Pintér segítséget ajánlott Ausztriának - percről percre

Események

A 8-as autópálya München és Salzburg között, árvíz Ausztriában, olvasónk fotója
Vágólapra másolva!
Rekordméretű árvíz közeleg Magyarországon, 860 centiméter környékén tetőzhet a Duna Budapesten, országszerte 4-5 ezer emberrel védekezik a vízügyi hatóság. Kiemelten védik a Margitszigetet, Csillaghegyen evakuálásra lehet számítani. Egy 2011-es jelentés a fővárosi védművek rossz minőségére hívja fel a figyelmet. Közép-Európa többi részén is gondokat okoz a magas vízállás, Ausztriában vasútvonalakat mosott el a Duna, Prágában az óváros víz felett tartásáért küzdenek. Ha árvíz által sújtott területen tartózkodik, és szívesen megosztaná velünk helyszíni tapasztalatait, vagy képet küldene, kérjük, írjon a [email protected] címre.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül106 bejegyzés
10:54
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Rekordra készülnek Magyarországon

A Duna magyarországi felső szakaszán a 2002. évben levonult, rekordnagyságú árhullámhoz hasonló helyzet alakulhat ki az idén. A Duna vízszintje fokozatosan emelkedik. Várhatóan kedden éri el a budapesti alsó rakpart szintjét, és szombaton tetőzhet Budapesten, körülbelül 800 centiméterre lehet számítani.

10:56
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Elmosta a vasútközlekedést

Ausztriában válságos a helyzet a Duna áradása miatt, Ausztriában, Németországban és Svájcban a lakosságot arra kérik, hogy ne utazzon. A folyó vasútvonalakat mosott el, alagutakat árasztott el. Meg nem erősített információk szerint Salzburg és München között vonatpótló autóbuszok viszik az utasokat.

10:58
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Súlyos a helyzet Passauban

Passauban a legsúlyosabb a helyzet, ahol három folyó, a Duna, az Inn és az Ilz találkozik. A Duna árhulláma várhatóan 11,2 méteren tetőzik vasárnap este, ez több mint a kétszerese a 4,5 méteres átlagos vízállásnak, és meghaladja a 2002-ben regisztrált 10,8 métert. A passaui óvárosba már vasárnap délután is csak csónakkal lehetett bejutni, a városrész lakóit evakuálták.

11:01
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Víz alatt - fotó

Forrás: MTI/EPA/Candy Welz
A képre kattintva galéria nyílik
Árvíz a kelet-németországi Jénában

11:15
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

A rakpart egy részét már lezárták

A Duna magas vízállása miatt a D11-es és a D12-es hajójáratok nem állnak meg a Szent Gellért tér kikötőben. Az épülő Kossuth Lajos téri mélygarázs elárasztása miatt vasárnap már lezárták a közúti forgalom elől Pesten az idősebb Antall József rakpartot a Margit híd és a Lánchíd között, a vízszint emelkedésétől függően a következő napokban további alsó rakparti szakaszok lezárására számítani lehet.

11:21
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Elöntötte a víz a prágai állatkertet

Több ezer embernek kellett elhagynia az otthonát Csehországban hétfőre virradó éjszaka az áradások miatt. Országszerte mintegy ötven helyen harmadfokú, tehát a legmagasabb árvízkészültség van érvényben. A cseh kormány vasárnap este kilenc órától az ország majdnem egész területére szükségállapotot hirdetett ki azért, hogy a hatóságok hatékonyabban tudjanak intézkedni. Prágában vasárnap elköltöztették az állatkert Moldva-parti részének lakóit is, miután az állatkertet részben elöntötte az ár.

11:29
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Németországban a belvíz is pusztít

Németországban májusban a sokévi átlag 178 százalékának megfelelő mennyiségű csapadék hullott. A rendkívül esős időjárás várhatóan még napokig tart. Az árvíz mellett a belvíz is komoly gondokat okoz, az ország déli, délkeleti részén számos közúti és vasútszakaszt öntött el vagy mosott alá a víz az utóbbi napokban.

11:36
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Az autópálya München és Salzburg között - fotó

Forrás: Adamik István
A képre kattintva galéria nyílik

11:44
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Bakondi nem kertelt

2002-es rekordárvíz szintjén, esetleg annál is magasabban tetőzhet a Duna a mostani árhullám során - mondta Bakondi György országos katasztrófavédelmi igazgató hétfő reggel Győrben, sajtótájékoztatón. Közlése szerint időarányosan a Győr-Moson-Sopron megyei védekezésben résztvevő szervek minden feladatot teljesítettek, jelenleg mintegy négyszáz ember dolgozik a gátakon.

Németh József regionális vízügyi igazgató tájékoztatása szerint a Szigetköznél várhatóan pénteken, szombaton tetőzhet a folyó. Az ár az alsó-ausztriai Kienstocknál kedden tetőzik, ezt követően tudnak majd pontosabb előrejelzést adni a várható hazai folyamatokra.

11:52
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

11 órakor sajtótájékoztató

Giró-Szász András kormányszóvivő sajtótájékoztatót tart 11 órakor az árvízhelyzettel kapcsolatban. A vendég Molnár Béla az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője lesz.

12:00
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Megállt az élet Prágában

A Dotoho.blog.hu szerint szinte megállt az élet Prágában. Tömegközlekedni lehetetlen, mindenki taxival akar menni, így szabad taxi is alig akad. Az eső folyamatosan esik. Eddig négy halottja van a csehországi áradásoknak.

12:05
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Dóráék biztonságban vannak Passauban

Dóra Passauból jelentkezett be, mint írta a Duna reggeli vízállása 12,20 m volt. A rekord árvíz 1954-ben volt, ugyanennyi. "Katasztrófa helyzet van, mindenhol homokzsákok, tűzoltók, és mindenhol víz! Szerencsére mi a város fenti részén, lakunk, de nehéz kijutnunk innen, mert az Inn folyó másik oldalán lakunk és nem tudunk bejutni a városba. A munkahelyemet teljesen elárasztotta a víz."

