Nem fért fel Gyurcsány mellé a szónoki emelvényre Mesterházy

Vágólapra másolva!
Előre egyeztette az MSZP vezetésével Gyurcsány Ferenc, hogy március közepén az elmúlt nyolc évről és a jövőről szóló beszédet tart. Az ötletért nem lelkesedett több szocialista pártvezető, szerintük nem az ő dolga értékelni, és szerették volna, ha Gyurcsány mellett a párt miniszterelnök-jelöltje, Mesterházy Attila is felszólalhat, de nem tudtak neki helyet szorítani. Két elnökségi forrásunk szerint Gyurcsány nem akarta maga mellett látni Mesterházyt, a korábbi miniszterelnök egyik munkatársa szerint azonban a fellépés szervezője döntheti el, kit akar látni a szónoki emelvényen.
Vágólapra másolva!

Kedden közölte az MTI, hogy Gyurcsány Ferenc egykori szocialista miniszterelnök március 19-én összegző beszédet mond a Magyar Demokratikus Charta nyilvános rendezvényén. Az MSZP úgy kezelte az eseményt, mintha természetes lenne, hogy Gyurcsány nyilvánosan beszédet mond, azt közölték kedden: az értékelő egybeesik "a párt és a demokratikus oldal érdekeivel". Az [origo] információi szerint azonban az MSZP vezetésében feszültséget okozott, hogy Gyurcsány ilyen akciót indított a kampány hajrájában.

A HVG online szerdai cikke szerint Gyurcsány lépését senkivel nem is egyeztette az MSZP vezérkarából. Ezt a politikus környezetéhez tartozó, névtelenséget kérő forrásunk tagadta, és azt állította, hogy a beszédről - több alkalommal - a pártelnökkel, Lendvai Ildikó is egyeztetett Gyurcsány. Az [origo] kérdésére az MSZP egyik névtelenséget kérő elnökségi tagja ezt megerősítette, a pártvezetés szerinte is tudott a tervezett március 19-i eseményről.

Szó sem volt országértékelésről

"Nem mi neveztük el így" - mondta Gyurcsányhoz közeli forrásunk arról, hogy országértékelő beszédet az elmúlt években ellenzéki pártelnökök vagy hatalmon lévő miniszterelnökök tartottak (idén eddig Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és Bajnai Gordon kormányfő tartott évértékelő bezsédet). Szerinte a Magyar Demokratikus Charta felkérésére tartott beszéd nem klasszikus évértékelés lesz, mivel az elmúlt nyolc év kormányzásának értékeléséről, a jelenlegi közállapotokról és a választások után várható időszakról fog szólni.

"Mozgósítani kell, és sokan vannak, akik hisznek Gyurcsány Ferencnek és sikernek tekintik az elmúlt nyolc évet" - mondta a politikushoz közeli forrásunk. Szerinte nem igaz, hogy Gyurcsány feltűnése legalább annyi szavazót el is riaszthat az MSZP-től, mint amennyit hozhat, mert "aki a Fideszre vagy a Jobbikra akar szavazni, annak úgyis mindegy", mond-e beszédet Gyurcsány.

Nem így képzelte az MSZP

"Látszott, hogy Gyurcsány nagyon akar szerepelni, ha pedig mindenáron értékelni kell, hát értékelje az, aki benne volt" - mondta névtelenséget kérve az [origo]-nak az MSZP egyik elnökségi tagja arról, hogyan értékelte a párt vezetése Gyurcsány újbóli feltűnését.

"Tudni tudott róla a pártvezetés, csak épp kissé más forgatókönyvet képzelt el" - állította az MSZP-s elnökségi tag. Több szocialista ugyanis állítása szerint azt szerette volna, ha a kampányra való tekintettel a rendezvényen Gyurcsány mellett a párt miniszterelnök-jelöltje, Mesterházy Attila is részt vesz a rendezvényen. Ezt azonban végül nem sikerült elérniük, szerinte azért, mert a Charta vezetői közül többen Gyurcsány támogatói, így "neki akarnak lehetőséget adni". A Gyurcsány Ferenc környezetéhez tartozó forrásunk Mesterházy esetleges szerepeltetésére csak annyit reagált: az eseményt rendező szervezetnek szíve joga eldönteni, hogy kit hív meg szónoknak.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a 2008 nyarán kezdeményezte Magyar Charta létrehozását a szélsőségek, az indulatok, az intolerancia elleni jogos nemzeti önvédelmem érdekében. A Magyar Demokratikus Charta nevű szervezet 2008. szeptember 6-án alakult meg a társadalmi kirekesztés elleni fellépés jegyében. Az [origo] információi szerint a Charta idén először meghívta a rendezvényre az MSZP frakcióját is. Molnár Katalin, az egyik szervező ezt kérdésünkre megerősítette, mint mondta, a párt tisztségviselői, képviselői és a képviselőjelöltjei kaptak meghívást a március 19-i rendezvényre. Ez csak részben köthető Gyurcsány Ferenc szerepléséhez, azt szeretnék, ha minél több demokrácia iránt elkötelezett ember ott lenne a rendezvényen - tette hozzá.

