Új szelek fújnak a gépjármű felelősségbiztosítás háza táján

Vágólapra másolva!
Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, amelynek értelmében többek közt változnak a biztosítási díjtarifa szabályai és várhatóan nem lehet majd több hónapra előre biztosítási szerződést kötni - mondta el az [origo]-nak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

Dr. Burján Zsuzsanna kifejtette: több mint két esztendeje, hogy hatályba lépett az új kötelező gépjármű felelősségbiztosításról szóló törvény, és bár igen sok rendelkezés megújult, ám a változás a biztosítás díjakkal kapcsolatos rendelkezések egy részét mégis elkerülte.

Az Országgyűlés előtt lévő nagy horderejű módosítási tervezet alapján azonban, amely egyelőre még nem került megvitatásra, már 2013 januárjától nagyon lényeges változások történhetnek. Ilyen rendelkezés a biztosítási díjtarifára vonatkozó díjmegállapítás szabálya is.

A jelenlegi törvényi szabályozás értelmében a díjtarifát az érintett biztosító társaságok egy külön rendeletben meghatározott gépjármű-kategóriánként, és bonus-malus osztályonként, az érintett biztosítási évet megelőzően állapítják meg. A díjmeghatározásánál nemcsak az alapdíjat kalkulálja a biztosító társaság, hanem különböző más tételekkel is korrigálja, kockázattól is függően.

"Beragadtak" a biztosítási díjak

A hatályos, kötelező gépjármű felelősségbiztosítási törvény rendelkezései alapján, a biztosító társaságok a következő biztosítási évre előre meghatározzák a díjtarifát. Mivel a kötelező felelősségbiztosítási szerződések nagy része még mindig a január 1-től december 30-ig tartó, klasszikus biztosítási évet követik, ezért a következő évre vonatkozó szerződéskötési kampány zömében novemberben indul meg.

Ekkor nyílik ugyanis lehetőség a szerződő fél számára, hogy a korábbi biztosítási szerződését - a harminc napos felmondási időre tekintettel - felmondja, és a következő biztosítási évre, egy kedvezőbb díj ismertében az új szerződését megkösse. Ehhez kapcsolódóan a biztosító társaságok már minden év október 30. napjáig kötelezően közzéteszik, kihirdetik a következő évre vonatkozó díjtarifáikat.

A jelenlegi szabályozás értelmében az így - legalább két országos napi lapban is - közzétett biztosítási díjakat a biztosító már nem változtathatja meg. Ez biztosítási szempontból azt is jelenti, hogy arra az évre a díjak "beragadtak" és ezért egyre gyakoribbá vált, hogy az érintett biztosítás-váltási kampányban zömében kötöttek úgy szerződéseket, hogy azok csak egy fél évvel később, a kedvezően meghirdetett díjak alapján lépett hatályba - húzta alá a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Év közbeni módosítás

Ez utóbbi lehetőséget kiküszöbölendően került előterjesztésre az a tervezet, mely szerint - ha azt az Országgyűlési is elfogadja - a biztosítóknak lehetősége lesz arra, hogy év közben, bármikor módosítson a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási díjakon - emelte ki dr. Burján Zsuzsanna.

A tervezet szerint azonban a biztosító társaságoknak legalább 60 nappal a díjmódosítást megelőzően tájékoztatnia kell az ügyfeleit a díjemelkedésről, mely alapvetően közzététellel valósulna meg. A tájékoztatási kötelezettsége során a módosított biztosítási díjakat a társaság honlapján, két országos napilapban, valamint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének és a MABISZ honlapján is közzé kell tenni.

Érdekessége a törvény módosítás tervezetének az, hogy nem lesz mód arra, hogy a biztosítási év kezdetén megelőző 60 napon túl szerződést lehessen kötni. Így próbálja a jogalkotó kiküszöbölni, hogy akár több hónapra előre lehessen biztosítási szerződést kötni. Ez azt jelentené, hogy - amennyiben a tervezet a jelenlegi formájában fog hatályba lépni - 2013. március 1. napját követő időszakra nem lehet majd szerződést kötni a jelenlegi év végi biztosítási kampányban - utalt rá a D.A.S. JogSzerviz szakértője.