Orbán Viktor az olimpiai pályázatról

2017.02.24., 07:27
rendezés

Orbán Viktor miniszterelnök ismét élő interjút adott a Kossuth rádióban. Az Origo percről percre követte a beszélgetést.

Origo
08:00

Visszatérhet az útlevél-ellenőrzés az unióban

Magyarország nem engedheti meg magának, hogy olyan szervezetek buzdítják a migránsokat, hogy sértsék meg a magyar szabályokat, és jöjjenek be az országba, amelyek nem árulják el, hogy honnan kapják a pénzt. 

Az unió pedig lassú, és rossz irányba mozog. Az illegális migráció megfékezése helyett az uniós állampolgárokat fogják vegzálni a határon kötelező útlevélellenőrzéssel. Közel vagyunk ahhoz, hogy egy ilyen döntés megszülessen - mondta Orbán Viktor. 

Origo
07:56

Kik a civilek?

Magyarországon hatvanezer civil szervezet van, akik önkéntes alapon megszerveződnek, és próbálnak elérni dolgokat. 

Ettől különbözik, hogy vannak nemzetközi hálózatok, amelyek létrehoznak helyi irodákat, fizetik őket, és a nemzetközi tőke érdekeit képviselik a civilek háta mögé bújva - mondta. 

Ez egy általános probléma a nyugati demokráciákban, amellyel az Egyesült Államok és Franciaország is szembesül.

A szervezetek elszámoltatása, átláthatósága jogos igény - mondta.

A határon túli magyar szervezetek támogatása szabályozott, így ez nem téma. 

Origo
07:52

Soha nem látott mértékű minimálbér-emelés

Arról is beszélt, hogy soha nem látott mértékű minimálbér-emelést hajtottak végre.

Hangsúlyozta: az a jó, ha minél többen teljes értékű munkát végeznek. Ugyanakkor mindig van olyan ember, aki nem tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Ezeknek az embereknek kínálnak segély helyett munkát, ezért közmunkára szükség van. 

Origo
07:51

Meg kell védeni az adórendszerünket

Az adórendszerünk megvédése fontos feladat lesz idén - mondta Orbán Viktor. 

Orbán Viktor interjút ad a 180 perc című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2017. február 24-énForrás: MTI/Máthé Zoltán
Origo
07:48

Ha kell, vétózunk

Ha kell, vétózunk - mondta az adójogszabályok tervezett változtatásáról Orbán Viktor. 

Kis részletszabályokon próbálnak változtatni, ezt a "lopakodó módosítást" elfogadhatatlannak nevezte. 

Európában nem tartják be a szabályokat, ettől szenved az unió - mondta.

Origo
07:44

Brexit és uniós adójogszabályok

Sokan vannak az unióban, akik a brexitért meg akarják büntetni a briteket. Magyarország nem tartozik közéjük, mi mindig szót tudtunk érteni velük. Nekünk nem érdekünk, hogy megrendítsük Nagy-Britanniát, ezért fair brexitet szeretnénk - hangsúlyozta. 

Az unió azért szeretné egységesíteni az adójogszabályokat, mert baj van az európai gazdaságokban, miközben Közép- és Kelet-Európa versenyképes, és egyre több nyugati cég dönt úgy, hogy idehozza a termelést. Verseny folyik a beruházásokért. 

Origo
07:40

Budapesten vagy Brüsszelben döntsenek a rezsiről?

Az a kérdés, hogy ki dönti el, hogy a magyar emberek hány forintot fizessenek a rezsire. Brüsszelben vagy Budapesten döntik-e el? Most Budapesten van ez a jog, miért akarják innen elvenni? - tette föl a kérdést. 

Origo
07:38

Álomgyilkos új SZDSZ

Sokak régi álma az olimpia, és most itt történt egy álomgyilkosság - fogalmazott. Itt most van egy szervezet, amely politikai erővé akar válni, és nem drágállotta az álomgyilkosságot. Ez egy új SZDSZ - mondta a Momentumról. 

Jön az MSZP-SZDSZ koalíció - tette hozzá. 

Origo
07:35

Az olimpiához nem többség kell, hanem egység

Szerdán több testület is ülésezett, ezeknek az üléseknek a konklúzióját vonták le - mondta Orbán Viktor. Annak érdekében, hogy az országot megmentsék a szégyentől és egy komoly lejáratódástól, vissza kell vonni a pályázatot. 

Az olimpiához nem többség kell, hanem egység - mondta. 

Origo
07:31

Rögtön kezdődik

Orbán Viktor már megérkezett a Kossuth rádió stúdiójába, azonnal kezdődik az interjú.

Origo
07:28

Várható külpolitikai témák

Az illegális migráció témaköre várhatóan a nemzetközi kérdések között is felmerül, de a miniszterelnök valószínűleg beszél majd Donald Trump amerikai elnök lépéseinek esetlegesen Magyarországot is érintő hatásairól.

Origo
07:25

Várható belpolitikai témák

A miniszterelnöki interjú várhatóan legfontosabb témája a budapesti olimpiai pályázat sorsa. Noha a kiszivárgott információk szerint a kormányfő, a főpolgármester és a MOB elnöke közösen úgy döntöttek, hogy Budapest visszalép a 2024-es kandidálástól, Orbán Viktor most először mondja el érveit a pályázat visszavonásáról.

Az olimpia mellett minden bizonnyal téma lesz a migráció és a jogi határzár megerősítése is.