Vágólapra másolva!
Napjainkra az ügyvédi munka megbízhatósága és színvonala nem képzelhető el az elektronikus adatok biztonságos kezelése és az e-iratok archiválása nélkül - emelte ki a Budapesti Ügyvédi Kamara és a Microsec Kft szakértője.
Vágólapra másolva!

A rendszerváltást követő első tíz évben nem történt átfogó változás az elektronikus ügyvédi adatbiztonság kérdésében, az ügyvédi kamara 1994-es szabályzata is a papíralapú biztonságra helyezte a hangsúlyt - mondta el dr. Homoki Péter ügyvéd.

A Budapesti Ügyvédi Kamara szakértője szerint az elektronikus adatkezelés problémái 2000 körül kezdtek égetővé válni, az ügyvédségnek - nem csupán az elektronikus cégeljárás miatt - lépnie kellett.

Két kérdést kellett megoldani. Egyrészt, miképp és hogyan tudnak az ügyvédek hozzáférni az ügyfelek adataihoz távolról, miközben például nem tartózkodnak az irodában, másrészt pedig az iratok rendszerezését, fellelhetőségét kellett biztosítani.

Az ügyvédek szempontjából az ügyvédi titok, az adatvédelem, a bizalmasság kiemelkedő fontosságú, és a dokumentumok archiválásánál is kiemelkedő figyelmet kell szentelni az adatok és dokumentumok védelmének - mutatott rá a Microsec Kft. szakértője.

Barsi András Attila szerint fontos, hogy ezen adatokhoz illetéktelenek ne férhessenek hozzá, az adatok tartalmát senki ne változtathassa meg és ezen adatok, dokumentumok ne is sérülhessenek vagy semmisülhessenek meg.

Minősített archívum

Magyarországon a 2001. évi XXXV. törvény nevesíti a minősített archív szolgáltatót. Az archív szolgáltatóra komoly jogszabályi kötelezettség hárul a megőrzendő iratok terén rendszeres hatósági ellenőrzés mellett.

Amennyiben az ügyvédek irataikat ilyen archívumban helyezik el, úgy több legyet is ütnek egy csapásra. A minősített archívumra vonatkozó szigorú törvényi és hatósági előírások ugyanis eleve biztosítják az ügyvédi iratokra vonatkozó megőrzési kötelezettségek teljesítését.

Az archívum hatósági ellenőrzés mellet végzi tevékenységét, mint megbízható harmadik fél. Ez azt is jelenti, hogy az itt megőrzött iratok hitelességéhez a törvény erejénél fogva semmi kétség nem fűződik, ezen iratok esetében vélelmezni kell a bizonyító erőt.

Az archívum filmekben látott komoly fizikai biztonságot is nyújt, emelte ki a Microsec e-Szignó Hitelesítés Szolgáltató kereskedelmi vezetője. Kevesen tudják például, hogy az archívumot a külső elektromágneses behatások ellen a fizikai tanulmányokból jól ismert Faraday-kalitka védi.

Ezen Faraday-kalitka megakadályozza, hogy az archívumon belül működő eszközöket rosszindulatú behatolók befolyásolják. A csillapítás katonai szintű, így hagyományos eszközökkel gyakorlatilag lehetetlen a hozzáférés.

Földalatti atombunker

De ha sikerülne is áttörni a földalatti betonbunkert, feltörni a számítógépek seregét és megszerezni az elektronikus iratokat, a behatoló még így is hoppon maradna az iratok titkosítása miatt.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a jelenleg rendelkezésre álló számítási kapacitással évtizedekbe is telhetne ezek feloldása, így feltehetően nem nagyon éri meg ezzel kísérletezni. Ezért nem véletlen, hogy a jogszabály is elismeri az itt tárolt iratok biztonságát és hitelességét.

Ennél komolyabb szintű védelem az ügyvédi iratok kapcsán nem valószínű, hogy indokolt - tette hozzá Barsi András Attila.

Elvárható minimum

Információink szerint egy körlevelében a Magyar Ügyvédi Kamara is nagy előnynek nevezte, hogy a szolgáltató maga gondoskodik a cégbírósághoz benyújtott elektronikus akta automatikus elhelyezéséről archívumában.

Ennek az a praktikus haszna, hogy a nem informatikus mérnökként végzett jogász, ügyvéd mentesül az elektronikus akta cégbírósági benyújtását követő archiválási tennivalóktól.

A Microsec megkettőzve kiépített számítógépparkja olyan védett rendszerben helyezkedik el (minősített archiválásnál ez követelmény), hogy a rendszer épségben megőrzi az elektronikus dokumentumokat akkor is, ha netán az egyik épületben, mondjuk gázrobbanás történik - tudtuk meg.

Dr. Homoki Péter szerint a technikai fejlődések következtében változnia kellett az ügyvédi magatartásnak, és az elektronikus archiválás csak az ügyvédi munka hozzáadott értékét növeli, egyfajta bizalom alátámasztó, elvárható minimum-feltétel.