Orbán Viktor beszédével indult az Országgyűlés őszi ülése - Élőben az Origón

Események

KÖVÉR László; ORBÁN Viktor
Budapest, 2021. február 15. Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt szólal fel a Gazdaság újraindításáról címmel az Országgyűlés idei első ülésén 2021. február 15-én. Hátul Kövér László házelnök. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
"Jelentés a két ülésszak közötti kormányzati döntésekről" címmel napirend előtt felszólal az Országgyűlésben Orbán Viktor miniszterelnök. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül32 bejegyzés
15:00
szeptember 26, 2022
Vágólapra másolva!

Napirend előtt Orbán Viktor

"Jelentés a két ülésszak közötti kormányzati döntésekről" címmel napirend előtt felszólal az Országgyűlésben Orbán Viktor miniszterelnök.

15:02
szeptember 26, 2022
Vágólapra másolva!

Azonnali kérdések

Orbán Viktor később azonnali kérdésekre is válaszolni fog. 

15:03
szeptember 26, 2022
Vágólapra másolva!

Erről is szó lesz az Országgyűlésben

Együttes általános vitában tárgyalja a Ház az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében a jogalkotásról szóló törvény és a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló törvény, a büntetőeljárásról szóló törvény, valamint egyéb törvények módosítását. Az előterjesztések egyebek mellett lehetővé teszik az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) helyszíni ellenőrzéseinek pénzügyőri támogatását, valamint új eljárást vezetnek be a közhatalom gyakorlásával vagy közvagyon kezelésével kapcsolatos kiemelt bűncselekmények esetén.

15:14
szeptember 26, 2022
Vágólapra másolva!

Kezdődik

Kezdődik Orbán Viktor felszólalása. 

15:17
szeptember 26, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán: Idén és jövőre is folytatódni fog a háború

Orbán Viktor a beszéde elején azt mondta, súlyos sokkhatás érte a világgazdaságot az energiaárak emelkedése miatt, az európai gazdaságot az összeroppanás fenyegeti. Háború van a keleti szomszédságunkban, de a világ egyre nagyobb része lesz a háború elszenvedője. 

A nyugati szankciók globális háborúvá változtatták az ukrán-orosz háborút - tette hozzá. Egy lokális és globális konfliktus van előttünk. Meddig tart ez a háború? - tette fel a kérdést Orbán. Ma már mindenki számára világos, hogy elhúzódó háborúra kell számítani. Ukrajnát fegyverrel és pénzzel segíti az EU és az USA, míg Oroszország tartalékai végtelenek. Idén és jövőre is folytatódni fog a háború. 

15:21
szeptember 26, 2022
Vágólapra másolva!

Lesznek külső és belső befolyásolási kísérletek

A Nyugat a háború, míg mi a béke oldalán állunk, mert Ukrajna szomszédai vagyunk - mondta a kormányfő. Orbán kijelentette, hogy számunkra a biztonság és a nemzeti szuverenitás védelme a legfontosabb. Költeni kell a határok védelmére, a nemzetbiztonsági szolgálatokra és a hadseregre. Létrejöttek a határvadászok a déli határ védelmére - mondta Orbán Viktor. Vannak és lesznek külső és belső befolyási kísérletek, dezinformációs háború is zajlik. A családokat leginkább a gazdasági következmények érintik, 40 éve nem látott infláció van a fejlett országokban - mondta. Közép-európai országait messze az átlagot meghaladó mértékben érinti az infláció, és a jegybankok kamatemelési ciklusba kezdtek - tette hozzá. Az áremelkedések mértéke nálunk is évtizedek óta nem látott mértékű. Láttam már néhány gazdasági válságot 1990 óta - tette hozzá. 

15:24
szeptember 26, 2022
Vágólapra másolva!

"A brüsszeli politikai döntések a felelősek a magas energiaárakért"

Két éve is volt gazdasági visszaesés a járvány miatt - mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint most 2022-ben a gazdasági bajok oka a háborús szankciók, és az azok miatt sokszorosára növő energiaárak. Ezeket a durva energiaárakat nem gazdasági folyamatok váltják ki - tette hozzá. A brüsszeli politikai döntések a felelősek a magas energiaárakért. 

Korábban azt mondták, hogy a szankciókkal nem lehet tönkretenni az európai gazdaságokat, és ez helyes álláspont volt. Most van először olyan, hogy egy törpe vetett ki szankciókat az óriásra az energia terén - tette hozzá. 2022 júniusában, Brüsszelben elfogadták az olajszállítási szankciót és napirendre vették a földgázvásárlási szankciót, és így a gáz ára egy hónap alatt megkétszereződött, majd megháromszorozódott. Ugyanez ment végbe a villamosenergia-piacon is. 

