Vágólapra másolva!
A Cellux Csoport tagjai a hangulatos izzósortól kezdve a vidám ékszereken át a vicces pénztárcákig csupa ötletes tárgyat készítenek hulladékból. Akár karácsonyfadíszeket is - flakonokból és alumíniumdobozokból. Részt vettünk egy workshopjukon, ahol inspirációt kaptunk igazi "celluxos", újrahasznosított karácsonyi dekorációhoz.
Vágólapra másolva!

Pais Panni és Kismarty-Lechner Zita, a Cellux Csoport két vezetője a Hulladékból termék kiállítás apropóján a Műegyetemen várta a bíbelődésre kapható egyetemistákat. Az újrahasznosított tárgyak barkácsolásához ugyanis némi türelem mindenképpen kell - de láthatóan ennek senki nem volt híján. Készült Süsü, kismalac, krokodil, valamint karácsonyi rénszarvas és pingvin is.

A Cellux Csoport 2006-ban alakult: három barátnő, Pais Panni, Kismarty-Lechner Zita és Élő Fruzsina olyan közös alkotóműhelyet hozott létre, ahol a környezettudatosság jegyében újrahasznosított tárgyakat készítenek. Termékeikkel több helyen is találkozhatunk, de rendszeresen tartanak öko-design foglalkozásokat Szentendrén a Szélforgó Családiházban és Budapesten a Pozsonyi úti Noha alkotóműhelyben. Még elcsíphetjük őket az ünnepek előtt, hogy első kézből kapjunk tippeket környezettudatos ajándékokhoz és díszekhez.

Azt szeretnénk, ha minél többen kedvet kapnának és újrahasznosítanák a hulladékot - mondta Pais Panni, miközben rénszarvast készítettünk, amely kitűzőnek indult, aztán végül díszként végezte. Pár hét múlva remélhetőleg a karácsonyfán teljesedik ki a sorsa - így kerül az öblítős flakon a karácsonyfára.

Forrás: Szilva Eszter

Díszek a kukából
A legtöbb háztartásban sok olyan tisztítószeres, öblítős flakon halmozódik fel, amely a szemétbe kerül. Ezek egy kis kreativitással egyedi díszként reinkarnálódhatnak. A munkamenet egyszerű, a tetszőleges karácsonyi mintát vágjuk ki öblítős, tisztítószeres flakonokból (előtte persze gondosan mossuk el és szárítsuk meg az üvegeket). Használjunk éles ollót, az apróbb mintákhoz tapétavágót. A figurákat összeilleszthetjük különböző színű darabokból is, melyeket összeszegecselünk vagy ragasztunk. Végül vágjunk lyukat ollóval vagy lyukasztóval az akasztónak. Türelmesek akár girlandot is készíthetnek a különböző színű figurákból.