Szerdán is megtartja szokott tájékoztatóját az Operatív Törzs.

12:20
Vége a tájékoztatónak

Véget ért az Operatív Törzs tájékoztatója, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

12:19
Erre szolgálnak a klinikai vizsgálatok

A vakcinák hatékonyságát klinikai vizsgálatok révén számítják ki - mondta egy másik kérdésre Müller Cecília.

12:17
Ezért indult el a harmadik hullám

A variánsok megjelenése indította el a harmadik hullámot - mondta kérdésre Müller Cecília. Egy beteg ember többnek tudja átadni a vírust, és emiatt van egy exponenciális növekedés - tette hozzá.

12:15
Ettől függ az oltópont mérete

Az oltópontok mérete mindig attól függ, hogy éppen hány embert kell beoltani - mondta egy másik kérdésre Müller Cecília.

12:13
Az autoimmun betegek is oltakozzanak!

Az autoimmun betegek is jelentkezzenek az oltakozásra! - mondta kérdésre Müller Cecília. Minden eset egyedi elbírálást igényel az oltás előtt. Jelenlegi ismereteink alapján a Pfizer- és a Moderna-vakcina ajánlott az autoimmun betegeknek - tette hozzá.

12:11
Az idősotthonok lakói könnyítéseket kaphatnak

A bentlakásos szociális otthonokban aki már megkapta a második védőoltását, az elképzelhető, hogy könnyítést kaphat, de erről az Operatív Törzs dönt majd - mondta Müller Cecília. Egyéb enyhítésnek egyelőre nincsen helye - tette hozzá.

12:09
Mindegyik védőoltás véd a brit mutánssal szemben

Mindegyik szakértő arról számol be, hogy a brit mutánssal szemben a jelenleg alkalmazott védőoltások védenek - mondta Müller Cecília.

12:07
A szennyvízben is megjelent a brit mutáns

Müller Cecília elmondta, hogy a szennyvizekben a mutáns vírusok is kimutathatók. Budapesten, Debrecenben, Győrben, Székesfehérváron is kimutatták a brit mutáns vírust - tette hozzá. Február 23-ig 400 főnél mutattak ki brit mutáns vírust laboratóriumi körülmények között. Brazíliai és dél-afrikai variánst nem mutattak ki. A 400 esetből csak 10 esetben volt szó utazásról - tette hozzá.

12:03
Eddig semmilyen gond nem volt az orosz és a kínai vakcinával

Nincs okunk a késlekedésre, hiszen mindegyik vakcina megfelelő védelmet biztosít - mondta Müller Cecília. Persze vannak különbségek a vakcinák között, de az oltóorvosnak kell döntenie minden kérdésben - tette hozzá. Akinek nincsen különleges betegsége, azoknak bármelyik vakcina megfelelő védelmet biztosít - mondta a szakember. Az orosz és kínai vakcinát már több mint 30 millió embernek beadták mindenféle probléma nélkül.

12:01
Tovább nőhet az ország védettsége

Ha a mostani tempóban haladunk, akkor sokkal hamarabb tudunk egy olyan védettségi szintre kerülni, ami jelentős az országban - mondta Müller Cecília. Már most is az uniós átoltottság felett járunk - mondta a szakember.

12:00
Minden vakcina megvéd minket a halálos kimeneteltől

A következő időszakban a kínai mellett AstraZeneca- és Pfizer-vakcina is rendelkezésre áll, és zajlik az oltás. A következő egy hétben nagy lépést tehet az ország a védettség irányába - tette hozzá. Az első adag beadását követően is megindul az ellenanyag-termelés - mondta Müller Cecília. Nincs 100 százalékos védelem, de az ötféle vakcina megvéd minket a halálos kimeneteltől".

11:58
Megérkezett a kínai vakcina a háziorvosokhoz

Müller Cecília beszámolt arról is, hogy a kórházban lévők száma is folyamatosan emelkedik. Szerdán eljutott a háziorvosokhoz a kínai vakcina, praxisonként 50-55 főre elegendő vakcina érkezett. Nagyon nagy feladat ez most a háziorvosok számára, de jól veszik az akadályokat - tette hozzá.

11:56
A harmadik hullám felszálló ágában vagyunk

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy a járvány harmadik hullámának felszálló szakaszában vagyunk. Az aktív fertőzöttek száma is növekszik - tette hozzá. Szólt arról is, hogy az elmúlt időszakban is volt olyan áldozat, akiket a védőoltás megmentett volna.

11:53
A csoportosulás továbbra is tilos

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy továbbra sem lehet csoportosulni. A tranzitálási szabályokat 49-en szegték meg. 5098 hatósági házi karantént rendeltek el kedden - mondta.

11:51
Közel 400-an szegték meg a kijárási tilalmat

A kijárási tilalmat 397-en szegték meg - mondta Kiss Róbert.

11:50
119-en szegték meg a maszkviselési szabályt

Kiss Róbert elmondta, hogy 119-en nem viselték, vagy nem megfelelően viselték a maszkot. 92-en a 10 ezer főnél népesebb településeken szegték meg a maszkviselési szabályt - tette hozzá a rendőr alezredes.

11:49
Kezdődik

Kezdődik.

11:09
Csak a szerződött oltóanyagok felét szállíthatja az AstraZeneca az Európai Uniónak

Kevesebb koronavírus elleni vakcinát szállít a második negyedévben az AstraZeneca az Európai Uniónak, mint amire eredetileg szerződést kötöttek - írja a Reuters egy uniós tisztviselőre hivatkozva. Ez azt jelenti, hogy 90 millió adagnál kevesebb érkezhet a vállalthoz képest.

11:05
Kezdődik az oltás a hatásos és biztonságos kínai vakcinával

Minden tudományos elemzés megállapította, hogy a Sinopharm által kifejlesztett vakcina az egyik leghatásosabb szer a koronavírus ellen. A kínai vakcina nemcsak a súlyos szövődményektől védi meg az embereket, hanem a mutáns vírusok ellen is hatékony. Az pedig, hogy elölt vírust tartalmaz, még javítja is a hatékonyságát. A héten 275 ezer magyar kaphatja meg a kínai vakcinát, így tovább növekszik a magyar lakosság védettsége. Miközben a tudományos életben senki sem kritizálja a kínai vakcinát, addig a Gyurcsány vezette baloldal folytatja a vakcinaellenes halálkampányát. A céljuk, ahogyan azt Krekó Péter korábban megfogalmazta, hogy minél nagyobb politikai kár érje az Orbán-kormányt.

11:00
2855 újabb magyar koronavírus-fertőzöttet azonosítottak

2855 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést(COVID-19), ezzel 410 129 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 102 többségében idős, krónikus beteg, így a halottak száma 14 552 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 313 450 fő, az aktív fertőzöttek száma 82 127 fő. 4353 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 407-en vannak lélegeztetőgépen.

11