Páneurópai Piknik: Erről tárgyalt Orbán Viktor és Angela Merkel

ORBÁN Viktor; MERKEL, Angela
Sopron, 2019. augusztus 19. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Angela Merkel német kancellár (j3) és Orbán Viktor kormányfő (b2) a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából tartott ökumenikus istentisztelet után a városházán adott munkaebéden 2019. augusztus 19-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
A soproni városházán számol be Orbán Viktor magyar és Angela Merkel német kormányfő a délelőtti tárgyalásukról. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül18 bejegyzés
14:41
augusztus 19, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Csak egy Európa van

Mindig is tudtuk, a kettészakítottság idején is, hogy csak egy Európa van - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából tartott ökumenikus istentiszteleten hétfőn, Sopronban. "Hittünk benne és újraegyesült. Újraegyesült, mert hittünk benne" - fogalmazott a kormányfő. Hozzátette: ma is ezen múlik minden, és ha hiszünk benne, Kelet és Nyugat egysége fennmarad, és Európa erős, gazdag otthona marad az európaiaknak.

14:42
augusztus 19, 2019
Vágólapra másolva!

Merkel köszönetet mondott Magyarországnak

Köszönetét fejezte ki Magyarországnak a német egység megteremtésében játszott szerepéért a német kancellár a soproni evangélikus templomban. "Mi, németek nagy hálával gondolunk arra, ahogy Magyarország hozzájárult Európa megosztottságának megszűnéséhez és a német egység megteremtéséhez. Köszönetet mondunk ezért Magyarországnak" - hangsúlyozta Angela Merkel.

14:43
augusztus 19, 2019
Vágólapra másolva!

30 éve volt a Páneurópai Piknik

Éppen 30 évvel ezelőtt, 1989. augusztus 19-én, egy Sopron melletti határátkelőhelynél szervezték meg a Páneurópai Pikniket, és az ebből az alkalomból néhány órára megnyitott osztrák-magyar határon több száz, a kommunista Német Demokratikus Köztársaságból (NDK) menekülő ember jutott át Ausztriába, onnan pedig a Német Szövetségi Köztársaságba (NSZK).

14:44
augusztus 19, 2019
Vágólapra másolva!

Munkaebéd

Angela Merkel német kancellár (j3) és Orbán Viktor kormányfő (b2) a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából tartott ökumenikus istentisztelet után a városházán adott munkaebéden Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi B
14:57
augusztus 19, 2019
Vágólapra másolva!

Kezdődik a kormányfői tájékoztató

Kezdődik a sajtótájékoztató. 

14:58
augusztus 19, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Nagy pillanat volt Európa történetében a piknik

Ünnepelni jöttünk, de dolgoztunk is - mondta Orbán Viktor. A magyar kormányfő elmondta, a soproni piknik nagy pillanat volt Európa történetében, Európa újraegyesítésének kulcspillanata. Innen keletről nézve, mi sohasem hittük el, hogy létezhet két Európa, és az újraegyesülés meg fog valósulni. 

15:00
augusztus 19, 2019
Vágólapra másolva!

Sikeres a német-magyar gazdasági együttműködés

Orbán Viktor elmondta, hogy a mostani tárgyalásokon a gazdasági kérdések voltak a középpontban. Szólt arról is, hogy a német gazdaság a legmodernebb vállalatait hozza el az országba. Orbán Viktor elmondta, hogy a szakminiszterek vezetésével sikeres volt az elmúlt egy év gazdasági együttműködése, és ez a jövőben is folytatódik. A német haditechnika komoly szerepet játszik a magyar hadsereg újjáépítésében, és ez a jövőben is így lesz - mondta a magyar kormányfő. 

15:02
augusztus 19, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán: Érdekünk az unió további bővítése

Magyarország továbbra is az EU bővítése mellett áll, és elsősorban Szerbia csatlakozását támogatja. Orbán Viktor elmondta, hogy közös német-magyar programok lesznek az afrikai országokban a gazdasági fejlesztések érdekében. A német-magyar viszony politikai horizontján nem látszanak ellentétek - mondta a kormányfő. 

15:03
augusztus 19, 2019
Vágólapra másolva!

Merkel: A jövőről tárgyaltunk

Angela Merkel német kancellár arról beszélt, hogy a piknik hozzájárult Európa egyesítéséhez. A kancellár ismételten köszönetet mondott Magyarországnak a 30 évvel ezelőtti történtekért. Elsősorban a jövőről beszéltünk a mögöttünk lévő tárgyalásokon. Olyan politikára van szükségünk, ami egyesíti az uniós országokat - mondta Merkel. 

