Rekordméretű árvíz közeleg Magyarországon, 860 centiméter környékén tetőzhet a Duna Budapesten, országszerte 4-5 ezer emberrel védekezik a vízügyi hatóság. Kiemelten védik a Margitszigetet, Csillaghegyen evakuálásra lehet számítani. Egy 2011-es jelentés a fővárosi védművek rossz minőségére hívja fel a figyelmet. Közép-Európa többi részén is gondokat okoz a magas vízállás, Ausztriában vasútvonalakat mosott el a Duna, Prágában az óváros víz felett tartásáért küzdenek. Ha árvíz által sújtott területen tartózkodik, és szívesen megosztaná velünk helyszíni tapasztalatait, vagy képet küldene, kérjük, írjon a hirugyelet@origo.hu címre.

08.54
Rekordra készülnek Magyarországon

A Duna magyarországi felső szakaszán a 2002. évben levonult, rekordnagyságú árhullámhoz hasonló helyzet alakulhat ki az idén. A Duna vízszintje fokozatosan emelkedik. Várhatóan kedden éri el a budapesti alsó rakpart szintjét, és szombaton tetőzhet Budapesten, körülbelül 800 centiméterre lehet számítani.

08.56
Elmosta a vasútközlekedést

Ausztriában válságos a helyzet a Duna áradása miatt, Ausztriában, Németországban és Svájcban a lakosságot arra kérik, hogy ne utazzon. A folyó vasútvonalakat mosott el, alagutakat árasztott el. Meg nem erősített információk szerint Salzburg és München között vonatpótló autóbuszok viszik az utasokat.

08.58
Súlyos a helyzet Passauban

Passauban a legsúlyosabb a helyzet, ahol három folyó, a Duna, az Inn és az Ilz találkozik. A Duna árhulláma várhatóan 11,2 méteren tetőzik vasárnap este, ez több mint a kétszerese a 4,5 méteres átlagos vízállásnak, és meghaladja a 2002-ben regisztrált 10,8 métert. A passaui óvárosba már vasárnap délután is csak csónakkal lehetett bejutni, a városrész lakóit evakuálták.

09.01
Víz alatt - fotó

Forrás: MTI/EPA/Candy Welz
A képre kattintva galéria nyílik
Árvíz a kelet-németországi Jénában

09.15
A rakpart egy részét már lezárták

A Duna magas vízállása miatt a D11-es és a D12-es hajójáratok nem állnak meg a Szent Gellért tér kikötőben. Az épülő Kossuth Lajos téri mélygarázs elárasztása miatt vasárnap már lezárták a közúti forgalom elől Pesten az idősebb Antall József rakpartot a Margit híd és a Lánchíd között, a vízszint emelkedésétől függően a következő napokban további alsó rakparti szakaszok lezárására számítani lehet.

09.21
Elöntötte a víz a prágai állatkertet

Több ezer embernek kellett elhagynia az otthonát Csehországban hétfőre virradó éjszaka az áradások miatt. Országszerte mintegy ötven helyen harmadfokú, tehát a legmagasabb árvízkészültség van érvényben. A cseh kormány vasárnap este kilenc órától az ország majdnem egész területére szükségállapotot hirdetett ki azért, hogy a hatóságok hatékonyabban tudjanak intézkedni. Prágában vasárnap elköltöztették az állatkert Moldva-parti részének lakóit is, miután az állatkertet részben elöntötte az ár.

09.29
Németországban a belvíz is pusztít

Németországban májusban a sokévi átlag 178 százalékának megfelelő mennyiségű csapadék hullott. A rendkívül esős időjárás várhatóan még napokig tart. Az árvíz mellett a belvíz is komoly gondokat okoz, az ország déli, délkeleti részén számos közúti és vasútszakaszt öntött el vagy mosott alá a víz az utóbbi napokban.

09.36
Az autópálya München és Salzburg között - fotó

Forrás: Adamik István
A képre kattintva galéria nyílik

09.44
Bakondi nem kertelt

2002-es rekordárvíz szintjén, esetleg annál is magasabban tetőzhet a Duna a mostani árhullám során - mondta Bakondi György országos katasztrófavédelmi igazgató hétfő reggel Győrben, sajtótájékoztatón. Közlése szerint időarányosan a Győr-Moson-Sopron megyei védekezésben résztvevő szervek minden feladatot teljesítettek, jelenleg mintegy négyszáz ember dolgozik a gátakon.

Németh József regionális vízügyi igazgató tájékoztatása szerint a Szigetköznél várhatóan pénteken, szombaton tetőzhet a folyó. Az ár az alsó-ausztriai Kienstocknál kedden tetőzik, ezt követően tudnak majd pontosabb előrejelzést adni a várható hazai folyamatokra.

09.52
11 órakor sajtótájékoztató

Giró-Szász András kormányszóvivő sajtótájékoztatót tart 11 órakor az árvízhelyzettel kapcsolatban. A vendég Molnár Béla az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője lesz.

10.00
Megállt az élet Prágában

A Dotoho.blog.hu szerint szinte megállt az élet Prágában. Tömegközlekedni lehetetlen, mindenki taxival akar menni, így szabad taxi is alig akad. Az eső folyamatosan esik. Eddig négy halottja van a csehországi áradásoknak.

