mozdonyok tolatnak a hóesésben Szolnokon

Forrás: MTI/Bugány János

21:37
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Tömeges karambol egy osztrák alagútban

Ausztriában Karintia és Stájerország határán, a Herzogberg-alagútban, az A2-es autópálya Karintia és Olaszország felé vezető oldalán 14 személyautó és négy teherautó csúszott egymásba kedden a sónedves úttesten.

Ezzel a balesettel csaknem egy időben az ellenkező irányban, a Graz felé vezető útpályán két tehergépkocsi és egy személyautó ütközött össze. A két balesetben összesen mintegy harmincan sérültek meg. Graz felé csak több óra elteltével indult meg újra a forgalom az A2-esen. Alsó-Ausztria tartományban összesen hetven közúti balesetről érkezett bejelentés hétfő óta. Burgenlandban mintegy tucatnyi esetben mentettek ki a tűzoltók árokba csúszott autókat. Dél-Burgenlandban egyes útszakaszokon teherautók csak hólánccal közlekedhetnek.

21:42
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Tízkilométeres sor az M0-áson

Az M0-s autóút déli szektorán az M5-ös autópálya felé vezető oldalon a 27-es és 28-as kilométer között a helyszínelés véget ért, de a torlódás még jelentős, a kamionok 10 kilométer hosszan araszolnak a külső sávon, a belső sáv már jobban járható.
22:22
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Az osztrák hónyúlnak tetszik az időjárás

Forrás: AFP/Bernd Wustneck

22:49
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Gondot okoz a hó a budai buszoknak

Budapesten, teljes területén folyamatosan havazik, a budai városrészben, különösen a magasabban fekvő területeken rendkívül intenzíven esik - írta a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. A közlemény szerint a gépek folyamatosan dolgoznak a fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, azonban az erőfeszítések ellenére a hegyvidéki utak rövid időn belül visszafehérednek, ami gondot okoz az autóbuszjáratoknak.

23:12
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Hetvenhétcentis hó van a Kékesen

A Kékestetőn 77 centiméteres a hóréteg vastagsága, de több alacsonyabban fekvő településen is 30 centiméter körüli hó van: a legtöbbet a Baranya megyei Mázáról jelezték a meteorológiai szolgálatnak, ott 38 centiméteres a hóréteg.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapjának kedd esti összesítése szerint a 300 méter feletti települések közül a Kékestetőn van a legtöbb hó, de jelentős, 60 centiméteres hóréteget mértek Bánkúton is. Heves megyében Mátraszentimrén 32 centiméteres, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Bükkszentkereszten 28 centiméteres hó van.

A 300 méternél alacsonyabban fekvő településeken is több helyen 20-30 centiméternyi hó hullott az elmúlt napokban. A Somogy megyei Zicsen 30, a Tolna megyei Hőgyészen 24, a szintén Tolna megyei Szakályon és Pakson 23 centiméteres hóvastagságot mértek.

23:25
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Teherautó miatt lassul az M0

Az M0-s autóút 1-es főút felé vezető oldalán a 19-es kilométernél műszaki hibás tehergépkocsi vesztegel a külső sávon. Mögötte lelassul a közlekedés - közölte az Útinform.
23:38
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Halálos tömegbaleset Ausztriában

Egy ember meghalt, tizenketten megsérültek egy tömegkarambolban kedden Ausztriában. Az A1-es autópályán, Bécstől mintegy hetven kilométerre nyugatra, St. Pölten közelében mintegy harminc gépjármű ütközött össze késő délután.

A baleset térségében egész nap esett a hó, az úttesten jégréteg képződött. A tömeges autóbalesetben egy busz is érintett volt, de az utasok közül senki nem sérült meg. A baleset halálos áldozata egy olyan személygépkocsiban ült, amelyik beszorult egy kamion alá. A tűzoltóság szóvivője azt mondta az osztrák közszolgálati rádiónak, hogy az autósok nem az útviszonyoknak megfelelően vezettek.

23:39
március 26, 2013
Vágólapra másolva!

Nem mehetnek teherautók a 61-es főúton

A nagykanizsai rendőrség megtiltotta a 61-es főúton a 3,5 tonna össztömeget meghaladó járművek közlekedését, kerülni a 68-as főúton lehet, arra egyelőre nincs korlátozás - tájékoztatta Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t kedden. A Zala megyében bevezetett korlátozás miatt a rendőrök Somogy megyében Inkénél és Iharosberénynél nem engedik tovább a forgalmat.