ORIGOhírcentrumkomment.hu[freemail]videaiWiW

közvélemény-kutatásválasztás 2010felmérésSZDSZMDFJobbikLMPSzázadvégFideszMSZP

Szűken lesz meg a Fidesz-kétharmad a Századvég szombati felmérése szerint

[origo] | Létrehozás dátuma: 2010. 04. 11., 18:29
eszközök:
Szűken bár, de meglesz a Fidesz kétharmada az új országgyűlésben; két rendszerváltó párt - az MDF és az SZDSZ - nem jut be a parlamentbe. Ezek a főbb megállapításai a Századvég Alapítvány nagymintás felmérésének, amelyet a Duna Televízió megbízásából készített 2010. április 10-én, szombaton, háromezer fő megkérdezésével.

Jelentősen átalakul a parlamenti patkó a mostani országgyűlési választások után - ezt vetíti előre a Századvég Alapítvány friss felmérése. A legtöbb képviselőt - szám szerint 260-at - a Fidesz-KDNP küldhet az Országgyűlésbe. Ezzel szűken bár, de meglesz az ellenzéki pártszövetség kétharmados többsége. A kutatás szerint erősorrendben az MSZP-frakció lesz a második, 66 fővel. A Jobbik 47 mandátumot szerez a kutatás szerint, a Lehet Más a Politika (LMP), amely éppen eléri az öt százalékos parlamentbe kerülési küszöböt, 13 parlamenti széket foglalhat el. A Századvég felmérése szerint a választók nem juttatják be az új összetételű parlamentbe az MDF-et és az SZDSZ-t, így ez a két rendszerváltó párt kiesik az Országgyűlésből.

A választásokon biztos részvételt ígérő és pártot is választó szavazók körében szombaton is a Fidesz volt a legtámogatottabb politikai erő, 56 százalékkal. Ugyanebben a körben az MSZP-t a választók 19, a Jobbikot 15, az LMP-t 5, az MDF-et pedig a polgárok 4 százaléka támogatta. A többi párt összesen 1 százalékot ért el ebben a választói csoportban. A különböző korosztályokban meglehetősen egyenletes a Fidesz-KDNP támogatottsága, néhány százalékkal alacsonyabb csak a 18-29 évesek körében. Az MSZP-t jobbára a 40-60+ korosztály támogatja. A Jobbikot inkább a 18-49 év közöttiek preferálják, ahogy az LMP szavazói is zömmel e korcsoportból kerülnek ki.

A lakóhely szerinti csoportosításban látható, hogy a Fidesz-KDNP-t leginkább a községek és városok lakói választják előszeretettel; némileg kevesebb támogatójuk van a fővárosban és a megyei jogú városokban, ám az eltérés nem túl jelentős. Az MSZP-t inkább a városi lakosság választaná. A Jobbik preferenciái egyenletesen oszlanak el a különböző településtípusok között, az LMP Budapesten a legerősebb. Az iskolai végzettség szerinti támogatottságból az látszik, hogy a győzelemre esélyes pártszövetség, a Fidesz-KNDP viszonylag egyformán népszerű valamennyi csoportban. Hasonlóan egyenletes eloszlást mutat az MSZP-is. A Jobbikot leginkább a szakmunkások és az érettségivel rendelkezők favorizálják. Az LMP-t ugyanakkor főként az érettségizettek és a diplomások szeretnék az Országgyűlésben látni.

eszközök:
hirdetes

Kampánynapló

Orbán: A kormány nem egy focicsapat

A Fidesz korábbi bejelentése szerint csütörtökön délután 4 órakor kezdi ismertetni a következő kormány névsorát Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, leendő miniszterelnök. Az erről szóló sajtótájékoztatóra két olyan politikust, Navracsics Tibort és Varga Mihályt visz magával, akik az eddig kiszivárgott hírek szerint bizalmi posztokat kaphatnak az új kormányban. Orbán az [origo]-nak csütörtökön azt mondta: a bejelentésnek meg kell adni a formáját, mert a kormány nem egy focicsapat. Orbán szerint a teljes névsort hétfőn jelenti be.

Ígéretek földje

Hogyan ért szót egy jobbikos és egy LMP-s?

"Sokat lehet tanulni a Jobbiktól" - mondta az [origo]-nak Vágó Gábor, az LMP választmányi tagja, aki a párt legfiatalabb képviselője lehet. Vágót és Dúró Dórát, a Jobbik szóvivőjét arra kértük, hogy értékeljék együtt a választások első fordulójának eredményeit. Rasszista-e a Jobbik, ördögbotoznak-e az LMP-sek? Fiatal képviselőjelöltek az Ígéretek földjén.

Kép, hang, videó

Barack Obamát idézi a kampányoló Orbán

Csütörtökön mutatják be Burger Barna Egy kampány krónikája - Orbán Viktor 2010 című fotóalbumát. Burger március 15. és április 25. között mindenhová elkísérte a Fidesz elnökét, gyakran családi körben vagy a Fidesz legfelsőbb vezetőinek zárt tanácskozásain is fényképezhetett. Fotóinak képi világa és mondanivalója követi azt a trendet, amely megjelenik a Fehér Ház fotósainak Barack Obamáról készített fényképein is. Nézze meg, miben hasonlít Orbán Obamára!

Felmérések

Medián: A választók 78 százaléka mondta biztosra a második fordulós szavazást

Csupán a megkérdezettek 29 százaléka tudta pontosan, mely pártok jelöltjei indulnak az ő választókerületében a második fordulóban, ugyanakkor több mint háromnegyedük mondta, hogy biztosan elmegy szavazni - derül ki a Medián két forduló között végzett közvélemény-kutatásából, melyet a pénteki Népszabadság ismertet. Azokban a válaszókerületekben, ahol az MSZP, az LMP és a Fidesz jelöltjei küzdenek meg egymással, a felmérés szerint a Fidesz támogatottsága nagyobb, mint két riválisáé együttvéve.