12:12
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Dolgoznak a mobilgáton Szentendrén - fotó

Forrás: Báble Tibor
A képre kattintva galéria nyílik
A fotót Báble Tibor készítette

12:23
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Az évszázad árvíze II.

Különösen Felső- és Alsó-Ausztriában, az Inn és a Duna mentén romlott a helyzet hétfőre virradóra. A folyók vízállása továbbra is megközelíti, helyenként meghaladta a 2002-es nagy árvízkor mért szintet. A Duna Kienstocknál hétfő reggel 9,59 méteren állt, délutánra 10,92 méteres vízállást jeleznek. Az Ausztriában és Németországban az "évszázad árvizeként" emlegetett 2002-es áradáskor 10,9 méter volt ezen a helyen a Duna vízállása.

12:29
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Lezárták a pozsonyi rakpartot

Lezárták a Duna rakpartját Pozsonynál a fokozódó árvízveszély miatt hétfőn délelőtt, a folyó egész szlovákiai szakaszán másodfokú árvízvédelmi riasztást rendelt el a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet, amely a nap folyamán a veszély fokozódására számít. Az esőzések és a Csehországban kialakult árvízhelyzet fennakadásokat okoznak a szlovák vasúti forgalomban is, a Szlovák vasúti társaság (ZSSK) tájékoztatása szerint jelentős késésekre kell számítani több Csehországból érkező vonatjárat esetében is. A vonatok késésének időtartama 2 és 5 óra között mozog.

12:36
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Videón a katasztrófahelyzet

http://video.gemius.hu/liveinfo/iframe/1871520315001_2429163724001.html
12:45
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Bakondi: Az ártéren élőknek költözniük kell

"Nyilvánvaló, hogy az árterületeket el fogja önteni a víz" - mondta kérdésre válaszolva Bakondi György azországos katasztrófavédelmi igazgató, aki hozzátette: az ott élőknek távozniuk kell házukból, és egészen biztos az is, hogy a parti sportlétesítményeket sem tudják megvédeni a víztől. A szakemberek azzal számolnak, hogy a tetőzéskor minden szakaszon eléri vagy meghaladja majd a vízállás a harmadfokú készültség szintjét.

Széles Sándor kormánymegbízott szerint akárcsak 2002-ben, a Mosoni-Dunán Hédervár, Mecsér és Dunaszentpál, az Öreg-Dunán Ásványráró, Szőgye és Gönyű térségében lehet a legkritikusabb a helyzet. A térségben 170 szolnoki vízügyi szakember is tevékenykedik majd, szükség esetén a honvédség ezer, továbbá a rendőrség és a polgári védelem háromszor ennyi embere is részt tud venni a védekezésben.

12:54
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Biciklivel a térdig érő vízben - fotó

Forrás: Adamik István
A képre kattintva galéria nyílik
A képet Ausztriában élő olvasónk készítette

13:06
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

A Vigadó téren 860 centi is lehet a vízállás

Tarlós István főpolgármester hétfő reggel másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Budapesten - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Azt írták, a meteorológiai állapotok a Duna vízgyűjtő területén a 2002-es évihez hasonlóak. A jelentős csapadék okozta árhullám Budapest térségében 7 méternél magasabb vízállást fog eredményezni. A tetőzés a hét második felében várható, 800 centiméter körüli vízszinttel - tudatták, hozzátéve: a jelenlegi előrejelzések szerint a Vigadó téri vízmércén mért 860 centiméteres vízállás sem kizárt.

13:10
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Szerdán zárhatják le a rakpartokat

Tarlós István főpolgármester összehívta az árvízi védekezésért felelős fővárosi vezetőket, melynek nyomán több intézkedésről döntött a közúti közlekedést, a tömegközlekedést, valamint a Fővárosi Csatornázási Zrt.-t érintően.

Az épülő Kossuth Lajos téri mélygarázs elárasztása miatt a közúti forgalom elől lezárták Pesten az id. Antall József rakpartot a Margit híd és a Lánchíd között. Terelőútként alapvetően a Bajcsy-Zsilinszky utat és amíg járható, a budai alsó rakpartot javasolják - közölték.

Emellett várhatóan szerda hajnaltól - a vízszint emelkedésének függvényében - a budai és pesti alsó rakparti utak további szakaszait is lezárják. Az alsó rakpartok közúti zárását követően az autósoknak javasolják, hogy a közösségi közlekedést vegyék igénybe. Ennek érdekében járatsűrítéseket is terveznek. A következő napokban, a vízszint emelkedésétől függően, az óbudai Királyok útját és a Római-part környékén további utakat is lezárhatnak.

13:18
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Közel háromezer embert evakuáltak

Eddig Csehországban 2695 embert evakuáltak otthonából és 208 embert kellett megmenteni a közvetlen életveszély miatt - írja a dotoho.blog.hu.

13:23
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Passau után okosabbak leszünk

A katasztrófavédők szerint a Duna ma éjfélkor előreláthatóan 1230 centiméteren tetőzik Passaunál. Ezt követően lehet pontosabban tudni, hogy a folyó magyarországi áradása kapcsán mire lehet számítani. A szakemberek jelen pillanatban a 2002-es árvízhez hasonló helyzet kialakulásával számolnak, akkor összesen ötmillió homokzsákot használtak fel a védekezési munkálatok során.

13:27
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Passau most ilyen - fotó

Forrás: AFP/Christof Stache
A képre kattintva galéria nyílik
Elázott a mexikói étterem

13:35
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

381 Kilométeren van készültség

Magyarországon jelenleg 381 kilométeren van árvízvédelmi készültség. Elsőfokú a készültség több mint 284 kilométeren, másodfokú védekezés több mint 35 kilométeren van, 61 kilométert meghaladó hosszon pedig már harmadfokú készültség van érvényben. A folyó Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán több helyen is a legmagasabb fokozat mellett védekeznek.

