Tabut dönteni elegánsan is lehet

Erwin Olaf
Bánat-sorozat: Barbara, 2007, lambda print, a Galerie Wagner + Partner (Berlin) jóvoltából
Vágólapra másolva!
Október 26-án, Körhinta címmel nyílt átfogó kiállítás a holland sztárfotós és kísérleti filmes, Erwin Olaf életművéből. Ő tervezte a holland euro érmét, ő készítette az ünnepi portrékat Máxima hercegnőről, a magángyűjtők pedig egy-egy fotójáért tízezer dollárnál is többet adnak. Erwin Olaf Körhintájára február 1-ig bárki felülhet a debreceni MODEM-ben.
Vágólapra másolva!

Erwin Olaf formabontó stílusát a teatralitás és a meghökkentő dizájnelemekkel tarkított, tökéletesen felépített kompozíciói jellemzi. Legtöbb képe hatalmas amszterdami műtermében készül, ahol díszlettervezők, sminkesek és fodrászok sürögnek körülötte. Első ránézésre Olaf inkább színházi rendezőnek, mint fotográfusnak tűnik, miközben a jelenetei filmes szemléletmódról árulkodnak.

Pirkadat sorozat: Az anya, 2009, lambda print, a Galerie Wagner + Partner (Berlin) jóvoltából Forrás: Erwin Olaf

Mapplethorpe, Newton és Witkin nyomában

A világhírű fotós 1959-ben született Hilversumban, jelenleg Amszterdamban él. 1988-ban még fotóriporterként lépett a nemzetközi porondra, Sakkbábuk című sorozatával ekkor nyerte meg a Fiatal Európai Fotográfusok versenyét. Karrierje kezdetén Robert Mapplethorpe, Helmut Newton és Joel-Peter Witkin is pártfogásába vette.

Bánat sorozat: Barbara, 2007, lambda print, a Galerie Wagner + Partner (Berlin) jóvoltából Forrás: Erwin Olaf

Fotóriporterből sztárfotós

Fotósorozatait gyakran a hozzájuk készült kisfilmekkel egészíti ki a kiállításain: a képek és a mozgóképek ugyanazt a történetet erőteljesebben mesélik el. Filmjeiért is számos nemzetközi művészeti díjjal tüntették ki, legutóbb Hollandia legnagyobb szakmai elismerését, a százezer euróval járó Johannes Vermeer Awardot nyerte el.

Erwin Olaf kifinomult és provokatív stílusa meghódította a reklámvilágot is. A kilencvenes évek óta a legnépszerűbb reklámfotósok között tartják számon: nevével fémjelezve indított világméretű kampányt a Diesel Jeans és a Heineken, de rendelt tőle már portrésorozatot a Louis Vuitton is.

Hollandia: királyság

A MODEM látogatói elsősorban az elmúlt évtized sorozatain, az Alkonyon, a Pirkadaton, a Bánaton, a Bánatportrékon, a Kulcslyukon és a Berlinen keresztül nyerhetnek bepillantást Erwin Olaf sajátos világába. A kelet-európai régióban a debreceni modern és kortárs művészeti központ az első kiállítóhely, amely ilyen széles válogatást mutat be Erwin Olaf életművéből. A fotókat ezúttal is a sorozatokhoz tartozó installációk és videók egészítik ki.

Alkonyat sorozat: Az anya, 2009, lambda print, a Galerie Wagner + Partner (Berlin) jóvoltából Forrás: Erwin Olaf

A kiállítás a holland nagykövetség kezdeményezésére indított rendezvénysorozathoz kapcsolódik. A DACS – Hollandia, királyság! olyan sokszínű kulturális eseményeket foglal magában, amelyek új nézőpontból mutatják meg Hollandiát Magyarországnak.

Pirkadat sorozat: Portré 1., 2009, lambda print, a Galerie Wagner + Partner (Berlin) jóvoltából Forrás: Erwin Olaf

Berlin sorozat: Portré 5., 2012, lambda print, a Galerie Wagner + Partner (Berlin) jóvoltából Forrás: Erwin Olaf

Kulcslyuk sorozat: Kulcslyuk 3., 2011, lambda print, a Galerie Wagner + Partner (Berlin) jóvoltából Forrás: Erwin Olaf