Filléres tippek az igazán zöld húsvéthoz

zöld húsvét, hagyományos locsolkodás Hollókőn
Vágólapra másolva!
Akár böjtöltek az elmúlt negyven napban, akár nem, sokak számára a húsvét a karácsonyhoz hasonlóan a mértéktelen dőzsölést jelenti. A későbbi lelkiismeret-furdalás néhány környezettudatos ötlettel megelőzhető.
Vágólapra másolva!

Aki zölden éli a hétköznapokat, az az ünnepeken is megpróbálja érvényesíteni az angolul 4R-nek nevezett környezettudatossági elvet. A Reduce, Reuse, Recycle, Repair jelentése: csökkents, használd újra, hasznosítsd újra, javítsd meg! Végső soron az a cél, hogy mind az ember, mind a természet számára elkerülhető legyen az erőforrások fecsérlése.

Zöld lakásdekoráció

A vezérelv: nem szabad újat venni! A tavalyi ajtódísz tökéletesen megfelel, elvégre csak néhány napig van rájuk szükség. A lakáson belül elhelyezett dekorációban hagyatkozzon a gyerekek fantáziájára. A nagyobbak kivághatják a színes magazinokból és akciós szórólapokból a húsvéti illusztrációkat, így ablak- vagy asztaldíszként újra lehet hasznosítani őket.

A kisebbek számára internetről letölthető nyuszis vagy csibés kifestőket nyomtassa ki egyszer már használt nyomtatópapírra. (Többet összefűzve felfüggeszthető molinót lehet készíteni belőlük.) A díszítésért cserébe a gyerekeknek ajándék jár, de ez lehetőleg tartós legyen, például nyuszis mesekönyv, kártya, puzzle, társasjáték.

Biztonságos tojásfestés

Ha papírmasé-tojás helyett mégis az igazi mellett dönt, ne főzze meg, hanem fújja ki! A főtt kemény tojás ugyanis szobahőmérsékleten két óra elteltével megromlik, ezért ha egész nap a kínálótálban van, estére ki kell dobni, másnap tilos elfogyasztani. A jelenlegi tojásárak mellett ez pazarlás volna, tehát ezért ajánljuk inkább a festeni kívánt tojások kifújását. Ezen az oldalon a hozzászólók eligazítják a műveletben járatlanokat, továbbá az is jó szempont, hogy a tojás fehérjéjéből-sárgájából másnap remek rántotta lesz. (További élelmiszerbiztonsági tanácsokat a tojással kapcsolatban itt olvashat.)

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila
Hagyományos locsolkodás Hollókőn

Tojásfestéshez nincs szükség bolti festékre, minden kellék megtalálható otthon is. A recept a következő: egy liter vízhez öntsön egy evőkanál ecetet, majd forralja fel. A kívánt árnyalathoz az alábbi színezőkből igény szerint tegyen a folyadékba:

  • Piros: lilahagyma héja, pirospaprika, cékla
  • Sárga: vöröshagyma héja, citromhéj
  • Narancs: narancshéj, sárgarépa
  • Zöld: spenót, petrezselyem (a szárított is jó)
  • Kék: vöröskáposzta, áfonya, vörösbor
  • Barna: dióhéj, feketetea, kávé

Takarékos ünnepi menü

Amit lehet, kuktában (gyorsfőzőben) főzzön, mert azzal az étel rövidebb idő alatt elkészül, ezáltal az energia 30-40 százaléka megtakarítható. Érdemes elgondolkodni azon, hogy valóban szükséges-e annyiféle ételt készíteni az ünnepi vendéglátáshoz, vagy lehet rövidíteni a menüsort. A nehéz, zsíros húsok mellé nyuszihoz illő finomságokat tálalhat, például egyszerű és gyors zöldköretet, párolt répát, salátát, ezzel tovább csökkenti a főzési időt.

Az is megér egy fejben számolást, hogy vajon a locsolók kínálására szolgáló aprósüteményt otthon kell-e sütni, vagy jobban megéri cukrászdából hozatni, amivel szintén rengeteg energiát spórol meg- főleg, ha a gyúrás-dagasztás-sütés emberi energiaigényét is hozzászámolja.

Az ünnepi asztalra kerülő finomságokból fogyasszon mértékkel. A maradék sonkából remek lasagne válhat, de a többi is megfelel szendvics-alapanyagként a következő napokra - legalább egy ideig nem kell ebédet rendelnie a munkahelyén.

Parfüm helyett maradjon a víz

Ha máskor autóval is jár, húsvéthétfőn is használja a tömegközlekedést. Ezzel nem esik az ittas vezetés csapdájába, ráadásul a megállóig tartó sétával lemozogja az elfogyasztott kalóriákat.

Locsolkodásra csakis vizet javaslunk. A parfümnek igen komoly az előállítási költsége, beleértve a ritka alapanyagokat, a csomagolást, a marketinget és a szállítást. Kis képzavarral: a húsvéti kellékek közül talán a parfümnek a legnagyobb a szén-dioxid-lábnyoma. Emellett ritka az a parfüm, amelynek gyártási folyamatát úgy alakították ki, hogy ne járjon plusz üvegházgáz-kibocsátással. (Egy Seattle-i cég készít illatszert egy helybeli sörfőzde melléktermékéből és zöld algából, így váltva ki a gyártási folyamatban a kőolajat.)

A locsolókölni ritkán jó illatú. Amennyiben tehát szeretné gyakorolni ezt a tavaszi tisztító és termékenységi rítust, egy kis üvegcsébe töltsön vizet, és azzal locsolja meg nőismerőseit. Higgye el, hálásak lesznek, hogy a nap végén nem kell újra hajat mosniuk. Ami szintén pazarlás volna, tekintettel a víz-, villany- és gázdíjra.