Több ezer rozmár gyülekezik Alaszkában

rozmár, tolongás, klímaváltozás
A tavalyi rozmártalálkozó Point Laynél - körülbelül negyvenezer rozmár gyűlt össze
Vágólapra másolva!
Túlélésükért küzdenek azok a rozmárok, amelyek idén augusztusban kezdenek gyülekezni az alaszkai partok mentén, mert nincs hol megpihenniük táplálékszerzési útjaik során – a globális felmelegedés a jégtakaró nagy részét elpusztította, így egészen a szárazföldig kell menekülniük.
Vágólapra másolva!

Egy fotós figyelt fel először a Csukcs-tenger partjainál gyülekező rozmárokra (Odobenus rosmarus) augusztus 23-án, a furcsa jelenséget később a helyiek is megerősítették. A rozmárgyűlés azonban nem egyedi eset: tavaly is több ezer állat gyűlt össze ezen a helyen, tehetetlenül a globális felmelegedés következményeivel szemben.

Nőstények és borjak többségben

Tavaly megközelítőleg 40 ezer rozmár, főként nőstények és borjak gyülekeztek Point Laynél, a túlzsúfolódás és az állatok pánikrohamai miatt nagyjából 60 rozmárborjú pusztult el a tömegben. Ez súlyosan veszélyeztetheti az állatfaj túlélését is, ugyanis

a nőstények egyetlen kölyköt szülnek csupán.

Megijednek az állatok

Az állatok a hirtelen hangoktól (például repülőgépektől) megijedhetnek, és pánik alakulhat ki közöttük, így rengeteg gyengébb, fiatalabb példányt eltaposnak. Az állatok kifejezetten érzékenyek a motorhangokra.

A tavalyi rozmártalálkozó Point Laynél - körülbelül negyvenezer rozmár gyűlt össze Forrás: NOAA

Nagy barna pacák

Gary Braasch, a fotós, aki az első idei hullámot lencsevégre kapta, évek óta a klímaváltozás káros következményeiről készít felvételeket, és

a megjelölt rozmárok mozgását is követi

az Államok Földrajzi Felmérésének feltérképező projektje segítségével. „Csak egy nagy barna pacának látszanak a levegőből” – mondta el a The Guardiannek Braasch. – „Nem tudod kivenni az egyes állatokat. Jelenleg pár ezren lehetnek.”