15:29
szeptember 26, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történne, ha megszűnnének a szankciók

Orbán Viktor kiemelte, hogy ezzel párhuzamosan az amerikai energiaárak ennek a töredékei. Az energiaárak növekedése kihat az élelmiszerárakra is. Ha megszüntetnék a szankciókat, akkor az árak rögtön a felére esnének vissza, és az infláció is megfeleződne - mondta Orbán Viktor. Szankciók nélkül Európa el tudná kerülni a recessziót. Amikor ezeket a szankciókat ránk erőltették, akkor a brüsszeli bürokraták nem ezt ígérték - tette hozzá. Európának is óriási károkat okoznak a szankciók. Oroszország 158 milliárd eurónyi bevételre tett szert, és ebből 85 milliárd eurót az uniós országok fizettek ki - mondta a kormányfő. A szankció miatt Európa szegényebb lett, míg Oroszország nem gyengült meg.  

15:31
szeptember 26, 2022
Vágólapra másolva!

Megkérdezik itthon az emberek véleményét a szankciókról

Mindig is aggályaink voltak a szankciókkal kapcsolatban, és az érveinket figyelmen kívül hagyták - mondta a kormányfő. Orbán Viktor közölte, hogyha Brüsszelben kifogynak az érvekből, akkor az európai érték megsértéséről beszélnek. A szankciók bevezetése nem demokratikus módon történt, az európai elitek döntöttek erről, és az embereket nem kérdezte senki. 

Orbán elmondta, meg kell ismerni az emberek véleményét a szankciókról, és megkérdezik itthon az emberek véleményét a szankciókról egyedül Európában.

15:36
szeptember 26, 2022
Vágólapra másolva!

A kormány képes biztosítani Magyarország energiaellátását

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy amíg tart a szankciós energiaválság, addig a biztonságos ellátást kell garantálni. Védeni kell a magyar családokat és a munkahelyeket. A kormány képes biztosítani Magyarország energiaellátását, van elegendő földgáz, kőolaj és villamos áram is.  

A kormányfő közölte, hogy földgázból 85 százalékban importra szorulunk, így az árát nem tudjuk befolyásolni. Éppen ezért csökkenteni kell a földgázfelhasználását. A kormány döntött, hogy 2025-re 30 százalékra csökken a hazai földgázfelhasználás az energiatermelés területén. Orbán Viktor beszámolt, hogy megkezdődik Paks2 építése, valamint döntöttek a paksi atomerőmű üzemidő hosszabbításáról.   

15:39
szeptember 26, 2022
Vágólapra másolva!

Ennyivel segíti a családokat a kormány

Orbán Viktor elmondta, az év végén fizetnek nyugdíjprémiumot, és érvényben marad a 25 éven aluliak szja-mentessége is. A magyar kormány adja a legnagyobb támogatást az energiaárakban, havi 181 ezer forintot. Szólt arról is, hogy 30 százaléka a hazai családtámogatásoknak az energiafogyasztást segíti. Orbán közölte, hogy az ehhez szükséges pénzt az extraprofitadóból fedezik. A befolyt összeg elegendő a 2022-es és 2023-as évekre. A kormány felfogásában a családok megsegítése áll az első helyen, majd pedig a vállalkozások következnek. 

15:44
szeptember 26, 2022
Vágólapra másolva!

Teljes energetikai átalakulás

Lesz gyármentő program és lesz új munkahelyvédelmi-program is, ha szükséges - mondta a kormányfő. Munkaalapú gazdaság és a beruházások támogatása a legfontosabb. Közel 10 milliárd forintnyi beruházás zajlik jelenleg és ezeket be is fejezik. A kormányfő szólt arról is, hogy Magyarország hosszabb távon is nettó olajimportőr marad. 28,5 milliár euróból pedig a hazai villamosenergia-rendszert lehet átalakítani, 32 nagyberuházás lesz a következő években - fejtette ki. A szükséges pénzügyi forrásokat az unió megígérte. Ha Brüsszel nem adja oda a nekünk járó forrásokat, akkor máshonnan szerezzük be ezt az összeget. 

A magyar energiarendszer teljes megújítása a mostani időszakban is megmarad. 

15:46
szeptember 26, 2022
Vágólapra másolva!

Bővülhet a családtámogatás

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a családtámogatás megmarad, és decemberben új családtámogatási intézkedések is megjelennek. Nem állnak meg a fejlesztésalapú gazdaság kialakításában. Az egyetemfejlesztési-program is folytatódik. Végezetül elmondta, hogy a Brüsszellel fennálló viták ellenére az ország az EU tagjaiként képzeljük el a jövőnket. Azok, akik elvitatják a jogainkat, azok falanszter Európát akarnak - tette hozzá. Büszke nemzet vagyunk, akik tudatában vannak annak, hogy többet adtunk a világnak, mint amennyit kaptunk - mondta. 