10.05
Dóráék biztonságban vannak Passauban

Dóra Passauból jelentkezett be, mint írta a Duna reggeli vízállása 12,20 m volt. A rekord árvíz 1954-ben volt, ugyanennyi. "Katasztrófa helyzet van, mindenhol homokzsákok, tűzoltók, és mindenhol víz! Szerencsére mi a város fenti részén, lakunk, de nehéz kijutnunk innen, mert az Inn folyó másik oldalán lakunk és nem tudunk bejutni a városba. A munkahelyemet teljesen elárasztotta a víz."

10.12
Dolgoznak a mobilgáton Szentendrén - fotó

Forrás: Báble Tibor
A képre kattintva galéria nyílik
A fotót Báble Tibor készítette

10.23
Az évszázad árvíze II.

Különösen Felső- és Alsó-Ausztriában, az Inn és a Duna mentén romlott a helyzet hétfőre virradóra. A folyók vízállása továbbra is megközelíti, helyenként meghaladta a 2002-es nagy árvízkor mért szintet. A Duna Kienstocknál hétfő reggel 9,59 méteren állt, délutánra 10,92 méteres vízállást jeleznek. Az Ausztriában és Németországban az "évszázad árvizeként" emlegetett 2002-es áradáskor 10,9 méter volt ezen a helyen a Duna vízállása.

10.29
Lezárták a pozsonyi rakpartot

Lezárták a Duna rakpartját Pozsonynál a fokozódó árvízveszély miatt hétfőn délelőtt, a folyó egész szlovákiai szakaszán másodfokú árvízvédelmi riasztást rendelt el a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet, amely a nap folyamán a veszély fokozódására számít. Az esőzések és a Csehországban kialakult árvízhelyzet fennakadásokat okoznak a szlovák vasúti forgalomban is, a Szlovák vasúti társaság (ZSSK) tájékoztatása szerint jelentős késésekre kell számítani több Csehországból érkező vonatjárat esetében is. A vonatok késésének időtartama 2 és 5 óra között mozog.

10.36
Videón a katasztrófahelyzet
10.45
Bakondi: Az ártéren élőknek költözniük kell

"Nyilvánvaló, hogy az árterületeket el fogja önteni a víz" - mondta kérdésre válaszolva Bakondi György azországos katasztrófavédelmi igazgató, aki hozzátette: az ott élőknek távozniuk kell házukból, és egészen biztos az is, hogy a parti sportlétesítményeket sem tudják megvédeni a víztől. A szakemberek azzal számolnak, hogy a tetőzéskor minden szakaszon eléri vagy meghaladja majd a vízállás a harmadfokú készültség szintjét.

Széles Sándor kormánymegbízott szerint akárcsak 2002-ben, a Mosoni-Dunán Hédervár, Mecsér és Dunaszentpál, az Öreg-Dunán Ásványráró, Szőgye és Gönyű térségében lehet a legkritikusabb a helyzet. A térségben 170 szolnoki vízügyi szakember is tevékenykedik majd, szükség esetén a honvédség ezer, továbbá a rendőrség és a polgári védelem háromszor ennyi embere is részt tud venni a védekezésben.

10.54
Biciklivel a térdig érő vízben - fotó

Forrás: Adamik István
A képre kattintva galéria nyílik
A képet Ausztriában élő olvasónk készítette

11.06
A Vigadó téren 860 centi is lehet a vízállás

Tarlós István főpolgármester hétfő reggel másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Budapesten - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Azt írták, a meteorológiai állapotok a Duna vízgyűjtő területén a 2002-es évihez hasonlóak. A jelentős csapadék okozta árhullám Budapest térségében 7 méternél magasabb vízállást fog eredményezni. A tetőzés a hét második felében várható, 800 centiméter körüli vízszinttel - tudatták, hozzátéve: a jelenlegi előrejelzések szerint a Vigadó téri vízmércén mért 860 centiméteres vízállás sem kizárt.

11.10
Szerdán zárhatják le a rakpartokat

Tarlós István főpolgármester összehívta az árvízi védekezésért felelős fővárosi vezetőket, melynek nyomán több intézkedésről döntött a közúti közlekedést, a tömegközlekedést, valamint a Fővárosi Csatornázási Zrt.-t érintően.

Az épülő Kossuth Lajos téri mélygarázs elárasztása miatt a közúti forgalom elől lezárták Pesten az id. Antall József rakpartot a Margit híd és a Lánchíd között. Terelőútként alapvetően a Bajcsy-Zsilinszky utat és amíg járható, a budai alsó rakpartot javasolják - közölték.

Emellett várhatóan szerda hajnaltól - a vízszint emelkedésének függvényében - a budai és pesti alsó rakparti utak további szakaszait is lezárják. Az alsó rakpartok közúti zárását követően az autósoknak javasolják, hogy a közösségi közlekedést vegyék igénybe. Ennek érdekében járatsűrítéseket is terveznek. A következő napokban, a vízszint emelkedésétől függően, az óbudai Királyok útját és a Római-part környékén további utakat is lezárhatnak.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)
Ezek is érdekelhetnek
hirdetés
hirdetés
hirdetés