Vágólapra másolva!
Teljesen értelmetlenül pazaroljuk el vízfogyasztásunk bő negyedét, egyszerűen azzal, hogy mindenhez ivóvizet használunk. Azzal locsoljuk a kertet, mossuk a kocsit, öblítjük a vécét. Minden háztartásban keletkezik rengeteg szürkevíz, amelyet meginni ugyan nem lehet, de jó felmosáshoz, öntözéshez, de még ruhaáztatáshoz is. Adunk pár tippet a spóroláshoz, és ahhoz is, hogy mire érdemes költeni a megtakarított pénzt.
Vágólapra másolva!

Tamás 47 éves angol fordító, a múlt hónapban harmincezer forintos vízszámlát kapott. Igaz, az okok nem teljesen szokványosak: 14 éves kamaszfia szerelmes, azóta naponta minimum egy órát fürdik, néha csak úgy álmodozik a zuhany alatt. Tamás visszasírja a villanybojlert, mert ha abból kiürült a 120 liter víz, akkor vége volt a fürdésnek. Nemrég szerelték fel a gázüzemű, vízátfolyós kombikazánt, azóta a vízdíj megszaladt - hiába, csak akkor energiatakarékos egy készülék, ha a használója is az.

Az elmúlt száz évben kétszer annyi vizet használt el Magyarország, mint amennyit a népesség növekedése indokolt volna. Nagyszüleink fejenként 30-40 liter vizet használtak el naponta, a mai átlagos vízfogyasztásunk 150 liter. Ezzel a világátlag középmezőnyébe tartozik Magyarország, egy átlagos amerikai 260 liter vizet használ naponta, egy német 120 litert - de egy gambiai csak 5 litert.

Forrás: MTI/Bugány János

"A víz- és csatornadíj folyamatos drágulása miatt ez a 150 liter már csak a fele annak, amit mi magyarok a nyolcvanas években felhasználtunk" - mondja Gayer József, a Globar Water Partnership (Vízvilághálózat) magyarországi alapítványának elnöke. A víz 29 százaléka vécéöblítésre, 45 százaléka fürdésre megy el - utóbbiba beleértve a kézmosást, a zuhanyozást és a kádfürdőt. Mosásra mintegy 13 százalékot, mosogatásra 5 százalékot fordítunk, 3 százalékot főzéshez használunk el, illetve megisszuk. A maradék 4 százalék megy takarításra és egyéb célokra, például kocsimosásra.

A 150 literből legfeljebb 5 litert használunk főzéshez és iváshoz, amelyhez elengedhetetlen a maximális vízminőség. De szintén ivóvíz minőségű vízzel öblítjük a vécét, mossuk a kocsit, locsoljuk a gyepet, áztatjuk a ruhát.

Tudatosítsa a fogyasztást!

Budapesten egy köbméter víz díja 244 Ft, egy köbméter csatornahasználat 424 Ft. Mivel a fővárosban nem szétválasztható a víz és a csatornázás díja, ezért az egy köbméterért összesen 668 forintot kell fizetni. Plusz a vízdíjat havi 201 forint alapdíj terheli Budapesten, a csatornadíjhoz pedig havi 35 forint többlet adódik: az áthárított vízterhelési díj.

A víztakarékossághoz vezető első lépés, ha valaki tisztázza, hogyan és mire használ vizet. Ha a takarékoskodás mellett dönt, a legtöbbet a mosakodáson foghat meg. Az amerikaiak komfortfürdésnek nevezik azt, amikor a közérzet miatt zuhanyoznak, nem pedig a tisztálkodás érdekében.

A másik nagy pazarlás a vécéöblítés. Ennek legalább a kétharmada megspórolható, ha mondjuk a mosdóba tett műanyag edénnyel felfogjuk a kézmosásra használt vizet, és azzal öblítjük le, ami könnyen lemosódik (részletes tippjeinket lásd alább). A vízspórolás alapelve ugyanis egyszerű: ha lehetséges, a bejövő vízmennyiséget legalább kétszer kell használni.

Forrás: MTI/Beliczay László
A Fővárosi Vízművek 80 ezer köbméteres tározója a Gellért-hegy alatt

A szürkevíz aranyat ér

A vízszámla jelentős részét az úgynevezett szürkevíz teszi ki. Míg a fekáliával szennyezett vécétermék tisztítása egyértelműen a csatornázási művek feladata, egy négyfős háztartásban havonta több száz liter olyan víz kerül a csatornába (a fekáliás feketevíz mellé), amelyet egészségügyi fertőzés veszélye nélkül még egyszer fel lehetne használni. Ez a szürkevíz, amely például zöldségtisztítás, kézmosás, zuhanyozás, mosás közben keletkezik, de ide tartozik az esővíz is. Tökéletesen alkalmas vécéöblítéshez, növények locsolásához, takarításhoz, bizonyos ruhamosási feladatokhoz (mosószeres áztatás), kocsimosáshoz.

