Maximálisan környezettudatosan zajlik a párizsi klímacsúcs

COP21, klímacsúcs
150 ország vezetője gyűlt össze, hogy megoldást találjon a globális felmelegedés problémájára
Vágólapra másolva!
A francia fővárosban megrendezett 21. nemzetközi klímakonferencia (COP21) nemcsak témáját tekintve zöld rendezvény, hanem a szervezés és lebonyolítás minden részletében törekednek a fenntarthatóságra.
Vágólapra másolva!

A párizsi klímacsúcs egy igazi környezetbarát rendezvény: a szervezők a körkörös gazdasági modellt (circular economy) vették alapul, melyet a hatékony erőforrás felhasználás és maximális újrahasznosítás jellemez.

Nincs felesleges vásárlás

A zéró hulladék elvét követve a rendezvényhez kapcsolódó tárgyakat, eszközöket, bútorokat - mint például a székeket, asztalokat, sátrakat, lámpákat -, amennyiben megoldható volt, kölcsönözték.

Egy makett a párizsi klímacsúcson Forrás: AFP/Loic Venance

Ahol erre nem volt lehetőség, ott már most lehet tudni, hogy a rendezvényre megvásárolt eszközöket, amint véget ér a COP21, eladományozzák helyi iskoláknak, könyvtáraknak, civil szervezeteknek.

Puritán, környezetkímélő elemek mindenhol

A rendezvény helyszínén teljes körű szelektív hulladékgyűjtés zajlik. Az így

összegyűjtött hulladékot elektromos járművekkel szállítják a helyi feldolgozóüzembe.

A hulladékkezelés folyamatát természetesen ellenőrzik. Ezen kívül szigorúan korlátozzák a PET- palackok és más műanyagok használatát, illetve a papírhasználat is rendkívüli körültekintéssel zajlik. A résztvevők regisztrációs csomagjai nejlon szatyrok helyett lebomló, környezetbarát anyagokból készültek. A takarító- és ápolószereket is úgy válogatták össze, hogy azok alapanyagai biológiailag lebomló összetevőkből származzanak, ámde hozzák a hagyományos tisztítószerek hatékonyságát.

Bárki élvezheti az egyébként fokozotan környezetbarát klímakonferenciát Forrás: AFP/Loic Venance

Ingyen csapvíz és őrölt kávé

A konferenciákon megszokott nagy mennyiségű kávé-, víz- és italfogyasztás ez esetben környezetkímélő megoldásokkal találkozik: aki szeretné szomját oltani, az a helyi ivóvízhálózatra csatlakoztatott ivókutakból bármikor, ingyenes megteheti.

A műanyag és PET-palackokat visszaváltható és újrahasznosítható poharakkal váltották fel.

Így szolgálják fel a kávét is, amely frissen őrült kávébabból készül (vagyis nem instant vagy kapszulás kávét szolgálnak fel).

Hatékony energiafelhasználás

Az olyan nagyszabású rendezvények, mint amilyen most a párizsi klímacsúcs is, becslések szerint kb. 40 MW energiát igényelnek. A Le Bourget-ben az energiafelhasználás tekintetében is mindenhol a hatékonyságot és a klíma védelmét tartották elsődlegesnek, ami azért is elismerendő, mert egy ideiglenesen kialakított rendezvényhelyszínről van szó. Például a sátrak fűtésére gázbojlereket vetettek be, melyekkel a szén-dioxid kibocsátás 20%-kal alacsonyabb és a nitrogén-oxid kibocsátás is 75 százalékkal kevesebb, ezzel is hozzájárulva a rendezvény szénlábnyomának csökkentéséhez.

Újságírók pihennek az előadások és kerekasztal-beszélgetések között Forrás: AFP/Loic Venance

A rendezvénytermek hőmérsékletre is figyelnek, nem fűtik túl a helyiségeket, hanem 19 Celsius fok környékén tartják. A növényi olajjal és napelemről működő generátorokat csak különleges esetekre (vészhelyzet, áramszünet) tervezik bevetni.

