Ijesztő adatokat közölt a nemzetközi klímajelentés

északi-tengeri jégolvadás
Norway, Svalbard, Nordaustlandet, Brasvell Glacier
Vágólapra másolva!
A hosszú távú globális felmelegedés és az elmúlt évtizedek egyik legerősebb El Niño jelenségének együttes hatására 2015 az eddigi legmelegebb év volt a 19. század közepe-vége óta – erősítette meg az Amerikai Meteorológiai Társaság éves klímajelentése.
Vágólapra másolva!

Kedden tette közzé a Klíma állapota 2015 című jelentés adatait az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA), amiket a világ mintegy 450 tudósának méréseiből gyűjtött össze.

A Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését okozó erős El Niño segítségével 2015-ben a globális földfelszíni hőmérséklet 0,42-0,46 Celsius-fokkal volt magasabb az 1980–2010 közötti átlagnál, és megdöntötte a korábbi, 2014-es hőmérsékleti rekordot.

A rekordmagasra szökő globális tengerfelszíni hőmérséklet 0,59-0,70 Celsius-fokkal volt magasabb az átlagnál

– olvasható a NOAA honlapján.

Emelkedő tengerszint és viharok

Az üvegházhatású gázok, köztük a szén-dioxid, a metán, a dinitrogén-oxid koncentrációja is a rekordot döntött: 2015-ben a globális szén-dioxid-koncentráció 399,4 ppm volt, ami 2,2 ppm-es növekedés 2014-hez képest.

A tengerszint emelkedése szintén új rekordot ért el 2015-ben, 70 milliméterrel volt magasabb, mint 1993-ben, amikor megkezdődtek a műholdas megfigyelések a tengerszint-emelkedésről.

Forrás: Biosphoto/© Juan-Carlos Muńoz / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - - -/Juan-Carlos Muńoz

A trópusi viharok száma is az átlagosnál több volt: az összes óceánon 101 trópusi ciklont jegyeztek fel 2015-ben, ami jóval meghaladja az 1981–2010 között feljegyzett, évi átlag 82 vihart. A Csendes-óceán keleti és középső medencéjében 26 olyan vihart regisztráltak, amelyet el is neveztek, ez a legtöbb volt 1992 óta. Az Atlanti-óceán medencéjében ellenben kevesebb vihar alakult ki, mint az elmúlt két évtizedben.

Tovább melegedett az Északi-sark

Az Északi-sark térsége tovább melegedett, a tengerjég kiterjedése alacsony maradt. Az északi-sarki térség földfelszíni hőmérséklete 1,2 Celsius-fokkal volt magasabb az 1981–2010 közötti átlagnál, ami megegyezik a 2007-es és a 2011-es év rekordjaival.

Az északi-sarki tengeri jég maximális kiterjedése 2015 februárjában a legkisebb volt a műholdas mérések 37 éves történetében.

Az északi-sarki jég minimális kiterjedése múlt év szeptemberében a negyedik legalacsonyabb volt a feljegyzések kezdete óta.

Forrás: hemis.fr/CORDIER Sylvain / hemis.fr/Cordier Sylvain

Forróság

Európában a második legmelegebb évet mérték a 2014. évi rekordok után, Spanyolországban, Svájcban, Fehéroroszországban, Litvániában és Finnországban megdőltek a korábbi éves hőmérsékleti rekordok. Az ázsiai kontinensen a legmelegebb évet jegyezték fel 2015-ben, mind Oroszországban, mind Kínában megdőltek a hőmérsékleti rekordok.

Az Egyesült Államokban a második legforróbb évet jegyezték fel 2012 után, és a harmadik legcsapadékosabb esztendőt. Dél-Amerikában szintén a legforróbb esztendőt mérték, míg Afrikában a második legmelegebb évet. A marokkói Marrakeshben múlt év augusztusában a havi átlag csapadékmennyiség 16-szorosa hullt le. Dél-Afrikában a legforróbb októbert jegyezték fel, a hőmérő higanyszála elérte a 48,4 Celsius-fokot.

Forrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan

A melegedő éghajlat hatással volt a rozmárok, pingvinek populációjára, veszélyes algavirágzást okozott a Csendes-óceán több térségében. Brutális hőhullámokban emberek ezrei haltak meg Indiában és Pakisztánban.