Kutyatartás – könnyen hatósági ügy lehet belőle

kutya gazda örökbefogadás
A kutyatartás felelős döntés. Ne ajándékozz meggondolatlanul kiskutyát!
Vágólapra másolva!
Sokat hallunk a felelős állattartásról, az elmúlt években több nagy port keverő ügynek köszönhetően ez a fogalom több emberhez jutott el, mint korábban. Az még mindig kérdés, hogy a fogalom mögötti követelményrendszer mennyire ismert, illetve a felelőtlen állattartás elszenvedői mennyire vannak tisztában azokkal a jogi eszközökkel, amelyek az ilyen gazdákkal szemben alkalmazhatóak. A D.A.S. JogSzerviz szakértői foglalják össze a tudnivalókat.
Vágólapra másolva!

Az állatvédelmi törvény a jó gazda gondosságát várja el. Ez arra irányul, hogy az állat számára olyan életkörülményeket biztosítson gazdája, amely az állat fajára, fajtájára és nemére, korára jellemző fizikai, élettani, tenyésztési és etológiai sajátosságainak, egészségi állapotának megfelel, tartási, takarmányozási igényeit kielégíti.

Vonatkozik az elhelyezésre, táplálásra éppúgy, mint a gyógykezelésre, tisztán tartásra, az állat nyugalmánakbiztosítására, de természetesen ide tartozik a gondozás, kiképzés, nevelés és felügyelet is.

Amennyiben belegondolunk, rengeteg feladat keletkezik a fenti fogalomból eredően, de mi történik akkor, ha valaki ezeket nem veszi komolyan?

Ilyen esetben több hatósági eljárás is indulhat attól függően, hogy a felelőtlen állattartás mit takar, illetve hova vezet.

Az állatvédelmi hatóság ellenőrizheti az állattartás körülményeit, és szankcionálhatja, amennyiben hiányosságokat állapít meg. Ilyen esetben közigazgatási eljárás indul, ahol a bírság, figyelmeztetés és egyéb közigazgatási szankció kiszabása mellett az állatvédelmi hatóság speciális kötelezéseket is előírhat.

Így például az ebtartót az eb közterületen való vezetésekor szigorúbb szabályok betartására kötelezheti, továbbá az eb tartási körülményeinek megváltoztatására és szigorúbb tartási feltételek kialakítására kötelezheti.

Sőt, az ebtartót az ebek viselkedésének megítélésében jártas szakértővel egyeztetett képzés elvégzésére kötelezheti, elrendelheti az eb ivartalanítását, az ebet veszélyesnek minősítheti, elrendelheti az eb életének kioltását, amennyiben halálos sérülést okoz.

Arra is joga van, hogy a működési engedélyt módosíthatja, visszavonhatja, létesítményt vagy annak egy részét bezárathatja, tartási engedélyt visszavonhatja az állatjóléti felelőst új képzés elvégzésére kötelezheti.

Fotó / Shutterstock

Amennyiben a felelőtlen állattartás szabálysértést valósít meg, úgy a rendőrség jár el szabálysértési hatóság jogkörében.

Az vonható felelősségre veszélyeztetés kutyával szabálysértés miatt, aki a felügyelete alatt álló kutyát a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni
hagyja, természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen - a vadászkutya és a triflakereső kutya kivételével - póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja, szájkosár és póráz nélkül közforgalmú közlekedési eszközön - segítő kutya kivételével - szállítja,

Végezetül a vendéglátó üzlet kivételével élelmiszer-elárusító üzletbe, közfürdő területére vagy játszótérre - segítő kutya kivételével - beengedi, illetve beviszi.

Ugyancsak megvalósítja a veszélyeztetés kutyával szabálysértést az, aki a veszélyes ebét nem zárt helyen tartja, vagy nem helyez el a ház (lakás) bejáratán a veszélyes ebre utaló megfelelő figyelmeztető táblát, szabálysértést követ el.

Amennyiben a kutya súlyosabb sérülést okoz, úgy egyfelől büntetőeljárás indul a gazdával szemben, másfelől kártérítésre és sérelemdíj megfizetésére is kötelezhető a kutyatartó.