Olajozottan működő szövetségeket rúg fel a Fidesz és a Jobbik

Vágólapra másolva!
A Fidesz és a Jobbik elnöke is azt állítja, hogy a két párt nem lép szövetségre a parlamentben, pedig több helyi önkormányzatban gond nélkül tudnak együtt dolgozni. A két párt helyi képviselői szerint egy önkormányzati együttműködés egész más, mint a parlamenti szövetség, sokkal több a praktikus, nem politikai probléma, könnyebb együtt dolgozni akár MSZP-s képviselőkkel is, a vitákat pedig könnyebb a háttérben rendeznil.
Vágólapra másolva!

"A Jobbik szélsőséges és erőszakos botránypárt" - mondta a Fidesz decemberi választmányi ülésén Orbán Viktor pártelnök, de pénteki országértékelő beszédében is utalt arra a párt megnevezése nélkül, hogy a Jobbik politikáját elfogadhatatlannak tartja, a pártra leadott szavazatokat pedig elvesztegetett voksnak érzi. "A Fidesznek sok tisztességes politikusa van, de a vezetői nem azt akarják, mint mi, ezért nem bízom bennük" - közölte egy januári lakossági fórumon Vona Gábor, a Jobbik elnöke. A két pártvezető kijelentései alapján nehéz elképzelni, hogy a két párt együttműködik, de néhány önkormányzatban egymást segítik képviselőik.

"A Gábor egy lelkes, fiatal, rendes gyerek: együtt dolgozunk vele, és semmi különösebb problémánk nincs" - jellemezte az [origo]-nak a Jobbik helyi képviselőjét Szabolcs Attila, Budafok fideszes polgármestere. Staudt Gábor, a Jobbik jogi kabinetjének vezetője tavasszal épp a helyi fideszes alpolgármester egyik kihívója lesz egyéni jelöltként. "Jelenleg jól tudunk együttműködni, nincs konfliktusunk, és bízom benn, hogy a kampány sem lesz egy nagy csapás" - mondta polgármester.

A két párt együttműködése Szabolcs és Staudt szerint azt jelenti, hogy a 12 fideszes, a jobbikos és a két párton kívüli képviselő általában együtt szavaz. Erre utalnak az [origo] által megtekintett 2009-es képviselőtestületi jegyzőkönyvek is. Budafokon 10 MSZP-s képviselő jelenti a fideszes városvezetés ellenzékét. A jegyzőkönyvek szerint a szavazati arány a megosztó kérdésekben úgy alakul, hogy 15 támogató szavazatra jut a jelenlévő szocialisták számának megfelelő ellenszavazat vagy tartózkodás.

"Teljes jobboldali összefogással"

Staudt az [origo]-nak azt mondta, hogy a ciklus elején a frakciótagságot is felajánlották neki, de azt nem fogadta el: viszont állította, hogy a helyi Fidesz minden fontos döntésben kikéri a véleményét, és az esetek többségében még a testületi ülések előtt "sikerül a vitás kérdéseket lerendezni a színfalak mögött."

Például "teljes jobboldali összefogással sikerült" elérni, hogy a Trianon-megemlékezés bekerüljön a hivatalos önkormányzati ünnepélyek köré - mondta a képviselő az általa kezdeményezett döntésekről. A kerületben állított országzászlókat is a közös eredményekhez sorolta, de szerinte az együttműködésnek köszönhetően sikerült átláthatóbbá tenni a sportpályázati rendszert is. Szabolcs Attila polgármester nem érzi jelentősnek a Jobbik szerepét ezekben az eredményekben: az [origo]-nak azt mondta, hogy Trianon-megemlékezések korábban is voltak, és a zászlóállítások is civil kezdeményezésre kezdődtek.

Megőrzött függetlenség

Székesfehérváron 2006-ban választási szövetségben indult a két párt, közös jelöltjeik között került be a közgyűlésbe a Jobbik helyi elnöke, Gál Péter. Ő 2009-ig közös frakcióban politizált a Fidesszel, a városi polgári frakció novemberben épp azért bomlott fel közös megegyezéssel, mert a közelgő választásokon a képviselőknek egymással kell megvívniuk. Gál korábbi frakciótársával, a fideszes Vargha Tamással szemben indul tavasszal. "Jelen pillanatban a Jobbik országosan mindenhol politikai ellenfelünk" - mondta az [origo]-nak Vargha.

Gál Péter budafoki párttársához hasonlóan sportbizottsági elnökként kezdte, de a közös frakcióban a Fidesz segítségével egy idő után a vagyongazdálkodási bizottság élére kerülhetett. Az [origo]-nak azt mondta, hogy a Fidesszel közösen sikerült átvilágítania a székesfehérvári vagyonkezelőt, és a szocialista tervekkel szembeszegülve a város tulajdonában tudta tartani a távhőszolgáltatót a polgári frakcióval. Közbiztonsági kérdésekben is a Fidesz segítségével lépett: azt állította, hogy az ő javaslatára kötelezte a jobboldal a városi rendőrkapitányt negyedévenkénti beszámolóra.