Németországban úgy becsülik, a 127 literes átlagos fejenkénti napi vízfogyasztásból 70 liter a szürkevíz. Vagyis a napi fogyasztás 55 százaléka kétszer használható lenne, tehát különösebb komfortveszteség nélkül megtakarítható a vízszámla negyede.

2011 óta egész Németországban engedélyezik, hogy a mosógépet esővízüzeműre lehessen átalakítani. Egy háztartási szürkevíztisztító gép ötezer euróba kerül, amire alacsony kamatozású, kedvező feltételekkel kiírt lakásmodernizálási hitelt lehet kérni a KfW fejlesztési banktól. Az ennél egyszerűbben kialakítható esővízgyűjtéshez tartományonként eltérő mértékben állami támogatás is jár: például Brémában kétezer euró.

Magyarországra alkalmazott számítások szerint egy 150 négyzetméter alapterületű családi ház tetejéről annyi esővizet lehet összegyűjteni, amennyi egész évben fedezi egy négytagú család vécéhasználati, takarítási, mosási igényeit (67,5 köbméter/év), valamint egy 120 négyzetméteres kert locsolását (65,6 köbméter/év). Ebből következik, hogy fejenként és naponta 45 liter ivóvíz váltható ki esővízzel.

Ez évente nagyjából 44 ezer forintos megtakarítás. A vízgyűjtéshez két darab öt köbméter űrtartalmú ciszterna kell Gayer József tanulmánya szerint (itt letölthető). Az egyik tartály a házban felhasználandó esővizet gyűjti, a másik a kerti locsoláshoz valót. A rendszert kisebb tárolókból is össze lehet állítani.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Nem szerepel a kormány terveiben

Magyarország a túlméretezett ivóvízrendszer miatt csapdahelyzetben van. Az Európai Unió forszírozza, hogy dolgozzák ki a víz-újrahasznosítás egységesített irányelvét, amely keretbe foglalná az ez irányú törekvéseket, és amelyhez minden tagállam igazodna - mondja Gayer József.

Megkerestük az építésügyért felelős Belügyminisztériumot és a vízügyért felelős vidékfejlesztési tárcát, ám a szürkevíz kifejezés nem szerepel a most konzultáció alatt álló szabályzatokban vagy stratégiákban. A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint "a szürkevíz használatával az elvezetett szennyvíz szennyezőanyag-koncentrációja tovább emelkedik [mert kevesebb víz kerül a csatornába]. Így a jelenleg meglévő szennyvíztisztítási technológiáknak a nagyobb szervesanyag-tartalom mellett kell a kibocsátási határértékeket biztosítaniuk. Ennek hatására nőnek az üzemeltetési költségek". A szürkevíz felhasználása tehát kizárólag a fogyasztó érdeke.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában - a Magyar Szabadalmi Hivatal jogutóda - az adattárat végignézve a 227 ezer magyar szabadalomból mindössze öt foglalkozik a háztartási szürkevíz témájával. Közülük viszont egy sem hasznosítható háztartási célra.

Mennyit spórolhat meg már a következő hónapban?

Én 100 literre szorítottam le a napi fogyasztásomat, ami havi szinten három köbméter, összesen 2101 forint. Mindezt úgy, hogy otthonról dolgozom, azaz napközben nem valamely munkahelyen használom a vécét, mosdót és konyhát, valamint a kertet is hetente legalább kétszer öntözöm. Éppen a locsolás miatt kezdtem takarékoskodni a tavalyi rendkívüli aszályos nyár után.

A háztartás különböző területein más-más fortélyokat lehet bevetni. Ha egy négyfős család a napi 600 liter helyett csak 400 litert használ fel, az egy hónapban 15 köbméter megtakarítás, ami 4000 forint. A spórolási tippek:

Konyha
Tegyen egy háromliteres műanyag edényt a mosogatóba, és ebbe gyűjtse a zöldség- és gyümölcsmosó vizet, amit locsoláshoz, vécéöblítéshez vagy felmosáshoz használhat. Szereljen föl a mosogató csapjára egy 400 forintos perlátoros (gyöngyöztetős) szórófejet, amely egy fémszűrőn keresztül levegőt kever a vízsugárhoz, így 30 százalékkal csökkentheti az elhasznált víz mennyiségét. Folyóvizet csak öblítéshez használjon.