Az MSZP vezetésének egy másik, szintén névtelenség kérő tagja - aki az országos kampány szervezésében is részt vesz - megerősítette, hogy a párt több vezetőjének javaslat az volt, hogy a volt krományfő mellett Mesterházy is mondjon beszédet a Charta rendezvényén. "Gyurcsány viszont elzárkózott ettől, azt mondta, ez az ő közönsége, és csak ő akar beszélni, egyébként is már tarthatatlan számára a nyilvánosság kerülése" - állította a szocialista pártvezető, aki szerint árthat az MSZP kampányának Gyurcsány akciója. "Úgy viselkedik, mintha ő lenne a miniszterelnök, és a miniszterelnök-jelölt is" - jelentette ki.

Gyurcsány ezzel az ötlettel most "egyszerre ütné Bajnai Gordon parlamentben elmondott utolsó beszédét, amiben az elmúlt időszakot értékelte, míg a jövőképről pedig a miniszterelnök-jelöltnek kellene beszélnie" - jelentette ki forrásunk, aki többször nyilvánvalóvá tette, hogy nem tartja jó döntésnek Gyurcsány szereplését.

A kampány közepén kezdett manőverezésbe Gyurcsány

Az [origo] úgy tudja, nem ez Gyurcsány Ferenc első húzása, ami felzaklatta a választások előtt szavazatokért küzdő MSZP vezetésének több tagját. Annak sem örült mindenki az MSZP elnökségében, hogy február végén Gyurcsány maga kezdte emlegetni az őszödi beszédét, és arra célozott, hogy szerinte elárulták a hangfelvétel kiszivárogtatói. Az országos kampány irányításában részt vevő elnökségi tag szerint a korábbi miniszterelnök egyre sokasodó fellépésein saját magát tolja előtérbe. "A belvárosi szabadegyetem előadásán meg sem említette Steiner Pált, aki a kerületben indul, ahogy a tamási fórumon sem esett szó a helyi jelöltről, aki miatt elvileg ott volt, csak magáról beszélt" - állította.

A névtelenséget kérő szocialista vezető szerint egyértelmű, hogy Gyurcsány elsősorban saját pozíciójának megerősítésén fáradozik. "Senki nem kérte, hogy kerülje a nyilvánosságot, ez az ő döntése volt. Erre most a saját visszatérésének előkészítése érdekében a kampány közepén nekilendül, miközben minden ilyen szereplésével elijeszti a még bizonytalan szavazókat" - mondta.

Megelégelte a hallgatást

A másik MSZP-s elnökségi tag egyetértett azzal, hogy Gyurcsány az utóbbi időben keresi a lehetőséget a nyilvános szereplésre. "Ambíció van benne, minden zsigere azt diktálná, hogy kitörjön az elmúlt másfél-két éves időszak után" - mondta. Ugyanakkor ő kevésbé aggódik amiatt, hogy ez milyen hatással lesz a kampányra. "Már nem hallik a szava az égig, úgyis az ő közönsége fog elmenni a rendezvényre, ez nem befolyásolja a kampányt" - jegyezte meg. Hozzátette, az MSZP vezetése nem tehet sokat, tudomásul kell venniük döntését.

Az [origo] korábban beszámolt arról, hogy Gyurcsány az elmúlt hónapokban járta az országot, és egy sor zártkörű pártrendezvényen, fórumon vett részt, nagy sikerrel. Február végén már egy nyilvános rendezvényen is feltűnt, a Belvárosi Szabadegyetemen tartott előadást (ekkor említette meg az őszödi beszéd kiszivárgását is). Az [origo]-nak több szocialista politikus is azt állította, hogy eközben már a formálódó országgyűlési frakcióban és a pártvezetésben is próbálja előkészíteni a visszatérését a tavaly tavasszal lemondott politikus. Forrásaink szerint Gyurcsány óvatosan, de egyértelműen puhatolózik, és szívesen térne vissza a választások után az ellenzék vezérének a szerepében (erről szóló cikkünket itt olvashatja).

Gyurcsány tavaly márciusban mondott le a kormányfői posztról, majd a pártelnökségről is. Ezt követően júliustól vette át a Táncsics Mihály Alapítvány vezetését, amely az MSZP melletti pártalapítványként tudományos tevékenységet folytat, tanulmányokat, kutatásokat készít. Blogját továbbra is folytatta, de előre kijelentette, hogy visszavonul a nyilvánosságtól, legfeljebb zártkörű, illetve az alapítványhoz köthető rendezvényeken vesz részt. Tavaly októberben erről internetes naplójában azt írta: "ügyelni fogok arra, hogy távol tartsam magamat a kormányzástól, és ha nem vagyok a párt vezetője, akkor ne avatkozzam be a párt legfelsőbb szintű döntéshozatalába sem".