Vágólapra másolva!
Megjelent a NAGY E-SZIGNÓ KÖNYV, amely várhatóan alapművé válik majd az elektronikus aláírás területén. A szerző, Dr. Berta István Zsolt tizenkét éve foglalkozik a területtel és részt vesz az elektronikus aláírás nemzetközi szabványainak kialakításában is.
Vágólapra másolva!

Dr. Berta István Zsolt, a Microsec Kft. szakértője könyvében összefoglalja az elektronikus aláíráshoz és annak használatához kapcsolódó ismereteket, valamint esettanulmányokkal és érdekes példákkal illusztrálja a technológia gyakorlatban történő alkalmazását.

A könyv teljes képet ad az elektronikus aláírás világáról. A szerző nemcsak azt írja le, hogyan működik az elektronikus aláírás, de azt is, hogyan lehet használni, illetve milyen kérdéseket kell alaposan végiggondolni, ha elektronikus aláírást szeretnénk bevezetni egy már meglévő rendszerbe.

Várhatóan alapművé válik

A szakkönyv célja az elektronikus aláírással kapcsolatos ismeretek terjesztése, népszerűsítése, illetve a területhez kapcsolódó tévhitek eloszlatása. Várhatóan alapműnek számít majd az e-aláírással foglalkozók körében.

Könnyedén és jól érthetően mutatja be az elektronikus aláírás világát, a mögötte rejlő technológiát, illetve jogi szabályozást. A szakkönyv elsősorban műszaki szempontból közelíti a témakört, de annak jogi és gazdasági vonatkozásaival együttesen tárgyalja azt.

- Az elektronikus aláírás szépségének bemutatása mellett írtam a felmerülő nehézségekről, problémákról is. Ha valaki valóban használni szeretné az elektronikus aláírást, szembe fog kerülni a nehézségekkel is. Ekkor támaszkodhat a könyvben leírt, hazai és nemzetközi gyakorlatban alkalmazott megoldásokra - mutatott rá Dr. Berta István Zsolt.

Óriási perspektíva

Hiteles elektronikus okiratokat elektronikus aláírással lehet létrehozni. Óriási perspektíva van az elektronikus aláírás technológiájában, hiszen viszonylag kis beruházást igényel, és az elektronikus dokumentumok létrehozása, tárolása és továbbítása nagyságrendekkel olcsóbb, mint a nyomtatott, papír dokumentumoké.

Több olyan rendszer működik Magyarországon, amely már azzal évente több százmillió forintos megtakarítást nyújt, hogy a hagyományos postán küldött aláírt papírok helyett e-mailen vagy weben továbbítja az elektronikusan aláírt okiratokat.

Jó példát jelent az elektronikus cégeljárás, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara üzenetközvetítő rendszere, és szintén jó példát jelentenek az elektronikus számlázási megoldások.

Dinamikusan fejlődő terület

Ugyan a közelmúltban jelentősen megnőtt az elektronikus aláírással rendelkezők száma, sokan még mindig azt hiszik, hogy hiteles irat csak papíron készülhet.

Az elektronikus aláírás terjedésének egyik fő akadálya, hogy a technológia kevéssé ismert, ezért van szükség ehhez hasonló ismeretterjesztő munkákra.

Ingyenesen letölthető

Mivel elektronikusan sokkal könnyebb, sokkal olcsóbb terjeszteni az információt, ezért a NAGY E-SZIGNÓ KÖNYV elektronikus formában ingyenesen letölthető, és szabadon másolható, terjeszthető.

Ha valaki mégis nyomtatott változatot szeretne, megrendelheti a kiadótól, a www.e-szigno.hu honlapon, de a szerző szerint inkább "adjunk esélyt a fáknak és használjuk, olvassuk az elektronikus verziót."

A szakkönyv kiadója a Microsec Kft., aki társadalmi szerepvállalása keretében támogatja az elektronikus okiratokra épülő kultúra terjesztését, oktatását.