Itt vannak a legújabb részletek a koronavírus-helyzetről - élő tudósítás

Események

koronavírus, járvány, idős emberek, vásárlás, bevásárlás, nyugdíjas, Újpesti Piac,Újpest Városkapu, Budapest
Vágólapra másolva!
Az Operatív Törzs ismételten beszámol arról, hogyan alakul a koronavírus elleni védekezés. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés
12:43
március 31, 2020
Vágólapra másolva!

Már közel 500 beteget azonosítottak be Magyarországon

Magyarországon keddre 492 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, és meghalt egy újabb, több krónikus betegséggel küzdő beteg. 59 éves volt. Emellett 34 főről 37 főre nőtt a gyógyultak száma is.

12:44
március 31, 2020
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter: A nemzetközi liberális mainstream ismételten össztűz alá vette Magyarországot

A nemzetközi liberális mainstream ismételten össztűz alá vette Magyarországot - írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedd reggeli Facebook-bejegyzésében azokról a nemzetközi bírálatokról, amelyek a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként meghozott keddi országgyűlési felhatalmazás miatt érték a kormánypártokat.

12:45
március 31, 2020
Vágólapra másolva!

Látható lesz az elhunytak kora, neme és krónikus alapbetegsége is

A lakosság és a sajtó hiteles tájékoztatása érdekében keddtől az elhunytak adatait részletesebben közlik . Így látható lesz a beazonosított koronavírus-fertőzéssel elhunytak kora és neme mellett az is, hogy a vírusfertőzés előtt is szenvedett-e már valamilyen krónikus alapbetegségben. A technikai átállás miatt néhány órára a www.koronavirus.gov.hu honlap nem lesz elérhető. A mai adatokat az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján is ismertetik.

13:07
március 31, 2020
Vágólapra másolva!

Kezdődik

Kezdődik a tájékoztató.

13:09
március 31, 2020
Vágólapra másolva!

Már 37-re nőtt a gyógyultak száma

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy mostanra 492-re emelkedett a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltak száma. Több mint 14 ezer vizsgálat történt eddig - tette hozzá. Folyamatosan gyógyultak távoznak, így mostanra 37-re emelkedett a számuk. A meghaltak száma 16-ra nőtt.

13:11
március 31, 2020
Vágólapra másolva!

Ilyen betegségben szenvedtek a meghalt betegek

Müller Cecília arról is beszélt, hogy az alapbetegségben szenvedők számára sokkal kockázatosabb egy koronavírusos megbetegedés, mint mások számára. Az elmúlt időszakban a 16 meghalt esetében volt krónikus megbetegedés. A legtöbben szív- és érrendszeri betegségben szenvedtek, de volt rosszindulatú daganatos beteg, és más betegség is. 

13:13
március 31, 2020
Vágólapra másolva!

Még mindig a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk

Vigyázzon magára nagyon az, aki hosszú ideje szenved valamilyen állandó betegségben. Müller Cecília szólt arról is, hogy többszöröse a száma azoknak, akik fertőzöttek és túl is estek a betegségen, mint amennyit kimutattak. Kerülni kell a kontaktusokat. Még mindig a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk - tette hozzá. 

13:16
március 31, 2020
Vágólapra másolva!

Jelenleg mindenki segít ebben a helyzetben

Minden gyanús eset laboratóriumi vizsgálat alá kerül - mondta az országos tisztifőorvos. Kijelentette, hogy jelenleg mindenki segít. A jelenlegi helyzetet úgy lehet kezelni, hogy valahogyan oldjuk a feszültséget - tette hozzá. Müller Cecília szerint a mostani bezártságban olyan tevékenységet kell folytatni, amivel csökkenthető a feszültség. 

13:18
március 31, 2020
Vágólapra másolva!

Érdemes napirendet tartani most is

Müller Cecília arról is beszélt, hogy érdemes egy napirendet tartani akkor is, amikor otthon vagyunk. Érdemes tornagyakorlatot folytatni, és kerülni kell a kényszeres evést is. A gyermekek is megérzik, hogy valami nem megszokott helyzet van, de ezt nem tagadni kell, hanem beszélni kell róla - mondta az országos tisztifőorvos. 

13:21
március 31, 2020
Vágólapra másolva!

Kiszállítottak védőeszközöket a kórházaknak

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy hatályba lépett a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény. A Wabereres logisztikai segítséget ajánlott az Operatív Törzsnek, és ezzel élt is az Operatív Törzs. A cég az egészségügyi védőeszközök kiszállításában segített - tette hozzá. 

13:22
március 31, 2020
Vágólapra másolva!

26 eljárás indult álhírterjesztés miatt

Kiss Róbert elmondta, hogy 103 büntetőeljárást indítottak eddig a koronavírus-helyzet kapcsán. 26 esetben álhírterjesztés miatt indult eljárás. A kijárási korlátozás segíti a járvány lassítását - mondta. 943 rendőri intézkedés volt a kijárási korlátozás kapcsán. 

13:23
március 31, 2020
Vágólapra másolva!

Apróbb torlódások vannak

Kiss Róbert elmondta, hogy több átkelőhelyen van kisebb torlódás mind a be, mind a kilépő oldalon. 

13:25
március 31, 2020
Vágólapra másolva!