A Duna áradása jelenleg Győr-Moson-Sopron megyét és a fővárost érinti leginkább, de már zajlanak az előkészületek Komárom-Esztergom és Pest, valamint Fejér, Tolna és Baranya megyében is.

13:46
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Ötven éve nem volt ekkora árvíz

Az elmúlt ötven évben nem volt olyan magas vízszint a Dunán, mint amilyenre a következő napokban várható árvízhelyzetben számítani kell - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő hétfői sajtótájékoztatóján a Parlamentben. A kormányszóvivő kiemelte: a védekezéshez szükséges összegek rendelkezésre állnak, bármilyen komoly probléma megoldását lehetővé teszi a költségvetés.

13:57
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Bezárják a Hajóst

Hétfő délutántól határozatlan ideig a lakossági vendégek nem látogathatják a margitszigeti Hajós-Széchy Sportuszodát.

 

14:06
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Lezárták a Károly hidat

Csehország falvaiban házak ezrei maradnak áramszolgáltatás nélkül az áradások miatt - erősítette meg hétfőn Prágában az árvízi válságstáb egyik képviselője. Prágában hétfőn lezárták a turisták elől a Károly hidat, a cseh főváros egyik legnevezetesebb műemlékét. A híd pilléreit különleges pajzsokkal védik a megáradt Moldva folyó víznyomásától.

A dotoho.blog.hu jelentése szerint "Prága egy alacsony költségvetésű amerikai katasztrófafilm díszletét idézi. Majdnem minden sarkon rendőrautó áll, állandó a szirénazaj, a levegőben helikopterek köröznek. A magasabban fekvő városrészek útjain, a külvárosi hidakon rengeteg autó áll, az alacsonyabb fekvésű területekről menekítették fel őket. Folyamatosan esik, az emberek láthatóan idegesek."

14:15
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Szentendre készülődik

Szentendrén készülődnek a mobilgát elemeinek behelyezésére - jelentette az [origo] helyszíni tudósítója. A korzó vendéglősei az árvíztől nem tartanak, a forgalmuk miatt jobban aggódnak.

14:22
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Átment a próbán a mobilgát

A szentendrei mobilgát szerkezete már elkészült, sikerrel vette a terheléses próbát is, erre holnap reggel teszik rá a szükséges mobilelemeket, mondta az [origo]-nak Kádár Kristóf kommunikációs vezető. A város biztosra megy, a településnél ugyanis még két méterrel alacsonyabb a Duna vízszintje, mint aminél hivatalosan beindul az árvízi védekezés. A mobilgát az úgynevezett mértékadó árvízszintnél 1,35 méterrel, a valaha volt legmagasabb vízállásnál 70 centivel lesz magasabb.

14:30
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Leáll a Római-part is

A Római-parton az [origo] tudósítója szerint már pakolnak a büfések, valaki a garázsába viszi a holmijait, valaki pedig a közelbe a barátja teraszára.

14:41
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Elönti a víz Dunakeszit is

A közelgő árhullám miatt értékeik időbeni kimentésére hívta fel a Duna mellett lakók figyelmét hétfőn Dunakeszi polgármestere. Dióssi Csaba (Fidesz) a vízügyi szolgálat előrejelzésére hivatkozva azt írta a város honlapján, hogy a folyó az elkövetkező napokban várhatóan elönti a település Rév dűlői szakaszát.

14:50
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Még három métert emelkedik a Duna

Molnár Béla vízügyi főigazgató a fővárosi helyzetről elmondta: az eddigi legmagasabb vízszint körüli értéket várnak, 860 centiméter körül tetőzhet a Duna, vagyis a jelenleginél körülbelül három méterrel lesz magasabb a vízszint. A Margitszigetet ideiglenes védművel veszik körbe, és a Római-parton is jelentősebb védekezésre lesz szükség.

15:01
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Elárasztják a Kossuth teret - fotó

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
A képre kattintva galéria nyílik

15:08
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Mindenhol rekordközelben

Az Országos Vízügyi főigazgatóság közleménye szerint Budapesten várhatóan 830 centiméter közelében fog tetőzni a Duna, az eddigi rekord 860 centiméter volt. Passauban várhatóan 1240 centiméteren lesz a tetőzés, a 2002-es nagy árvízkor 1038 centiméter volt. Esztergomban 740 centi, Nagymaroson 685 centi, Komáromban 780 centinél várható a tetőzés, mindegyik érték megközelíti, vagy meg is haladja a 2002-es számokat.

15:15
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

1501 óta nem volt ilyen Passauban

A Duna vízállása hétfőn meghaladta az 1501-ben regisztrált 12,20 méteres történelmi csúcsot a németországi Passaunál. A bajor-osztrák határon fekvő városnál - ahol három folyó, a Duna, az Inn és az Ilz találkozik - a dunai árhullám tovább emelkedik, az árvízi védekezést irányító válságstáb becslése szerint a vízállás a 12,50 métert is elérheti.

A Duna vízszintje Passaunál már vasárnap este meghaladta az évszázad árvizeként számon tartott 2002-es katasztrófa idején mért 10,8 métert. A történelmi városrészt teljes egészében ellepte a víz, a negyedet lekapcsolták a villanyhálózatról, lakosságát kitelepítették. Az óváros körül 600 ember küzd az ár megfékezéséért, munkájukat a Bundeswehr, a német hadsereg 120 katonája segíti.

15:21
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Parkolási tilalom a rakpartokon

Kedden 20 órától a Duna mindkét oldalán a rakpartok teljes hosszában megállási tilalom lép életbe Budapesten. Keddtől további intézkedésig nem közlekednek a D11-es, a D12-es és a D13-as hajójáratok sem.