15:06
augusztus 19, 2019
Vágólapra másolva!

Merkel: Magyarország jól használja fel a kohéziós forrásokat

Merkel elmondta, hogy 55 milliárd eurós kereskedelmi kapcsolat van a két ország között. A kohéziós alapok esetében jól fekteti be a pénzt Magyarország, mivel az ország fejlődik - mondta a kancellár. Közölte, hogy a kutatás-fejlesztés területén van lehetőség további együttműködésre. A német kancellár az uniós bővítésről azt mondta, hogy az egy fontos dolog, és csak a nyugat-balkáni országok csatlakozásával jöhet létre egy egységes Európa. 

15:09
augusztus 19, 2019
Vágólapra másolva!

Merkel: Ez Németország érdeke

Angela Merkel kérdésre válaszolva közölte, hogy Németország minden uniós tagországgal szeretne jó kapcsolatokat ápolni. A következő költségvetési periódusban vannak közös uniós érdekek, és erre is figyelni kell. A kancellár elmondta, hogy az az érdeke Németországnak, hogy fejlődjön Magyarország, és minden érdeket figyelembe vesz. Magyarország is figyelembe veszi a német érdekeket. 

15:11
augusztus 19, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Történelmi távlatban a közép-európai régió felemelkedéséről beszélünk

Orbán Viktor kérdésre válaszolva elmondta, hogy napjainkban a nyugati átlagnál sokkal gyorsabban nőnek a közép-európai országok. Történelmi távlatban a közép-európai régió felemelkedéséről beszélünk, jelentős növekedési teljesítményt nyújtunk. A hagyományos német-francia tengely kiegészül a közép-európai népek érdekeivel is. Orbán arra számít, hogy Közép-Európa súlya folyamatosan nőni fog, és Németország érti ezt a folyamatot. Az európai egység szempontjából a német-közép-európai kapcsolatoknak kiemelt szerepe lesz - mondta Orbán Viktor. 

15:13
augusztus 19, 2019
Vágólapra másolva!

Merkel: Fontos a határvédelem

Angela Merkel kérdésre válaszolva elmondta, hogy üdvözli a migrációs politika területén a korábbi politikai újragondolását. Az Európai Bizottság segíthet a migrációs politika területén a megoldások megtalálásában. Nagyon fontos a határvédelem biztosítása, és csak így lehet a schengeni övezetet megőrizni - tette hozzá. 

15:16
augusztus 19, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: El szeretném érni, hogy Brüsszel átvállalja a határvédelem költségeinek felét

Orbán Viktor elmondta, hogy az új bizottsági vezetés egy új vágányon indulhat el, és ez mindenképpen biztató. 30 évvel ezelőtt azért bontottuk le a falakat, hogy szabadon és biztonságban élhessünk, és most azért védjük a határokat, hogy továbbra is szabadon és biztonságban élhessünk. Mi védjük az uniós határokat, ezért szeretném elérni, hogy legalább az eddigi határvédelmi költségek 50 százalékát átvállalja Brüsszel - mondta a kormányfő. 

15:18
augusztus 19, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: A migránsáradat nem ért véget

Merkel egy másik kérdésre közölte, hogy meg kell állítani az embercsempészek munkáját. A német-magyar kétoldalú kapcsolatok jók, és kifelé akkor tudunk erőt mutatni, ha megoldást mutatunk. Orbán Viktor szólt arról is, hogy a határvédelem kulcsfontosságú, a migránsáradat nem ért véget. A délről jövő nyomást Magyarország tudja megállítani, és a jó védelem Ausztria és Németország érdeke is - mondta Orbán Viktor. 

15:20
augusztus 19, 2019
Vágólapra másolva!

Merkel: 1989 engem is megváltoztatott

Angela Merkel kérdésre elmondta, hogy az ő életét nagyon megváltoztatták az 1989-es események. 

15:22
augusztus 19, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Megvan a saját magyar életünk

Orbán Viktor egy másik kérdésre közölte, a magyar demokráciát elmarasztaló vélemények politikailag elfogult vélemények, ténybeli állítást nem is tartalmaznak ezek. Megvan a saját magyar életünk, aminek az alapja a kereszténydemokrata kultúra és a keresztény szabadság. Mi szívesen ismertetjük bárkivel ezeket a megoldásokat - mondta a kormányfő. 

15:23
augusztus 19, 2019
Vágólapra másolva!

Véget ért a sajtótájékoztató

Véget ért Angela Merkel német kancellár, és Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatója. Hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.