Vágólapra másolva!
A D.A.S. JogSzerviz szakértői foglalják össze, hogy a munkanélküliség ideje alatt, ideiglenes jelleggel milyen ellátásban részesülhet az álláskereső.
Vágólapra másolva!

Munkanélküliség esetére az állami szociális háló egyik pillére lehet az álláskeresési járadék folyósítása. Ez jóval szűkebb juttatást jelenthet az érintettek számára, mint a munkavégzésük esetén járó munkabér, azonban ideiglenes jelleggel mégis valamiféle bevételt jelenthet, még akkor is, ha igen csekély összegről beszélünk.

Az álláskeresési járadékra való jogosultság feltételeit, összegszerűségére vonatkozó szabályokat, valamint azt, hogy mennyi időre jár, jogszabály határozza meg, tehát törvényben lefektetett feltételei vannak. Ezekről a szabályokról konkrétan az 1991. évi IV. törvény rendelkezik.

Álláskeresési járadék – kik jogosultak jelenleg?

A hatályos jogszabályi rendelkezések alapján, álláskeresési járadék azt a személyt illeti meg, akit álláskeresőként az érintett hivatal nyilvántartásba vett, a regisztrálását megelőző 3 éven belül legalább 360 nap jogosultsági idővel rendelkezik, valamint munkát szeretne vállalni, de az önálló álláskeresése nem vezetett eredményre és a hivatal sem tud számára, megfelelő munkahelyet felajánlani.

Milyen jogosultsági idő irányadó?

A fentiek alapján több részlet pontosítása szükséges. Eszerint meg kell határozni azt, hogy mi minősül jogosultsági időnek. Alapvetően, a munkaviszonyban, közfoglalkoztatási jogviszonyban, vagy egyéni, illetve társas vállalkozói tevékenyégben töltött idő számít ebbe bele. A lényeg a járulékfizetésen van.

Ugyanakkor arra is tekintettel kell lenni, hogy a jogosultsági időbe nem számít bele a 30 napot meghaladó fizetés nélküli szabadság időtartama.

A jó hír az, hogy a GYED, GYES, vagy a 12 évesnél fiatalabb beteg gyermek otthoni ápolása, a hozzátartozó ápolása, illetve az önkéntes tartalékos, tényleges katonai szolgálatteljesítés időtartama beleszámít a jogosultsági időbe, akkor is, ha a 30 napot meghaladja.

Mi minősül megfelelő munkahely felajánlásának?

A második tisztázandó kör, hogy vajon mi minősül megfelelő munkahely felajánlásnak.

Forrás: Shutterstock

A törvény szerint akkor megfelelő a felajánlott munkahely, amennyiben az érintett személy egészségi állapotának megfelel, a várható kereset eléri az álláskeresési járadék, illetve a minimálbér összegét, valamint a foglalkoztatásra munkaviszony keretében kerül sor.

Még egy feltétele van a megfelelő munkahelynek: a munkahely és a lakóhely között naponta történő ingázás nem haladhatja meg a 3 órát, míg a 10 éven aluli gyermeket nevelő szülő esetében nem haladhatja meg a 2 órát.

Mennyi időre folyósítható az álláskeresési járadék?

Az álláskeresési járadék – félreértés ne essék – kizárólag ideiglenes megoldást jelenthet az érintett személy részére. Sajnos sosem jár a munkanélküliség teljes időtartamára.

Az álláskeresési járadék legfeljebb a kérelem előterjesztésének napjával folyósítható. A folyósítás időtartama pedig maximum 90 nap.

Tehát, az álláskeresési járadék mindösszesen egy időszakos megoldást jelenthet az érintettek számára, ezzel is arra ösztönözve a munkakeresőket, hogy lehetőség szerint mielőbb elhelyezkedjenek.

https://das.hu/