15:27
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Passauban mentik a lányokat - fotó

Forrás: AFP/Christof Stache
A képre kattintva galéria nyílik

15:33
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Az EU-tól kérünk pénzt a mentéshez

Az Európai Unió katasztrófavédelmi alapjához fordul támogatásért Ausztria az árvíztől sújtott szomszédjaival közösen - közölte hétfőn egy sajtótájékoztatón Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter. Spindelegger közlése szerint az osztrák kormány megállapodott a németországi bajor tartományi kormánnyal, valamint a szlovák és a magyar kormánnyal arról, hogy közösen az EU katasztrófaalapjához fordulnak. Ezt a pénzalapot 2002-ben, a legutóbbi nagy dunai árvíz után hozták létre.

15:40
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Még több eső jön

A Duna németországi és ausztriai szakaszán folytatódnak a heves esőzések - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Mint írják, a német polgári védelem tájékoztatása szerint az ország két legsúlyosabban érintett tartományában, Bajorországban és Szászországban a következő 48 órában további jelentős mennyiségű csapadékra számítanak, ezért a folyók vízszintje tovább emelkedik. Ausztriában ugyancsak folytatódik a heves esőzés, 50-80 milliméter csapadékot várnak Felső-Ausztria, Salzburg, Stájerország és Tirol tartományokban - olvasható az OKF honlapján.

 

15:49
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Szobor a Moldvában - fotó

Forrás: MTI/EPA/Filip Singer
A képre kattintva galéria nyílik
Megáradt a Moldva Csehországban

15:54
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Bezárták az uszodát Győrben

A környező folyók áradása miatt hétfő délben bezárták a győri Magyar Vilmos uszodát. A mostanihoz hasonló vízállások idején elkerülhetetlenül elönti a Mosoni-Duna a létesítmény alagsorát, ezért megkezdték az alsó szinten az áramtalanítást és a mozdítható berendezések biztonságba helyezését.

16:05
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

7000 embert evakuáltak a csehek

Tizenegy óráig a cseh tűzoltóság összesen 7015 embert evakuált és 256 személyt menekített ki közvetlen életveszélyből. Éjféltől a tűzoltók mintegy 670 rendkívüli esetben avatkoztak be, többségében technikai problémát javítottak ki, vagy az árvízzel összefüggésben embereket mentettek ki a veszélyzónából - jelentette be Nicole Zaoralová a cseh tűzoltóság szóvivője a hírtelevízióban, a csehországi helyzetről folyamatosan tudósító dotoho.blog.hu szerint.

16:11
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

A szlovák Dunán nem lehet hajózni

Hétfő este hat órától a Duna egész szlovákiai szakaszán lezárják a folyót a hajóforgalom előtt a fokozódó árvízveszély miatt - közölte a szlovák Állami Hajózási Felügyelet (SPS). A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) hétfőn napközben másodfokúról harmadfokúra minősítette át az általa korábban kiadott árvízvédelmi riasztást, ez továbbra is öt dél-szlovákiai járásban van érvényben.

16:15
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Az osztrák autópályák még járhatók

Több mint száz közúton voltak hétfőn útlezárások Ausztriában az árvíz miatt az osztrák autóklubok szerint, de az autópályák mindenütt járhatók maradtak.

Továbbra is nehezen volt elérhető hétfőn Salzburg tartományban a Pinzgau vidék, ahol az előző nap átmenetileg több települést teljesen elzártak a külvilágtól az áradások és a földcsuszamlások.

16:22
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Várják az árvizet a Római-parton - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A képre kattintva galéria nyílik

16:30
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Hömpölyög a víz a német utcán - fotó

Prágai Attila olvasónk felvétele
A képre kattintva galéria nyílik
"Öt éve lakom itt, de ilyet még nem láttam" - 
ezzel a megjegyzéssel küldte el fotóit Prágai Attila a németországi Gerából

16:40
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Több komp is leállt a Dunakanyarban

A Duna magas vízszintje miatt hétfőtől nem közlekednek a kompok Szob és Pilismarót, valamint Visegrád és Nagymaros között - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt.. A kompközlekedést reggel 8 órától szüneteltetik. További információk az Útinform-ban, a www.kozut.hu-n .

16:41
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Lezárják a budapesti alsó rakpartokat

A Duna magas vízállása miatt kedd este nyolc órától az alsó rakpartok teljes hosszában megállási tilalom lép életbe - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A közleményben emellett arról tájékoztattak, hogy keddtől további intézkedésig nem közlekednek a D11-es, a D12-es és a D13-as hajójáratok. A D13-as hajók szombat óta nem állnak meg Óbudai-sziget kikötőnél, hétfő óta pedig a D11-es és D12-es hajók nem kötnek ki a Szent Gellért tér kikötőben. Tarlós István főpolgármester hétfő reggel másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Budapesten.

16:45
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Kiürítik a Hurka lakótelep egy részét

A prágai Hurka lakótelepről néhány száz embernek el kell hagyni lakóhelyét - jelenti a dotoho.blog.hu. Kralupy nad Vltavou településről a kora délutáni órákban indul meg a lakosság kitelepítése.

16:47
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Itt nem kellene úszkálniuk a prágai kacsáknak - kép

Forrás: AFP/Michal Cizek
A képre kattintva galéria nyílik

16:50
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Itt láthatja, hogy árad a Duna

Ezen az oldalon folyamatosan követheti az aktuális vízállást.

