Karácsonyfák átértelmezve

Oh Tannenbaum
Vágólapra másolva!
Nem mind karácsonyfa, ami annak látszik - szólhatna a vicces alternatív karácsonyfákat bemutató Oh Tannenbaum! kiállítás mottója.
Vágólapra másolva!

Különleges karácsonyfákról már beszámoltunk, de az Oh Tannenbaum! "karácsonyfái" valóban művészeti alkotások: csokifondü-szokőkúton lecsorgó zöld massza, ceruzából kirakott fa, csomagokkal felpakolt shoppingoló alak, vagy éppen egy női bugyi háromszöge mellett kikandikáló zöld fenyőgallyak. Mégis mindegyikről eszünkbe jut a karácsonyfa. Éppen ez inspirálta a német dizájnerek művészeti projektjét: a karácsonyfa különleges motívum, hiszen egyszerre nagyon konkrét mégis rendkívül sokféleképpen megjeleníthető.

Az idén világturnéra induló Oh Tannenbaum! (Ó, Zöldfenyő!) című kiállítás egy iskolai projekt eredménye. Hét évvel ezelőtt Johannes Marmonnak és Johannes Müllernek, a karlsruhei művészeti főiskola diákjainak pattant ki a fejéből az ötlet: arra kérik csoporttársaikat és tanáraikat, mutassák meg, hogy ők hogyan képzelik el a saját karácsonyfáikat. A projektben mindenki részt vehetett, a professzoroktól a hallgatókig, végül 40 vicces vagy éppen meghökkentő alkotást állítottak ki.

Forrás: ohtannenbaum.org

A kiállítást azóta minden évben megrendezték, a karlsruhei főiskolán összesen 600 kreatív karácsonyfa-átértelmezést mutattak be. A szabály a kezdetek óta ugyanaz: a művész teljes szabadon alkothat, de nem sértheti mások erkölcsi értékrendjét vagy vallásbéli meggyőződést.

Közben az ötletgazdák dizájnstúdiót alapítottak, de a kiállítást sem hanyagolták el. A legötletesebb fák fotóiból képeslapokkal felturbózott könyv jelent meg (az elmúlt évek legjobbjait itt tudjuk végigkattintgatni), és idén néhány alkotás világkörüli útra is indult a Goethe Intézetnek köszönhetően. A karácsonyfákat 25 Goethe Intézetben állították ki Barcelonától az új-zélandi Wellingtonig.