Nem kell félni a háztáji termékektől

A háztáji termékektől nem kell félni, olyan módon kell kezelni, mint más esetben - mondta kérdésre Müller Cecília. A tojást érdemes  egy kis hypós vízben megmosni. Ne egyen senki nyers tojást ebben a helyzetben - tette hozzá. A sonkára is azt ajánlotta, hogy megfelelően süssék át - mondta Müller Cecília. 

13:29
március 31, 2020
Vágólapra másolva!

Ha valaki a nyaralójában van, akkor onnan van kijárási korlátozás

Ha valaki visel maszkot, akkor se nyúljon kézzel a szájához. Akiben biztonsági érzetet kelt a maszk, használja nyugodtan, de mindig megfelelően kezeljék - mondta Müller Cecília. A kijárási korlátozás rendelkezése egyértelmű - mondta az országos tisztifőorvos. Ha valaki a nyaralójában van, akkor onnan van kijárási korlátozás. Kiss Róbert arról is beszélt, hogy a megyei védelmi bizottságok eddig is nagy szerepet játszottak a védekezésben. 

13:31
március 31, 2020
Vágólapra másolva!

Mindenki a hivatalos forrásokból tájékozódjon

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy az Operatív Törzsnek van tájékoztatási kötelezettsége, és ha valaki hiteles információkat akar, akkor a hivatalos forrásokat kövessék. Müller Cecília arról is beszélt, hogy mára egyre több kórház lép be a védekezésbe, ez mindaddig történik, amíg szükséges a kapacitásokat bővíteni.  

13:34
március 31, 2020
Vágólapra másolva!

Helyesen kell viselni a maszkot

A nagymágocsi idősotthon esetében megtörtént a megfelelő intézkedések meghozása - mondta Kiss Róbert. Müller Cecília megismételte, hogy amennyiben egy biztonságérzetet nyújt a maszk, akkor azt bárki viselheti, de nagyon fontos azt helyesen viselni. 

13:36
március 31, 2020
Vágólapra másolva!

A Tirolból hazatérők nem kerültek karanténba

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy a külföldön rekedt magyarok hazaszállítása fontos szempont az Operatív törzs számára. Több százan fognak Észak-Amerikából hazatérni - tette hozzá. Beszámolt arról is, hogy Tirolból 502 ember tért haza, ők nem fertőzöttek, és nem kerültek házi karanténba. 

13:39
március 31, 2020
Vágólapra másolva!

Müller Cecília: Mindenki maradjon otthon

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy az üzleteknek feladata a kijárási korlátozás betartatása, és ebben szükséges az emberek együttműködése. Az idősek csak nagyon szükséges esetben menjenek el otthonról - mondta Müller Cecília. A jogszabály biztosította sáv csak egy nagyon utolsó lehetőség, ez nem egy lazítás. 

13:41
március 31, 2020
Vágólapra másolva!

Külön helyet kapnak azok, akik nem tudnak otthon karanténba menni

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy továbbra is fellépnek a közterületen fellépő garázda cselekményekkel szemben. Müller Cecília arról is beszélt, hogy külön helyet biztosítanak azok számára, akik nem tudnak hazamenni karanténba, mert olyan emberrel élnek együtt, aki veszélyeztetett csoportba tartozik. 

13:44
március 31, 2020
Vágólapra másolva!

Az országban mindenhol jelen van a vírus

Minden intézkedés a fertőzöttek alacsony szinten tartását szolgálja - mondta kérdésre Müller Cecília. A nagyvárosokban több megbetegedés fordul elő, de a vírus mindenhol jelen van az országban. Az Origo kérdésére Müller Cecília azt mondta, bármikor a tömeges megbetegedések szakaszába léphetünk. 

13:45
március 31, 2020
Vágólapra másolva!

Gyerekek egyelőre nincsenek lélegeztetőgépen

Több gyermek fertőződött meg, van pici életkorú is, de az ő egészségi állapotuk is nagyon széles határok között van. Lélegeztetőgépen egyikük sincs - tette hozzá.  

13:47
március 31, 2020
Vágólapra másolva!

Csak ekkor kerül kórházba valaki koronavírus-fertőzés esetén

Új eljárásrend lesz a vizsgálatokban - mondta Müller Cecília, de az is a WHO eljárásrendje alapján készül. Kórházi kezelésre csak akkor van szükség, ha a beteg állapota azt indokolttá teszi - mondta Müller Cecília. 

13:49
március 31, 2020
Vágólapra másolva!

Minden kórháznak van válságterve

Minden intézménynek van egészségügyi válsághelyzeti terve, és azt évente felül is vizsgálják - mondta Müller Cecília. Extra eljárás lépett életbe most, és minden intézmény felülvizsgálja a válságtervét - tette hozzá. 

13:52
március 31, 2020
Vágólapra másolva!

A fitnesztermekben is nagyon fontos a fertőtlenítés

A fitnesztermek bezárását egyelőre nem tervezik a hatóságok, de akik használják, ott mindenki különüljön el egymástól - mondta Müller Cecília. Nagyon fontos a fertőtlenítés ott is - tette hozzá. Minden olyan kockázati tényezőt igyekeznek felmérni a Szent László Kórházban, ami segíthet a beteg beazonosításában. 

13:53
március 31, 2020
Vágólapra másolva!

Ezt is kutatni fogják

Azt is kutatni fogják, hogy a már felgyógyult betegek elkaphatják-e újra a vírust - mondta Müller Cecília. 

13:54
március 31, 2020
Vágólapra másolva!

Vége a tájékoztatónak, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk

Véget ért a tájékoztató, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.