17:06
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Így néz ki az elárasztott Prága - videó

http://www.youtube.com/v/xwuN9AVZXFQ?version=3&hl=en_GB
17:14
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Árad a Bükkös-patak Szentendrén

Báble Tibor olvasónk felvétele
A képre kattintva galéria nyílik

17:19
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Mobilgát a Moldva folyón Prágában - kép

olvasói felvétel
A képre kattintva galéria nyílik

17:37
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Az árvízzel kampányolnak a Római-parti mobilgát mellett

"A Római parton családok készülnek a kiköltöztetésre, munkahelyeken dolgozók próbálják menteni és védeni munkahelyeiket. Az itt élő és dolgozó honfitársaink nyomorúságos napokat fognak átélni a közeljövőben. Életek munkája veszhet el. De ennek ellenére minden Római parti lakos és dolgozó szemében ott izzik az elszántság, mert hisznek a part jövőjében, aminek egyetlen esélye egy GÁT a Duna partján.
Gát nélkül megszűnik a Római part. Az emberek elköltöznek, a vendéglátóhelyek, sportközpontok becsuknak és Budapest szívében egy kietlen, fertőzött romtemető jön létre" - hangzik a Római Partért Egyesület drámai hangvételű hétfői közleménye.

17:46
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Elmerült az autópálya Münchennél - kép

Váradi Csilla olvasónk tegnap este München irányában akadt el az A1-es autópályán. Úgy tudja, 36 kilométeres dugó volt München előtt, viszont az út nem vitt semerre, mivel az autópályát elmosta a víz. "Ezt mi láttuk is, mivel kerülőutakon sikerült eljutnunk a víz alatt lévő autópályáig. Mire visszafordultunk a kis faluból, ahová bekeveredtünk, addigra már azt az utat is belepte a víz, amelyen jöttünk. Szerencsére sikerült kijutnunk és visszafordultunk Magyarországra, viszont rengetegen bent rekedtek az utakon, mindenféle információ és tájékoztatás nélkül. Még most sem lehet hírt kapni, hogy melyik utak járhatók, és melyek nem" - írta.

Forrás: Váradi Csilla (olvasónk)
A képre kattintva galéria nyílik
Ilyen volt vasárnap este fél 9-kor az A1-es autópálya - olvasónk felvétele

17:50
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Harmadfokú készültség Szlovákiában

A Duna vízállása a teljes szlovákiai szakaszon is elérte a harmadfokú árvízvédelmi készültség elrendeléséhez szükséges szintet. A pozsonyi Új Szó jelentése szerint az áradó Duna visszaduzzaszthatja Morva, a Kis-Duna, a Garam és az Ipoly alsó szakaszát is. A bősi vízerőműn jelenleg másodpercenként 3600 köbméter, a régi mederben 2500 köbméter víz folyik át másodpercenként.

17:52
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Két és fél métert áradt Komáromnál a Duna

A Duna vízmagassága Komárom-Esztergom megyében péntekre megközelítheti az eddig mért legnagyobb értékeket, Komáromnál a 801 centimétert, Esztergomnál pedig a 771-et az Országos Vízjelző Szolgálat internetes oldalán található előrejelzések szerint. A folyó vízszintje Komáromnál két nap alatt két és fél métert emelkedett, szombattól hétfőn 13 óráig 300-ról 550 centiméterre nőtt. Esztergomnál ugyanebben az időben a vízszint 350-ről 500 centiméterre emelkedett. A Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság kérésére száz-száz katona váltásokban folyamatosan erősíti és magasítja a gátakat Komárom és Szőny térségében.

17:53
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Az EU segít

Az Európai Unió segítséget ígért az árvíz sújtotta Németországnak, Ausztriának és Csehországnak. A károk helyreállításához szükséges pénzt abból az alapból fedezik, amelyet a 2002-es nagy árvizek után hoztak létre. Az uniós tagországoknak tíz hetük van arra, hogy felmérjék, mekkora károkat okozott az ár, és hogy mennyi pénzre van szükségük.

17:57
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Terjed a rémhír, de senki nem robbant gátat

Egy olvasónk szerint Tahitótfaluban már 2006-ban is az a hír terjedt, hogy van egy forgatókönyv, mely szerint ha kell, átvágják a Szentendrei-sziget gátjait, hogy ezzel tehermentesítsék a fővárosi védvonalat. "Valahol Horány vagy Szigetmonostor környékén van aláaknázva a gát, ahogy hallottam. Mondták a szigeten élőknek, hogyha megszólal a sziréna, egy órájuk van összecsomagolni és elhagyni a szigetet" - állt az aggódó levélben. Az [origo] utánajárt, a helyiek megnyugodhatnak: a Vízügyi Szolgálat Országos Műszaki Iránytó Törzs hivatalos válasza szerint "a Szentendrei-sziget elöntésével nem csökkenne jelentősen az árvízi szint, így a gátak átvágása nem szerepel, és soha nem is szerepelt a védekezési tervekben. A levonuló árhullám kezelését, Budapest árvízi védelmét más műszaki megoldások biztosítják."

18:13
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

A csatornafedőket is mobilgátak védik Prágában - kép

olvasói felvétel
A képre kattintva galéria nyílik

18:15
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

A biztosítók már számolnak

A német biztosítók részvényei hatalmasat zuhantak a frankfurti tőzsdén. A 2002-es kelet- és közép-európai árvizek után a biztosítóknak csaknem hárommilliárd dollárt kellett kifizetniük a Munich Re adatai szerint. Idén ezt az összeget valószínűleg nem érik el a károk, főként azért, mert az árvizeknek kitett települések azóta megerősítették a védekezést. Bajorország például 1,6 milliárd eurót költött árvízi védekezésre 1999 óta, és 2023-ig összesen további hárommilliárd eurót fordít az árvizek kivédésére.

18:17
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Németek, maradjatok távol a hidaktól!

A német hadsereg több mint 1700 embert küldött a gátakra, hogy segítsen az árral harcoló csaknem 28 ezer katasztrófavédelmisnek. Szászország miniszterelnöke világossá tette, hogy a helyzet drámai, az Elster folyón például 1924 óta a legnagyobb árvizet várják. A német tűzoltók azt kérték az emberektől, hogy maradjanak otthon, kerüljék el a lezárt utakat és maradjanak távol a hidaktól.

