Papírforma szerint zajlott a Brit Awards díjátadója

Vágólapra másolva!
Különösebb meglepetések nélkül folyt le szerdán este a rangos brit zenei díj, a Brit Awards átadóceremóniája. Dido és Kylie duplázhatott, a Gorillaz a jóslatoknak megfelelően egyetlen díjat sem kapott.
Vágólapra másolva!

2001 minden kétséget kizáróan a legnagyobb év volt Dido életében. A most harmincéves énekesnő ugyanis a hosszas névtelenség után egy csapásra híressé vált, amikor is Eminem tavalyelőtt felhasználta a Thank You című dalának refrénjét egy számában. Hirtelen jött hírnevét kamatoztatni is tudta, 2001-ben sorra jelentek meg klipjei a különböző zenei csatornákon.

Az énekesnő elnyerte a legjobb brit női előadó és legjobb brit album díját is. Ez utóbbi átvételekor arcán a meglepetés kifejezésével a következőket mondta: "Nos, meglehetősen érdekes eset ez a számomra. Köszönöm szépen, mindenesetre. Sok örömöm telt a No Angel elkészítésében - valami öt évvel ezelőtt -, de lássuk be, elég furcsa ma este díjat átvennem érte."

Kylie gyakorlatilag ugyanazon díjakat kapta meg, mint Dido, azzal a különbséggel, hogy ő a nemzetközi kategóriákban. Így ő a 2001-es év legjobb nemzetközi női előadója, és övé a legjobb nemzetközi album, a Fever.

Minogue, mint mindig, most is elképesztően aprócska és elképesztően elegáns ruhájával igyekezett hatni a közönségre, ami, úgy tűnik, sikerült is.

A hatásgyakorlás összejött az est házigazdájának, Frank Skinnernek is, bár sokak szerint rosszízű viccei és célzásai inkább sértették, semmint szórakoztatták a közönséget és a művészeket.

Abban viszont mindenki egyetértett, hogy a Gorillaz fellépéseként levetített film szórakoztató, sőt lenyűgöző volt. Az egyszerre négy képernyőn zajló események valódi 3D hatást keltettek. A külön ez alkalomra készített animációk állítólag csaknem 300 000 fontba kerültek.

Hiába a különleges fellépés, a Gorillaz egyetlen díjat sem vihetett haza, hat jelölése ellenére sem.

Szintén nem nyert díjat a három kategóriában is jelölt Craig David sem.

A Travis viszont már második alkalommal lett a britek kedvenc zenekara. A továbbiak a papírforma szerint alakultak: a Destiny's Child a legjobb nemzetközi csapat, Shaggy a legjobb nemzetközi férfi előadó, Robbie Williams a legjobb brit férfi előadó.

Az est fénypontja a különleges zenei teljesítményéért díjazott Sting fellépése volt. Sting kedvenc dalait játszotta el, majd a díjért járulva csak ennyit mondott: "A zene maga a jutalom önmagáért."

Korábban:
Dido Franciaországban is tarolt
Visszavonták Dido jelölését
Brit zenei díjak 2001: hazai pályán Robbie a király

CD-ajánló:
Dido - No Angel
Kylie - Fever