A többségi befolyás alatt álló gazdálkodó szervezetek felszámolásának vészhelyzeti szabályai

Vágólapra másolva!
A különböző okokból elrendelt veszélyhelyzetekre hivatkozással már eddig is számos, az általánostól eltérő szabály született a felszámolási eljárások kapcsán. Ilyen az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra tekintettel kihirdetett új jogintézmény, a többségi befolyás alatt álló gazdálkodó szervezetek felszámolásának veszélyhelyzeti szabályai, amelyek 2023. március 2- án léptek hatályba. A KRS Ügyvédi Iroda szakértőinek összefoglalása.
Vágólapra másolva!

Az eljárásra speciális szabályok vonatkoznak az 521/2022. (XII. 13.) Korm. Rendeletben („Rendelet") meghatározott feltételek szerint. A Rendelet a Csődtörvénynek az adós fizetésképtelensége alapján elrendelt felszámolási eljárás általános szabályait módosítja úgy, hogy az elrendelés határidejét jelentősen lecsökkenti. A bíróság a felszámolást a kezdeményező kérelem beérkezését követő 3 munkanapon belül köteles elrendelni, és ezzel egyidejűleg ideiglenes vagyonfelügyelőt rendel ki a felszámolói névjegyzékből.

Az új szabályokat a fentiek alapján elrendelt felszámolási eljárásokban, valamint az így elrendelt felszámolási eljárás adósának (a továbbiakban: „adós" vagy „anyavállalat") a Polgári Törvénykönyv szerinti többségi befolyása alatt álló gazdálkodó szervezet (a továbbiakban: „befolyás alatt álló gazdálkodó szervezet") vonatkozásában kell alkalmazni. Többségi befolyás az olyan kapcsolat, amelynek révén jogi személy (befolyással rendelkező) egy másik jogi személy tagjaként a szavazatok több mint felével vagy meghatározó befolyással rendelkezik.

Az új szabályok szerint a felszámolási eljárás az anyavállalat, illetve a befolyása alatt álló gazdálkodó szervezet kérelmére is lefolytatható a befolyás alatt álló gazdálkodó szervezet ellen, ha a befolyás alatt álló gazdálkodó szervezet tartozásai meghaladják a vagyonát, illetve a tartozásait az esedékességkor nem tudta kielégíteni.

Az anyavállalat jogszabályban meghatározott határidőn belül felhívja a befolyása alatt álló gazdálkodó szervezetet, hogy a felhívás kézhezvételétől számított 3 napon belül írásban nyilatkozzon a tartozásairól, azok jogcíméről és esedékességéről – külön megjelölve a lejárt tartozásokat –, a kiegyenlítésére rendelkezésre álló vagyonról, illetve annak összetételéről. A befolyás alatt álló gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselőjének teljességi nyilatkozatot kell tennie az általa átadott iratok tekintetében. Ha a fenti nyilatkozat alapján fennállnak a rendeletben meghatározott feltételek, az adós felhívja a befolyás alatt álló gazdálkodó szervezetet a lejárt tartozások 8 napon belüli kiegyenlítésére.

A befolyás alatt álló gazdálkodó szervezet köteles a felhívás kézhezvételétől számított 8 napon belül felszámolási eljárást kezdeményezni önmagával szemben, ha a tartozásai meghaladják a vagyonát, illetve a lejárt tartozásait a felhívás szerinti határidőben nem tudja kiegyenlíteni. A befolyás alatt álló gazdálkodó szervezet felhívás szerinti határidőn belül tájékoztatja az adóst, hogy lejárt tartozásait kiegyenlítette-e.

Az adós a felszámolási eljárás megindítására nyitva álló 8 napos határidő elteltét követő 8 napon belül a befolyás alatt álló gazdálkodó szervezet felszámolását kezdeményezheti, ha a befolyás alatt álló gazdálkodó szervezet a felszámolási eljárás önmagával szembeni megindítására vonatkozó kötelezettségének a felhívás ellenére nem tett eleget. Lényeges, hogy amennyiben a befolyás alatt álló gazdálkodó szervezet a fizetési vagy a tájékoztatási kötelezettségének nem, vagy csak részben tesz eleget, a fizetésképtelenség tényét vélelmezni kell.

További speciális rendelkezés, hogy a felszámoló az adós és a befolyása alatt álló gazdálkodó szervezet főtevékenységéhez nem kapcsolódó vagyonelemeinek (például ingó- és ingatlanvagyon és az ezek hasznosításával összefüggő immateriális javak, társasági részesedés) értékesítését a felszámolás kezdő időpontjától megkezdheti.