18:27
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Az A38 bezár az árvíz miatt

Június 6. és 9. között elmaradnak a rendezvények az A38 Hajón. A jövő heti programok megtartásáról a hét második felében döntenek, előre láthatóan pénteken derül ki, hogy az árvíz miként befolyásolja a műsort.

18:37
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Az újpesti Komp utcában készül az árvízi kapu - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A képre kattintva galéria nyílik
A Fővárosi Csatornázási Művek munkatársai készülnek a védekezésre

18:41
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Lapátolják a homokot a prágaiak

olvasói felvétel
A képre kattintva galéria nyílik

18:49
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Csillaghegyen evakuálás lehet

Pintér Sándor belügyminiszter szerint megtették a megfelelő óvintézkedéseket, hogy az eddigi rekordméretű vízállás Magyarországon ne követeljen emberéletet. Tarlós István közölte, hogy Csillaghegy környékén evakuálás lehet, ha rekordszinten tetőzik a Duna. A belügyminiszter és a főpolgármester rendkívüli sajtótájékoztatón beszéltek erről. További részleteket itt olvashat.

19:03
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Miskolc is segít a Dunánál

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (Émvizig) szakemberei is segítenek a dunai árvíz elleni védekezésben. Száz embert küldenek a a Duna Győr-Moson-Sopron megyei szakaszhoz.
19:13
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

4-5 ezer ember segít

Negyedmillió homozsákkal készülnek a hatóságok. A várakozások szerint a Duna mindenhol eléri az eddigi rekordmagasságot, Komáromnál pedig át is lépi azt. Pintér Sándor sajtótájékoztatóján azt jelentették, hogy pénteken Szigetköznél, szombaton pedig Budapesten tetőzhet a Duna, de várhatóan 18-20 napig készültség lesz a védekezési időszak alatt.

19:20
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Először vetik be a szentendrei mobilgátat

Megkezdődött a mobilgát építése Szentendrén, hétfőn és kedden folyamatosan építik. A mobilgátnak ez lesz az első éles bevetése, eddig terheléses próbát vett sikerrel. A 333 méter hosszúságban felépülő mobil védelmi rendszer teljes magassága a mértékadó árvízszint fölött 1,35 méterrel végződik. "Ez a 2006-os árvíz szintjét mintegy 70 centiméterrel haladja meg, és szükség esetén tovább magasítható" - mondta Kádár Kristóf, a polgármesteri hivatal kommunikációs vezetője.
19:33
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Bécs biztonságban van

Az osztrák fővárost, Bécset nem fenyegeti veszély a Dunán levonuló rendkívüli árhullám miatt - közölték hétfőn a helyi hatóságok. A fővároshoz közeli Klosterneuburg Duna-parti üdülőtelepét már vasárnap kiürítették. A Klosterneuburg és Bécs között fekvő Kahlenbergdorfnál is kiönthet a Duna, de magában a fővárosban nem számolnak elöntésekkel. A Bécs szempontjából mérvadó, korneuburgi mérőállomáson másodpercenként 8180 köbméter vízhozamot mértek hétfőn. Az előrejelzések szerint a Duna tetőzésekor tízezer köbméterig nőhet ez az érték, és megközelítőleg megegyezik majd az évszázad árvizeként számon tartott 2002-es árvízkor mért mennyiséggel.

19:42
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

2011-ben elavultak voltak a budapesti gátak

A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. 2011-es, a fővárosi önkormányzat számára készített jelentés szerint a belváros árvízvédelmében több kritikus pont van, különösen a Római-parton - írja a Napi Gazdaság. A lap szerint nincs pánik, de lényegében a rakpart védelmének nincs olyan pontja, amelynek ne lenne magasságproblémája. A jelentés szerint több kilométeren van elavult, elöregedett állapotban a védmű, amelynek legnagyobb része már elérte a számára tervezett élettartamot.
19:48
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Magasabb készültség az Észak-Dunantúlon

Több körzetben emelte az árvízvédelmi készültség szintjét az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Este hat órától a Dunán Esztergomnál, Komárom és Almásfüzitő térségében, továbbá a Mosoni-Duna és a Rábca térségében Kunszigetnél és Abdánál elsőről másodfokúra emelték a készültséget. Hasonló intézkedés lépett életbe a Rába mentén Ikrény és Rábapatona körzetében, a Győr-Koroncó árvízvédelmi szakaszon, valamint Mérgesnél.
19:54
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Prágában is evakuálás lehet

A cseh főváros nyolcadik kerületében (Rokytce és Liben) rosszabbra fordult a helyzet, ezért a lakosságnak lélekben fel kell készülnie egy esetleges evakuálásra - írta a dotoho.blog.hu.

20:00
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Készülődés a Váci úton - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A képre kattintva galéria nyílik

20:09
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Foglyokat helyeznek át Passauban

A Német Igazságügyi Minisztérium jelentette, hogy Alsó-Bajorországban hatvan foglyot helyeznek át kórházakba az árvíz elől - írja a focus.de.

20:18
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Két holttest Augsburgnál

A focus.de szerint két holttestet találtak Augsburg egy olyan területén, ahonnan kiszivattyúzták a vizet.

20:27
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Árvízkészültség a Kossuth-téren

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A képre kattintva galéria nyíilik

20:40
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb vízet várnak Passaunál

A bajor vízügyi hatóság legfrissebb jelentése szerint 12,8 méteren tetőzik tetőzik a víz Passauban, korábban 12,5 métert vártak. A csúcs 1501-ből 12,2 méter.

20:53
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Legalább hét halálos áldozat Európában

Csehországban eddig öt, Ausztriában pedig két halálos áldozatot követelt az árvíz Európában - írja a Guardian. A lap szerint eddig ezreket kellett evakuálni otthonaikból. A Sky News szerint már tíz ember meghalt az áradások következtében.

21:05
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Segíts védeni a Római-partot!

A Budapest Bike Maffia Facebookon szervez önkéntes akciót a Római-part védelméért. Találkozó kedden a Margit-híd budai hídfőjénél kilenckor, vagy a Római-part HÉV-megállójában fél tízkor.

