Vágólapra másolva!
 Az előzetes előrejelzéseknek megfelelően sajnos az őszhöz közeledve ismét megemelkedett a koronavírussal fertőzött betegek száma. A hazai jogalkotás elsődlegesen a határátlépés szabályainak módosításával reagált a jelenlegi helyzetre, a D.A.S. JogSzerviz szakértője áttekinti, mi változott szeptember elsejével.
Vágólapra másolva!

Azok a magyar állampolgárok, akik hazatérnek külföldi magánútjukról, a határátkelés során ellenőrzésen esnek át, mely egészségügyi vizsgálatot is magában foglalhat – ennek eltűrése kötelező - fejtette ki dr. Heinrich Renáta.

Ha a vizsgálat fertőzés gyanújára ad okot, a hatóság kijelölt karantént rendel el; házi karantén csak akkor lehetséges, ha az nem jelent járványügyi kockázatot. Az időtartam – a karantén helyétől függetlenül – 14 nap.

Felmentés a karantén alól

A karanténban elhelyezett személy felmentést kap a házi karantén alól, amennyiben 5 napon belül, két alkalommal, legfeljebb 48 óra különbséggel elvégzett, egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő (molekuláris biológiai) vizsgálat igazolja, hogy szervezetében a koronavírus nem kimutatható a vizsgálat időpontjában.

A teszt költségei ugyanakkor az érintett személyt terhelik.

Van, akire nézve nem kötelező a rendelet? Egyes csoportokra nézve a rendelet nem követeli meg a fenti rendelkezések alkalmazását. Ebbe a körbe tartozik teherforgalom, a hivatalos útlevéllel történő határátlépés, az a személy, aki igazolja, hogy 6 hónapon belül a fertőzésen átesett.

Fontos, hogy bár a teherforgalomra nem vonatkoznak a korlátozások, a személyszállítási tevékenységre kiterjednek, utóbbi esetén tehát nem kerülhető el az ellenőrzés, a vizsgálat és annak következményei!

Speciális szabályok

A rendelet több csoportra nézve állít fel speciális rendelkezéseket, melyek közül lényegesnek tartjuk kiemelni az ingázókra vonatkozó szabályozást.

Szabadon léphetnek be az országba azok a magyar állampolgárok, akik 24 óránál nem hosszabb időre hagyták el az országot, és nem távolodtak el 30 kilométernél nagyobb távolságra a határtól.

Hasonlóképpen a szomszédos országok állampolgárai és az ott élő magyar állampolgárok legfeljebb 24 órára és 30 kilométeres sávra léphetnek Magyarország területére.

Forrás: Shutterstock

A hatályos szabályok jelenleg további kedvezményekben részesítik Csehország, Lengyelország és Szlovákia állampolgárait, illetve azokat a magyar állampolgárokat, akik ezen országok területéről lépnek be Magyarországra.

A hatályos jogszabályi környezet az elkövetkező időszakban rendkívül gyorsan változhat, alakulása többek közt a járvány terjedéséről, az európai együttműködés körében megkívánt követelményektől és az egyes (tag)államok döntéseitől is függ - hangsúlyozta végezetül dr. Heinrich Renáta.