A közgyűlési jegyzőkönyvek szerint a vitás kérdésekben gyakran a Fidesz-frakcióval szavazott, decemberben például együtt utasították el a város 2010-es szocialista költségvetési koncepcióját vagy a víz-és csatornadíjak megváltoztatását. Gál ugyanakkor azt mondta, a közös frakcióban is meg tudta őrízni "szakmai és politikai függetlenségét". Erre utal, hogy több fontos kérdésben is magára hagyta a Fideszt, az elmúlt hónapokban nem állt melléjük például a panelprogram hiteleiről, társasházak támogatásáról szóló szavazásokon.

Gál választási vetélytársa, a fideszes Vargha Tamás szerint a jobbikos képviselővel kiegészült Fidesz-frakció különösen 2009 márciusa, a polgármestert támogató szocialista többség összeomlása után működött együtt nagyon jól, de szerinte a munkájukat nem érdemes "felszalámizni" az alapján, hogy mi kinek az érdeme. "Ez közös munka volt" - mondta, hozzátéve ugyanakkor, hogy "kifejezetten jobbikos" célkitűzésekre, a Jobbik kampánya során előkerülő célokra nem emlékszik az elmúlt évekből.

A parlament más lesz

A Jobbik 173 egyéni képviselőjelöltje közül jó néhány dolgozott az elmúlt években képviselőként valamelyik önkormányzatnál, de közülük csak néhány került olyan nagy önkormányzatokba, ahol pártpolitikai szinten is elkülönülnek a frakciók. Sokan olyan kistelepülések képviselőtestületében szereztek mandátumot függetlenként, ahol szinte minden képviselő független, így a pártérdek kevéssé érvényesül: de a jegyzőkönyvek szerint még a nagyobb városok képviselőtestületeinek döntéseinél is kevésbé számít a képviselő pártja, mint a parlamentben, mert sok döntést teljes egyetértésben hoznak meg, vagy frakción belül is vannak kiszavazások.

Az [origo] által megkeresett jobbikosok Cegléden és Óbudán is arról beszéltek, hogy helyi szinten az elmúlt években korrekt, jó szakmai szövetségeket tudtak kialakítani a pártok között: "Nekem tulajdonképpen egy haragosom sincs az önkormányzatban, minden képviselővel szót értek, akár fideszes, akár MSZP-s" - mondta Fejes István, aki az óbudai önkormányzat jobbikos képviselője. Szerinte az önkormányzatban akárhonnan jön jó ötlet, azt támogatják, megbeszélik, és a kerület érdeke szerint döntenek, nem pártérdekek alapján. "Igaz, amikor egyszer én utcaneveket akartam megváltoztatni, akkor majdnem belém lőttek" - viccelődött.

A Jobbikkal együtt dolgozó fideszes önkormányzati képviselők szerint a helyi együttműködés épp ezért nem jelent parlamenti szövetséget, hiszen a két terep egész más. "Az önkormányzatokban nem ritka a hosszú távú együttműködés, a parlamentben azonban élesebb különbségek vannak" - mondta Vargha Tamás. Szerinte ugyan az Országgyűlésben is vannak olyan "közös ügyek", amelyekben több frakció közös kiállására van szükség, de ez sokkal kevesebb, mint helyi szinten, "egy önkormányzatban több nem-politikai ügy van". Szerinte a Jobbik egyébként is kijelentette, hogy nem hajlandó együttműködni a Fidesszel, ők pedig arra készülnek, hogy egyedül is meglesz a többségük.

Van olyan jobbikos, aki összedolgozna

"Az országos politika és várospolitika mindig különbözik, és kell is a különbség" - mondta a jobbikos Gál Péter is. "Ott országos irányelvek dőlnek el, itt az emberek napi életét befolyásoló önkormányzati döntések vannak, amik sokszor függetlenek az ember pártállásától". Gál azt állította, meg tudná tartani szakmai szinten a korrekt együttműködést a Fidesszel, ha bejutna a parlamentbe. Igaz, nem erre készül, inkább a városban folytatná képviselőként, hiszen egyéni jelöltként - mint fogalmazott - "vannak nála esélyesebbek is".

A parlamenti együttműködés lehetőségét emlegette Staudt Gábor és a Jobbik Pest megyei elnöke, a Cegléden politizáló Korondi Mihály is: ők a Fidesszel ellentétben a törvényhozásban is igyekeznének megtartani az önkormányzatban megszokott módszert. Mindketten azt mondták, hogy az együttműködés nem rajtuk múlik, ők ugyanis mindent konstruktívan támogatni fognak, ami egyezik a programjukkal, és ami szerintük a "a nemzet érdekét szolgálja".