21:16
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Elzárják az áramot

A Katasztrófavédelem közlése szerint a Nánási út - Királyok útja és a Duna hullmátere között kikapcsolják az áramot és a vezetékes vízből sem szabad majd inni. Csak saját felelősségre lehet majd a területen maradni.

21:23
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Holnaptól lehet az önkénteskedésről érdeklődni

A katasztrófavédők tájékoztatása szerint holnap került fel az OKF honlapjára egy telefonszám, amelyen önkénteskedésről lehet érdeklődni.

21:30
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Őzgidát mentenek - kép

Forrás: MTI/Krizsán Csaba

21:45
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Több homokzsák lesz Pest megyére

Az eddiginél több homokzsákkal készülnek az árvízre a Duna legveszélyeztetettebb Pest megyei szakaszaira - mondta az árvízi teendőkkel összefüggő felmérést követően a megyei katasztrófavédelem szóvivője. Spitz Alexandra elmondta, hogy az érintett kirendeltségeiken lévő készleteket több ezer darabbal kiegészítették, így jelenleg például Érden összesen 40 ezer, Vácon 20 ezer homokzsák használható fel az árvízi védekezésre. Soron kívül intézkedtek a várhatóan fokozott védekezésre kényszerülő települések homokzsákkal való ellátásáról is. Dunakeszire és Kisorosziba például 5-5 ezer, Tahiba és Leányfalura 3-3 ezer zsákot szállítottak. Leányfalu térségében a 11-es utat is meg kell védeni a víztől - tette hozzá. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság illetékességi területén eddig hat településen rendeltek el elsőfokú árvízvédelmi készültséget: Kismaroson, Leányfalun, Pócsmegyeren, Szigetmonostoron, Sződligeten és Tahitótfaluban.

21:53
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Ideiglenes gátat építenek Leányfalunál

Ideiglenes védőgátat építenek a 11-es főúton Leányfalunál, emiatt átmeneti forgalomkorlátozásra kell számítaniuk az autósoknak - mondta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője hétfő este. Pécsi Norbert Sándor elmondta, hogy a 11-es főút 28-as kilométerszelvényének környékén körülbelül 300 méter hosszan dolgoznak az ideiglenes gát építésén. Az érintett útszakaszon félpályás útzár és óránkénti 40 kilométeres sebességkorlátozás van érvényben, a forgalmat rendőrök terelik. A munkálatok várhatóan este 10 óráig tartanak - mondta a szóvivő.

22:03
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Így dolgoztak délután a Komp utcánál - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

22:13
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Olvasónk képe az osztrák-német határról - kép

Forrás: Rácz Szilárd (olvasónk)

22:20
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Pintér Sándor segít Ausztriának

Magyarország felajánlotta segítségét Ausztriának az árvízi védekezésben - tudta meg az MTI hétfő este a Belügyminisztériumtól. Pintér Sándor levélben fordult Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszterhez, amelyben azt írta, folyamatosan figyelemmel kíséri az Osztrák Köztársaságot sújtó árvízhelyzet megelőzésében és a kialakult helyzet kezelésében végzett megfeszített munkájukat. A magyar miniszter felajánlotta osztrák kollégájának a magyar belügyi szervek segítségét és kérte, amennyiben az osztrák fél igényli, nevezze meg, milyen feladatok ellátásával és milyen eszközökkel tud Magyarország hozzájárulni a védekezési munkához.

22:31
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Ilyen a helyzet a cseheknél - kép

Forrás: MTI/AP/CTK/David Tanecek

22:40
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Durva eső jöhet

A várható felhőszakadás miatt keddre több megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A meteorológiai szolgálat hétfői veszélyjelzése szerint kedden Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Pest megyékben, valamint a főváros területén várható felhőszakadás: az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 30 milliméternél is több csapadék hullhat. Szintén elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az erős szél miatt Fejér, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyékre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szöveges figyelmeztetésében azt írta, hogy kedd délután, este az Északi-középhegység és Közép-Magyarország térségében elszórtan zivatarok alakulhatnak ki, amelyekhez néhol felhőszakadás, erős szél és kisebb méretű jég társulhat. Az előrejelzés szerint kedd délelőttig még több helyen is előfordulhatnak 70 kilométer/óránál erősebb széllökések. Napközben a legerősebb széllökések - az északnyugati területek kivételével - már döntően 60-65 kilométer/óra alatt valószínűek - írták. Kedden a legalacsonyabb hőmérséklet 8 és 13 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között valószínű.

22:50
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Nem jó a helyzet Ausztriában sem

Az osztrák-német határon lakó olvasó írt az ottani árvízhelyzetről Origo hírügyeletére. A környéken minden le van zárva, nincs közlekedés, az Inn kilépve a medréből Schärding nagy részét ellepte. Németországból hatalmas kerülővel lehet átjutni. A kollégáim nagy része nem tud munkába menni - írta a olvasónk, akinek viszonylag szerencséje van, mert a hegyekben lakik, bár ott is ömlik a víz mindenhonnan. Olvasónk szerint az eső - kisebb megszakításokkal - hetek óta esik, és a föld nem tudja ezt a mennyiségű vízet elnyelni.

23:05
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Mindent lekapcsoltak a Rómain

Egyik kollégánk húga, aki a Római-parton lakik azt mondta, hogy a környéken kikapcsolták a közműveket. Nincs áram és nincs víz sem. A hatóságok azt mondták az ottélőknek, hogy készüljenek fel a kilakoltatásra, mert bármelyik pillanatban jöhet a felszólítás.

23:12
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

A Római egy másik részén van közmű

Egyik olvasónk, Boglárka írt nekünk, hogy édesanyja, valamint unokatestvére a Római-parton, a Pozsonyi utcában lakik, akik azt mondták, van villany, víz és telefon. Olvasónk szerint csak az ártérben, a Királyok útjáról a Duna felé zárhatták el a közműveket. Megkeressük a szolgáltatókat, mi a helyzet, és jelentkezünk a részletekkel.