15:48
szeptember 26, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország ma erősebb, mint a kommunizmus bukása óta bármikor

Ma jobb állapotban vagyunk, mint 2008-ban a pénzügyi válság idején - mondta a kormányfő. Magyarország ma erősebb, mint a kommunizmus bukása óta bármikor, és van esély arra, hogy megerősödve kerüljünk ki a válságból. A kormány erős tempót diktál majd a következő hónapokban - zárta a kormányfő.  

15:48
szeptember 26, 2022
Vágólapra másolva!

Vége a kormányfői beszédnek

Véget ért a kormányfő beszéde, most a frakciók reagálnak rá, majd pedig a miniszterelnök reagálhat. 

15:56
szeptember 26, 2022
Vágólapra másolva!

Új adókat vezetne be a Mi Hazánk

Toroczkai László, a Mi Hazánk frakcióvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy Brüsszel már egyre gyakrabban támadja a demokratikus választások eredményét. A politikus az energiafogyasztás területén áfacsökkentést szorgalmazott. Toroczkai a digitális adó és a vagyonadó bevezetését sürgette. 

16:05
szeptember 26, 2022
Vágólapra másolva!

LMP: Amikor kevesebbet süt a nap, akkor többet fúj a szél

Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője arról beszélt, hogy amikor kevesebbet süt a nap, akkor többet fúj a szél, ezért kéne a kormánynak támogatnia a szélenergia fejlesztését. Nagyon fontos a béke, de csak az tud békét teremteni, aki támadott - mondta a képviselő. Én már korábban csalódtam a Nyugatban, tudom, hogy álszentek. 

16:14
szeptember 26, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszokat kell rászorítani a békére?

A Jobbik egyetért azzal, hogy a biztonságot garantálni kell. Lukács László György, a Jobbik frakcióvezetője szerint az oroszokat kell rászorítani a békére. 

16:21
szeptember 26, 2022
Vágólapra másolva!

Nincs új a nap alatt: ismét valótlan adatokat sorolt Szabó Tímea

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője ismételten valótlanságokat állított a felszólalásában. Olyan gazdasági adatokat sorolt, amiket soha senki nem erősített meg és nem is publikált soha. 

16:28
szeptember 26, 2022
Vágólapra másolva!

Az MSZP szerint fideszes trükk a háborús infláció

Ócska fideszes trükk a háborús infláció - mondta Gurmai Zita, az MSZP képviselője. A politikus több álhírt is elmondott a paksi atomerőmű áramtermelése kapcsán. 

16:33
szeptember 26, 2022
Vágólapra másolva!

A Momentum szerint működnek a szankciók

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke szerint a szankciók működnek. 

16:38
szeptember 26, 2022
Vágólapra másolva!

Kétszintű brüsszeli kudarcról beszélt a KDNP

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője szerint a mostani helyzetben a brüsszeli elhibázott szankciós politika rengeteg embert hozott válságos helyzetbe, de az európai biztonságpolitika is kudarc, mert nem tudta megakadályozni az újabb konfliktus kialakulását. A képviselő szerint be kellett volna tartani a minszki megállapodást. Az egyetlen lehetséges dolog, hogy békét kell kikényszeríteni. Szólt arról is, hogy a kormány nagyban segítette az ukrajnai menekülteket.  

16:45
szeptember 26, 2022
Vágólapra másolva!

Kocsis a baloldalnak: Önök a válság gonosz vámszedői

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt, hogy Brüsszel korábban azt mondta, hogy a szankciók segítenek megszüntetni a háborút, és nem lesznek káros hatásai az európai gazdaságra. Emlékeztetett arra, hogy Karácsony Gergely korábban éltette a szankciókat. Felhívta a figyelmet arra, hogy a baloldali képviselők korábban ostobaságnak nevezték a rezsicsökkentést. Kocsis elmondta, hogy a baloldal a válságnak a gonosz vámszedője, ugyanezt csinálták a koronavírus-járvány alatt.  

16:49
szeptember 26, 2022
Vágólapra másolva!

