A kortárs irodalom ünnepe, elindult a Libri irodalmi díjak közönségszavazása

Vágólapra másolva!
Idén hetedik alkalommal adják át a Libri irodalmi díjakat. Míg a szakmai elismerést az öttagú zsűri döntése alapján érdemli ki egy kortárs magyar szépirodalmi alkotás, addig a közönségdíj sorsáról az olvasók szavazatai döntenek. Lássuk, hogy mely könyvek közül választhatunk!
Vágólapra másolva!

A 2016-ban alapított díjak legfőbb célkitűzése a kortárs magyar irodalom népszerűsítése, így a versenyben a díjak átadását megelőző évben először kiadott, magyar szerzők magyarul írt szépirodalmi művei vehetnek részt. Idén is magyar írók, újságírók, művészek, kulturális és közéleti véleményvezérek, televíziós személyiségek szavazatai alapján állt össze Libri irodalmi díjak tíz döntősének listája, amiből az ötfős szakmai zsűri és a közönség is kiválasztja majd a kedvencét, a Libri irodalmi díjas és a Libri irodalmi közönségdíjas könyvet. A 2022-es díjak rövidlistájára az alábbi tíz könyv került fel:

• Bartók Imre – Lovak a folyóban
• Bödőcs Tibor – Mulat a Manézs
• Danyi Zoltán – A rózsákról
• Gerlóczy Márton – Fikció 1. – A katlan
• Keresztury Tibor – Hűlt helyem
• Krasznahorkai László – Herscht 07769
• Szvoren Edina – Mondatok a csodálkozásról
• Tóth Krisztina – Bálnadal
• Vonnák Diána – Látlak
• Závada Péter – Gondoskodás

Libri

Családi titkok felfejtése, önmagunkkal való szembenézés, válaszok keresése az életünkkel kapcsolatos kínzó, olykor kínos kérdésekre. Mindez humorral, gyakran öniróniával átszőve. Talán így lehetne összefoglalni, milyen is az a tíz könyv, amik közül a szakmai zsűrinek és a közönségnek is egyaránt választania kell majd egyet.

Az idei jelöltek közül többen is felbukkantak a korábbi évek jelöltjei, illetve díjazottjai között is, hiszen Szvoren Edina például már 2016-ban is esélyes volt a díjra, 2019-ben pedig meg is kapta a szakmai zsűri elismerését. Krasznahorkai László már 2017-ben is ott volt a legjobb tízben Báró Wenckheim hazatér című regényével, 2018-ban pedig az idén szintén jelölt Bödőcs Tibor Addig se iszik című paródiakötete volt az olvasók kedvence. A döntősök közé idén Bálnadal című verseskötetével került be Tóth Krisztina, aki két évvel ezelőtt Fehér farkas című novellagyűjteményével szerepelt a tízes listán.

A Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj jelenleg a legjelentősebb, magyar szépirodalmi műveket díjazó, magáncég által felajánlott elismerés. Nyertesei 2-2 millió forintot és 30-30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.