23:20
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Csak holnap kapcsolnak ki mindent

Pontosítjuk egyik korábbi bejegyzésünket, mert kollégánk ártéren lakó húgának a hatóságok azt mondták, hogy kedd délig hagyják el a területet, mert akkor kezdik el a fővédvonalon a buszmegállók, kapubeállók lezárását, és csak ezt követően fogják lekapcsolni a közműveket.

23:26
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Nem lehet behajtani a Margitszigetre

Kedden 18 órától az árvízi védekezésre való felkészülés miatt a Margitszigetet teljes hosszában lezárják a közúti forgalom elől, és a parkolót is kiürítik - írta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfő este. A 26-os buszok 18 órától nem közlekednek - írták, és közleményükben egyben arra kérték az autósokat, hogy a nap folyamán hagyják el a BKK margitszigeti parkolóját autóikkal.

23:30
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

A Rómain is változik a menetrend

Ugyancsak kedden, de már délelőtt 9 órától lezárják a Római-parton a Királyok útját a Nánási út és a Pünkösdfürdő utca között. Emiatt a 34-es busz a 134-es busz útvonalára terelve közlekedik, kifelé a Római fürdő és a Madzsar József utca megállók, befelé pedig a Pünkösdfürdő utca és a Szentendrei út megállók között. Békásmegyer, Újmegyeri tér felé a Dósa utca, a Nánási út, a Szent János utca, a Szamos utca, a Mátyás király út, a Sinkovits Imre utca, a Pünkösdfürdő, a Boglár utca, a Medgyessy Ferenc utca és a Madzsar József utca megállók kimaradnak. Az Árpád híd felé a Pünkösdfürdő utca, a Medgyessy Ferenc utca, a Boglár utca, a Pünkösdfürdő, a Sinkovits Imre utca, a Mátyás király út, a Szamos utca, a Pozsonyi utca, a Nimród utca és a Dósa utca megállók szintén kimaradnak. A D11-es és a D12-es hajójáratok kedden már üzemkezdettől nem közlekednek a folyó magas vízállása miatt.

23:38
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Esztergomban is készülnek az árra

Esztergomban Tétényi Éva polgármester figyelmezteti a lakosságot az árvízre. Közleményében azt írja, hogy "az előrejelzések szerint a 2002-es 771 cm-es vízállást meghaladó árvízszinttel számolnak a szakemberek. Jelenleg II. fokú készültség van érvényben Esztergomban, és Táton III. fokú. Várhatóan szerdán a III. fok elrendelésére is szükség lesz a Városban, ez azt jelenti, hogy a Prímás-sziget víz alá kerül. Az intézmények és ott lakók kiértesítése megtörtént, szükség esetén a kilakoltatást a polgármester rendeli el. 6 méter 50 cm-es vízállásnál a szigeten kikapcsolják az áramellátást, és lezárásra kerül a teljes terület. A Mária-Valéria hídra történő kétirányú feljutást a betonakadályok elszállításával biztosítottuk. 7 méteres vízállásnál lezárásra kerül a Kis-Duna sétány, ezért kérem, hogy csak az ott lakók és a védekezésben részt vevők lépjenek be erre a részre. A lakóházak pincéjében megjelenő vízre számítani kell, ezért felhívom a lakosság figyelmét arra, hogy értékeiket helyezzék biztonságba.
Az árvízi védekezést a Vízügyi Igazgatóság szakemberei irányítják. A kritikus pontokon a hivatal munkatársai homokdeponálást végeznek, ahol a zsákok töltésére önkéntesek jelentkezését várjuk."

23:45
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Figyeljünk az állatokra is

Egy olvasónk arra hívta fel a figyelmet, hogy a veszélyeztetett területeken a láncon tartott vagy bezárt állatok számára is biztosítsanak lehetőséget a menekülésre. Az árvizi állatmentésnek már külön Facebook-oldala is van. Lehet önkénteskedni mindenfelé.

00:55
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Hajózási tilalom Szlovákiában

Az Állami Hajózási Felügyelet este hatkor rendelte el a hajózási tilalmat Szlovákiában - írja az ujszo.com.
01:11
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Téli idő a hegyekben

A Pilis-tetőn 6.6 fokot mutatnak a hőmérők, a Nagy Hideg-hegyen 6.8 fok van. A Dunántúlon és északkeleten jelenleg is esik, ez sem segít az árvíz-helyzeten - írja az Időkép.

01:26
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Így épült a szentendrei mobilgát - videó

01:34
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Holnap Orbán is az árvízzel foglalkozik

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Pintér Sándor belügyminiszter a Katasztrófavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottság ülése után megnézi a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központ működését, majd sajtótájékoztatót tart az árvízi helyzettel kapcsolatban - írta esti közleményében a Belügyminisztérium.
01:40
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Ausztriában utakat mosott el a víz

György Ausztriából azt írta, hogy nem közlekednek a vonatok Salzburg és München között. Ezen felül nem lehet gépkocsival Kitzbühelből Lofer felé Salzburgba eljutni, az úttestet elmosta a víz, Tirolban pedig most is esik az eső - írta.
01:55
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Prágában nyugalom van

Megérkezett az [origo] újságírója, Fabók Bálint Prágába, aki azt mondta, hogy a belvárosban teljes nyugalom van, semmi jelét nem lehet annak látni, hogy néhány utcával arrébb mekkora az árvízveszély. A lezárt Károly-híd lábát katasztrófaturisták lepték el, hogy a megáradt Moldva folyót fotózzák - mondta.

01:59
június 03, 2013
Vágólapra másolva!

Vége mára

Most egy időre lezárjuk percről percre tudósításunkat, de kedden korán reggel folytatjuk.