A kiskorú gyermeknek vett ingatlan és a gyámhivatal

A házasság krízispontjai, amikor a legnagyobb az esély a válásra
család házasság konyha
Vágólapra másolva!
A kiskorú gyermeknek vett ingatlan esetében érdemes tisztában lenni azzal is, hogy innentől kezdve az ingatlannal kapcsolatos minden további lépéshez, így eladáshoz, cseréhez, sőt, a rajta elvégzett értéknövelő beruházáshoz is a gyámhatóság hozzájárulása szükséges. Az érem másik oldala persze meg az, hogy a gyámhatóság végső soron a gyerek érdekeit védi.
Vágólapra másolva!

A vásárlásnál még viszonylag egyszerűbb a dolog, csak akkor kell bejelenteni a gyámhivatalnak, ha a gyerek nem tehermentesen szerzi meg az ingatlant, vagy annak egy meghatározott tulajdoni hányadát, mert ugye résztulajdont is vásárolhat.

Ilyen nem tehermentes szerzés például, ha használati jog, jelzálogjog van az ingatlanon.

Eladásnál viszont minden egyes esetben hivatalosan is meg kell keresni a gyámhivatalt. Hirdetni lehet, a szerződést is megköthetik a felek, az ügyvéd azt ellenjegyezheti, ám egy eredeti és három másolt példányt el kell juttatni a gyámhivatalnak.

A vevő pedig természetesen bolond lenne a jóváhagyást megelőzően kifizetni a teljes vételárat.

Bonyolult történet

További szabály: három hónapnál nem régebbi értékbizonyítványt is csatolni kell. A gyámhivatalban ugyanis először megnézik az ingatlan értékét, a vételárat, nehogy áron alul történjen az értékesítés. Ha minden rendben, csakis akkor engedélyezik a földhivatalban történő tulajdonjog-bejegyzést.

Ha a vételárból a szülők másik ingatlant vásárolnának, a gyerek tulajdoni hányadának ugyanolyan mértékűnek kell lennie, mint a korábbi ingatlanban.

Amennyiben pedig a szülők nem vesznek másik ingatlant, a pénzt úgynevezett gyámhatósági fenntartásos betétkönyvbe kötelező betenniük.

Forrás: Shutterstock

Onnan pénzt csak a gyerek érdekében, gyámhatósági jóváhagyást követően vehetnek ki, és minden egyes felhasználást számlával kell igazolniuk.

A gyámhivatalnak 30 napos ügyintézési határideje van, ezt a közigazgatási hatósági eljárásról szóló törvény mondja ki.

Ami tehát a legfontosabb tanulság, a szülők nem rendelkeznek szabadon a tulajdonjoggal.

A kiskorú gyermeknek vett ingatlan esetében tehát érdemes tisztában lenni azzal is, hogy innentől kezdve az ingatlannal kapcsolatos minden további lépéshez, így eladáshoz, cseréhez, sőt, a rajta elvégzett értéknövelő beruházáshoz is a gyámhatóság hozzájárulása szükséges. Az érem másik oldala persze meg az, hogy a gyámhatóság végső soron a gyerek érdekeit védi.