Az alkoholista Mikulásnak is van szíve

Tapló télapó
Vágólapra másolva!
A filmvásznon számtalanszor bebizonyosodott már, hogy nem csak a hivatalos Mikulások hozhatják el az ünnep szellemét – az gyakran a legszokatlanabb formában érkezik. Most (alkoholista áruházi Télapótól hóemberré változott apukáig) összegyűjtöttük a legjobbakat.
Vágólapra másolva!

TAPLÓ TÉLAPÓ (2003)

Iszik, káromkodik, lop, csal, hazudik és paráználkodik – ő Willie Stokes (Billy Bob Thornton), a börtönviselt áruházi mikulás, aki cinkostársával, a karácsonyi manónak öltözött aljas törpével járja a plazákat, hogy miután munkát kapott, az éj leple alatt kirabolja a karácsonyi vásárlási láz miatt megpakolt üzleteket. Willie még csak nem is próbál meg jó mikulásnak látszani (a lenti videó összeállítói ügyesen válogatták össze legszörnyűbb rémtetteit), ugyanakkor amikor arra van szükség, mégiscsak helyén van a szíve: a maga nyers módján pátyolgatni kezd egy magára hagyott kövér kisfiút, akivel egészen furcsa párost alkotva tartanak ki egymás mellett a cselekmény végéig. És akkor még harmadik társukról, Télanyó húgáról (Lauren Graham játssza a Szívek szállodájából) nem is beszéltünk…

TÉLAPU (1994)

A Tim Allen főszereplésével készült Télapu-val a rögrealizmusból a fantasy birodalmába látogathatunk, hiszen a film főhősével, Scott Calvinnel egy általa a háta közepére sem kívánt csoda történik. Mikor egy szerencsétlen véletlen folytán az igazi Télapó épp az ő házánál – ráadásul részben miatta – szenved balesetet, és Calvin felveszi a kabátját, onnan kezdve rá vár a feladat, hogy elhozza a karácsonyt a világnak. Az elvált üzletembernek azonban ehhez semmi kedve, igen kellemetlenül érinti tehát, amikor rá kell döbbennie, hogy nincs más választása. Ahogy az az alábbi jelenetben is látható, egyik napról a másikra elkezd „télapósodni”, azaz pocakot és hosszú ősz szakállat növeszt (ami minden nap végére újra kinő, hiába borotválja le), rákap a sütire, a hab a tortán pedig – ami egyúttal a videó csúcspontja –, hogy a szívritmusával kapcsolatban is kiderül valami szokatlan. Ugyanakkor öröm az ürömben, hogy a férfi 6 éves kisfia őszintén hisz a Mikulásban…

TÉLBRATYÓ (2007)

A Vince Vaughnnal a főszerepben készült Télbratyó is azon filmek sorát gyarapítja, melyekben az okoz galibát, hogy ideiglenesen egy arra alkalmatlan veszi át a Mikulás szerepét. A karácsonyi vígjáték cselekménye szerint Fred Claus a Télapó önző bátyja, akinek nincs igazán affinitása az ünnepekhez. Ám amikor kölcsönért fordul öccséhez, az igazi Mikuláshoz (Paul Giamatti), az a pénzért cserébe azt kéri tőle, segítsen be neki a karácsonyi nagyüzemben. Frednek mindössze annyi lenne a feladata, hogy írja össze, ki volt jó és ki rossz az idén, de ténykedésének hála teljes lesz a felfordulás az Északi-sarkon, hiszen hősünk sokkal jobban szeret koktélozgatni és bulizni, mint a karácsony szellemét ápolni. A lent látható videó még egy Fred „ünnepi” ténykedése előtti helyzetet mutat be, amikor a férfi odapofátlankodik az áruházi mikulások területére, akik ezt meg akarják torolni a betolakodón. Hogy milyen frenetikus hatásfokkal, az alább kiderül.

MI A MANÓ (2003)

A korábbiaktól eltérően a Mi a manó főhőse aztán igazán érzi a karácsony szellemét. A csecsemőként elhagyott Buddyt ugyanis a Mikulás főmanója nevelte fel, ám eljött az idő, hogy utánajárjon valódi származásának. A magát teljes joggal tiszteletbeli manónak érző férfi ezért New Yorkba megy, hogy megkeresse biológiai apját. Walter Hobbs egy szívtelen üzletember, aki még csak nem is tudott fia létezéséről, és egyáltalán nem tetszik neki, amikor váratlanul beállít hozzá, de felesége miatt kénytelen jó pofát vágni a dologhoz.

A Mi a manó legfőbb humorforrása, hogy főhőse, a zöld manóruhába öltözött, csúcsos sipkát viselő hórihorgas Buddy (Will Ferrell) mindenhonnan kilóg: az északi-sarki manókolóniából magassága miatt, a modern New Yorkból pedig értelemszerűen különös viselkedése okán. Karácsonymániája és a tény, hogy személyesen is ismeri a Mikulást, több egyszerre kínos és mulatságos helyzetbe sodorja hősünket (az egyik – melyben törpe növése miatt karácsonyi manónak néz egy komoly üzletembert, akit egyébként a Trónok harcából ismert Peter Dinklage játszik – lentebb látható, a másikat pedig – melyben imposztornak kiált ki egy áruházi mikulást – itt találjuk). Északi-sarki neveltetése azonban van, hogy előnyt jelent, például amikor ádáz hógolyócsatára kerül sor.

HÓBARÁT (1998)

Még az eddigieknél is rendhagyóbb Mikulást láthatunk a Hóbarát című családi filmben, hiszen itt nem kifacsart Télapó-figurával, hanem egy, a tél és a karácsony hangulatát tápláló másik alakkal állunk szemben. Filmünk főhőse Jack Frost, mely beszélő név az angolszász legendáriumban egy pajkos fiút takar, aki elhozza az embereknek a hideget, a jeget, a havat és a deret (Az öt legenda című animációs filmben Dér Jankónak fordították). A Hóbarát-beli Jack Frost azonban csak nevében viseli Dér Jankó szellemét: emberünk egy családját elhanyagoló zenész, aki egy végzetes autóbalesetben életét veszti, de összetört kisfiának köszönhetően csoda történik, és hóemberként születik újjá. Új életében pedig kap még egy esélyt arra, hogy sokkal jobb apja lehessen gyermekének, mint korábban. Ennek illusztrációját kapjuk az alábbi jelenetben, melyben azt láthatjuk, hogy a Hóbarát segít fiának elmenekülni egy ellenséges fiúhordától, így ad hoc szánkóverseny alakul ki, melynek során a hóemberré dermedt férfi jobbnál jobb kunsztokat ad elő.

Bámulatos videón az év legjobb filmjeihttps://www.tvgo.hu/cikk/747205_bamulatos_videon_az_ev_legjobb_filmjeiMég több űrhajó, még több lézernyalábhttps://www.tvgo.hu/cikk/742954_meg_tobb_urhajo__meg_tobb_lezernyalabIgazából egy elviselhetetlen hülyeséghttps://www.tvgo.hu/cikk/737152_igazabol_szerelem__mirol_szol_valojaban_