Külföldi munkavállalás: itthon nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni

A világ egy városban: Londoni séta Józan Lászlóval, a Barátok közt színészével utazás
Vágólapra másolva!
Amennyiben valaki külföldre költözik, és ott munkát vállal, a külföldi ország egészségbiztosítási rendszerének hatálya alá kerül, így itthon már nem terheli az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetési kötelezettsége.
Vágólapra másolva!

A társadalombiztosítás rendszerében a részvétel Magyarországon mindenki számára kötelező, amely azt jelenti, hogy járulékot fizetni nem csak akkor kell, amikor valaki társadalombiztosítási szolgáltatást vesz igénybe.

Amennyiben valaki munkaviszonyban áll, nincs teendője a járulékfizetéssel összefüggésben, hiszen azt a munkáltatója minden hónapban megfizeti – mutatott rá a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Ki minősül biztosítottnak?

Egészségügyi szolgáltatási járulékot annak kell fizetnie, aki nem biztosított, illetve nem jogosult egyéb alapon egészségügyi szolgáltatásra – mondta el dr. Bezzegh Edina.

Biztosítottnak az minősül, aki munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll, álláskeresési támogatásban részesül, a saját jogú nyugdíjas, valamint az özvegyi nyugdíjban részesülő személy.

Egészségügyi szolgáltatásra jogosultnak minősül továbbá - a teljesség igénye nélkül - aki csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban, baleseti táppénzben, baleseti járadékban, saját jogán nyugdíjban, hozzátartozói nyugellátásban részesül.

Jogosult az is az egészségügyi szolgáltatásra, aki rehabilitációs járadékban, megváltozott munkaképességű személyek ellátásában, bányászok egészségkárosodási járadékában, fogyatékossági támogatásban, rokkantsági járadékban, az aktív korúak ellátására való jogosultság keretében megállapított pénzbeli ellátásban, korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban, időskorúak járadékában, ápolási díjban, gyermeknevelési támogatásban részesül.

Tovább az, aki nappali rendszerű oktatás keretében alap-, közép-, vagy felsőfokú tanulmányokat folytat, illetve a fogvatartott, valamint a hajléktalan személyek – ismertette a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Aki kénytelen maga fizetni

Aki fenti körbe nem tartozik bele, az sajnos kénytelen maga után fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot, melynek összege 2015. január 1. napjától kezdődően havi 6.930 forint. A fizetésre kötelezetteket bejelentési kötelezettség terheli, amelyet a T1011-es nyomtatványon a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz kell benyújtani.

Forrás: AFP/Andrew Cowie

A bejelentkezés időpontjától havonta, minden hónap 12. napjáig kell a fizetési kötelezettséget teljesíteni. A járulékot mindaddig fizetni kell, amíg az érintett személy biztosítottá nem válik, vagy egyéb jogon nem szerez egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságot.

A külföldi rendszer hatálya alá kerül

Amennyiben valaki külföldre költözik, és ott munkát vállal, a külföldi ország egészségbiztosítási rendszerének hatálya alá kerül, így itthon már nem terheli fizetési kötelezettség. Természetesen, ehhez szintén bejelentési kötelezettség párosul, mely bejelentéssel egyidejűleg az érintettnek igazolnia kell, hogy életvitelszerűen külföldön tartózkodik, és ott járulékot fizet a munkáltatója utána.

Igazolás esetén a NAV akár visszamenőlegesen is törli a fizetési kötelezettséget, így amennyiben azt valaki eddig nem jelentette be, mielőbb vegye fel a kapcsolatot az adóhatósággal – mondta végezetül dr. Bezzegh Edina.