Kétfajta ellenzéki politikus van, az egyik tagja az árnyékkormánynak, a másik szeretne tag lenni

Kocsis Máté felhívta a figyelmet, hogy az uniós pénzből a tanárok, az egészségügyi dolgozók fizetését emelnék. Gratulált a harmadik Gyurcsány-kormány megalakulására. A Fidesz frakcióvezetője közölte, hogy kétfajta ellenzéki politikus van, az egyik tagja az árnyékkormánynak, a másik szeretne tag lenni. Kocsis elmondta, hogy a Fidesz EP-képviselői semmilyen energiaszankciót nem támogattak. 

16:49
szeptember 26, 2022
Vágólapra másolva!

Kocsis: Mit ígért a baloldal az amerikai pénzért cserébe?

Kocsis Máté beszélt Márki-Zay amerikai támogatásáról is, és azt kérdezte a baloldaltól, hogy mit ígértek a pénzért cserébe?

16:54
szeptember 26, 2022
Vágólapra másolva!

Erkölcsről beszélt Gyurcsány

Gyurcsány Ferenc, a baloldal vezére, bukott kormányfő erkölcsi dolgokról beszélt, miközben két hete pont egykori bizalmasát jogerősen elítélték. 

16:58
szeptember 26, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán: A baloldal a háború és a szankciók oldalán áll

Orbán Viktor kormányfő a frakciók felszólalásaira azt mondta, hogy az MSZP, a Jobbik, a DK, a Momentum és a Párbeszéd a háború és a szankciók oldalán áll. Ez hiba, mert a háború és a szankciók ártanak a magyaroknak. A Mi Hazánk kapcsán azt mondta, hathavonta szavazzák meg a szankciókat. A szankciók megszavazása kapcsán azt mondta, hogy az olajszankciók esetében kivételt harcolt ki Magyarország, Szlovákia és Csehország. A lengyel kérésre nem vétóztam.   

Orbán Viktor közölte, a nukleáris termékekre vonatkozó szankciók nem kerülnek napirendre, és a gázszankciókat sem tűzik napirendre. A többi szankció nem vágott a magyarok érdekébe, és ezért nem bontottuk meg az európai egységet. 

17:01
szeptember 26, 2022
Vágólapra másolva!

"Ez nem megoldás"

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a rendszerhasználati díj csökkentésével a zöldítést segítik. Az áfacsökkentés azért nem megoldás, mert annak a bevétele a rezsivédelmi alapba kerül, így ezzel is segítik azt, hogy a háztartások 180 ezer forintig kapnak rezsitámogatást. A vagyonadót nem támogatjuk - tette hozzá. A kormányfő közölte, hogy a romákat támogató programokat nem állítják le, és a legszegényebb 300 falut továbbra is támogatni fogják. 

17:03
szeptember 26, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Soha nem látott naperőmű-fejlesztések vannak

2010 óta a kormány visszavásárolta az oroszoknak eladott 25 százaléknyi Mol-részvényt, majd hat interkonnektor épült - mondta a kormányfő. Felidézte a gáztárolók visszavásárlását is. Egyelőre vita van a szélenergiáról a kormányban - tette hozzá. Soha nem látott naperőmű-fejlesztések vannak az országban.   

17:07
szeptember 26, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a fontos a nemzetközi vitákban

Orbán Viktor elmondta, minél hamarabb orosz-amerikai tárgyalás kell a háború ügyében. Európának arra kell törekednie, hogy a tárgyaláson neki is legyen helye. A kormányfő szerint a nemzetközi vitákban nem az a kérdés, hogy kinek van igaza, hanem, hogy mi az érdekük, és azt hogyan tudják érvényesíteni. A kormányfő sajnálta, hogy nincs itt a Jobbik elnöke, de ezen nem lepődik meg, mert népszavazás van most egyes háborús területeken, és ő általában ott szokott lenni. Gyurcsány pedig, ha rongy emberekről beszél, akkor egyeztessen Gyöngyösivel. 

17:12
szeptember 26, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor a baloldalnak: Ezért fizetik Önöket Amerikából

Orbán Viktor szerint Gurmai Zita összekeverte Magyarországot az MSZP-vel. Azt hittem, a Momentum a fiatalok pártján áll, éppen ezért nem értem, miért nem támogatták a 25 éven aluliak szja-mentességét. A teljes baloldal kampányát az Egyesült Államokból fizetik, és ez teljesen elképesztő, erre nem volt példa a rendszerváltás óta, és ezt nem is tagadják - mondta a kormányfő a baloldali kampányfinanszírozási botrányról. Önök azért szankciópártiak, azért bevándorlópártiak és háborúpártiak, mert ezért fizetik Önöket, ezt hallgattuk meg ma. 

17:13
szeptember 26, 2022
Vágólapra másolva!

Véget ért a miniszterelnök napirend előtti felszólalása

Véget ért Orbán Viktor napirend előtti felszólalása és az erre adott válaszok.