A világítási rendszerben a természetes fényt biztosító tetőablakok, a LED-es égők és az energiatakarékos izzók kapnak főszerepet.

A fény erősségét is az adott helyiség funkciójára szabták: a tárgyalótermekben erősebb, míg a kikapcsolódásra, beszélgetésekre kialakított részlegekben halványabban égnek a lámpák, ezzel is gátolva a felesleges fényszennyezést és áramfogyasztást. Mindezeken felül arra is különös hangsúlyt fektettek, hogy a rendezvényt semmilyen felesleges, zavaró zaj-, fény- vagy vizuális szennyezés ne kísérje.

Gazdasági és társadalmi hatások

A fenntarthatóság környezetvédelmi pillére mellett a társadalmi és gazdasági szempontok is érvényesülnek. A COP21 november 31-december 11. között

mintegy 40 ezer embert lát vendégül.

Egy ilyen nagyszabású rendezvény hatással bír a helyi gazdaságra. A rendezvény miatt a Párizsba és környékére látogató nemzetközi delegációk és a rendezvények iránt érdeklődők hozzávetőleg 100 millió eurós bevételt generálnak a turizmus szektorban, különösen a szálláshelyeken, éttermekben és a különféle vásárlásokkal. A COP21 170 millió eurós költségvetésének tehát egy jelentős része megtérülni látszik.

A társadalmi hatás leginkább a munkaerő-piacon és az oktatásban érhető tetten.

A világ vezető nagyhatalmainak képviselői is beszédeket tartanak és vitáznak - itt éppen Barack Obama szólal fel Forrás: AFP/ALAIN JOCARD/Alain Jocard

A nemzetközi ENSZ konferenciára a Seine-Saint-Denis régióból mintegy 600 fiatalt mozgósítottak, akik közül kétszázan letudhatják szakmai gyakorlatukat a rendezvényen való aktív közreműködésükkel. További négyszáz egyetemista – főként Saint-Denis és Villetaneuse egyetemeiről – a reptéren és a fontosabb csomópontoknál segíti idegen nyelv tudásával a rendezvényre érkezőket.

A tömegközlekedés az elsődleges

A COP21 helyszínére, a Le Bourget-be a legjobb tömegközeledéssel menni. Elkerülve a rendkívüli dugókat, Párizs polgármestere korábban már felhívta a helyi lakosság figyelmét is arra, hogy

ingyen igénybe vehetik a tömegközeledést,

csak ne autóval közlekedjenek, ha nem feltétlen szükséges. Ezzel a hatalmas dugókat és a várakozás mellett a károsanyag-kibocsátást szeretnék csökkenteni.
Az akkreditációval rendelkező résztvevőket éjjel-nappal külön buszok szállítják a reptér és a közelében lévő hotelek, valamint a konferenciaközpont között, és további 200 elektromos jármű áll a résztvevők rendelkezésére. A konferencia területén való közlekedést elektromos mini buszok biztosítják.

150 ország vezetője gyűlt össze, hogy megoldást találjon a globális felmelegedés problémájára Forrás: AFP/Loic Venance

Minimális papírhasználat

A nemzetközi klímatalálkozók előző három évében kialakult az a szokás, hogy a lehető legkevesebb papírt használják fel. A különféle dokumentumok, információs anyagok elektronikusan is elérhetőek, és csak a legszükségesebbeket nyomtatják ki, azokat is újrahasznosított papírra. Annak ellenére, hogy eszerint járnak el, még így is 3-5 millió oldalnyi anyagot nyomtatnak ki, amelyek sokszor a kukába kerülnek. Ez azonban most egy 100 km-re fekvő papír manufaktúrába kerül, ahol újrahasznosítják és újra papírt készítenek belőle.