Vegyen mosogatógépet. Lehet kapni kétszemélyes kompakt készüléket is - hatterítékesnek hívják, és csak egytálcás. A berendezés egy mosogatáshoz 7 litert fogyaszt, szemben a kézi mosogatás 20-25 literével.

Kert
Kérjen locsolási kedvezményt a csatornázási művektől, ami a tavaszi-nyári hónapokban 10 százalék kedvezményt jelent a csatornadíjból. Gyűjtse az esővizet, de szorosan fedje le a tárolót, hogy ne hulljon bele szemét, és ne legyen belőle szúnyogkeltető.

Mire költse a megtakarítást?

  • Az éves megtakarítást kipótolva vegyen mosogatógépet vagy cseréltesse le a régi mosógépét A+ osztályúra.
  • Alakítson a kertben vagy a pincében vízgyűjtő ciszternát (ez lehet földbe süllyesztett műanyag ballon vagy épített betonmedence).

Fürdőszoba
Próbáljon meg lemondani a kádfürdőzésről. Egy nagyméretű sarokkád akár 420 literes is lehet, de egy lakótelepi méretű kád is körülbelül 150 liter űrtartalmú, tehát két-hat alkalom során megy el egy köbméter víz. Ha egy négytagú család minden tagja hetente háromszor kádfürdőt vesz, az egy hónapban 8016 forint is lehet (250 literes átlagkáddal számolva).

Tanulja meg a "koleszos" vagy matróz zuhanyozást: vizezze be magát, utána zárja el a csapot, szappanozza be magát, és újra kinyitva a csapot, öblítse le. Ez 24 literes fogyasztás a legtermetesebb férfiember számára is. Egy lavórnyi, azaz öt liter vízzel is tökéletesen lecsutakolhatja magát, ha jó nagy szivacsot használ - ideális erre a barkácsáruházban kapható csempefugázó szivacs.

Hajmosáskor ne kiöblíthető balzsamot használjon, ami lényegében kétszeri fejöblítést jelent, hanem olyan balzsamot, amelyet nem kell kimosni. Borotválkozás közben ne folyassa a vizet. Fogmosáshoz használjon poharat. A mosdóba tegyen háromliteres műanyag tálat, és ebbe fogja föl a kézmosás vizét, amellyel a vécét öblítheti le. Szereltessen föl 3/6 literes vagy start/stop gombos vécétartályt, amellyel szabályozhatja a lefolyó vízmennyiséget.

A kézmosást ugyanúgy végezze, mint a zuhanyozást: nedvesítse be a kezét, zárja el a csapot, szappanozza be a kezét, majd öblítse le - ehhez körülbelül két liter elég. Ha fürdőszoba-felújításon gondolkodik, válasszon olyan szaniter termékeket, amelyekhez néhány ezer forintos felárért kérhető antibakteriális bevonat. Ezen nem tapad meg a kosz, tehát kevesebbet kell tisztítani. Ha átfolyós vízmelegítője van, a lassan melegedő vizet műanyag vödörben fogja föl, és használja bármire (ez tiszta ivóvíz).

Mosás
Egy mosógép átlagosan 120-140 litert fogyaszt. Ne használja félig üresen, és lehetőség szerint törekedjen a szürkevizes áztatásos mosásra. Az utolsó öblítés kivételével a többi öblítést is végezheti szürkevízzel.

Kocsimosás
Egy Fiesta méretű autó két vödörnyi vízzel lemosható. Első vödörbe kerül a mosószeres víz, másodikba a tiszta öblítő (persze ez is szürkevíz). A rendesen polírozott autón kevésbé tapad meg a kosz, ritkábban kell mosni. Egyébként lehet kocsit mosni esőben is, jó móka gyerekekkel.

Általános takarítás
Felmosáshoz, ablakmosáshoz, általános takarításhoz csakis szürkevizet használjon! Vegyen magasnyomású mosót, amely a kerti slag óránkénti akár 3500 literes fogyasztásával szemben csak 400 litert fogyaszt (bár azt ivóvízből, tehát ezen érdemes elgondolkodni, és búvárszivattyút telepíteni a szürkevizes ciszternába). És a legfontosabb: költözzön össze valakivel. Uniós felmérések szerint az egyedülállók közel kétszer annyi vizet használnak el, mint a három-négy fős háztartásokban élők fejenként.