A Sex Pistols üti a diszkót

Vágólapra másolva!
A Q magazin múltkutató elemzése szerint a Sex Pistols punkcsapat a hetvenes években nagyobb hatással volt a zenei irányzatokra, a szubkultúrákra, a fiatalok gondolkodására, viselkedésére és stílusára, mint a diszkó.
Vágólapra másolva!

A magazin szakírói szerint a Sex Pistols Anarchy in th UK című dala volt a legnagyobb hatással a hetvenes évekre, a korszak zenéjére. A legnagyobb dalok közt a Queen Bohemian Rhapsody című felvétele és Donna Summer diszkó-klasszikusa, az I Feel Love is feltűnik. Az évtized muzsikáját - a britek szerint - mégis inkább az 1976-os, Anarchy in the UK című punkszám határozta meg. A korszak zenéjét persze nem csak a Sex Pistols irányította: megemlítik a Black Sabbath Paranoid című dalát, továbbá kiemelik a Kraftwerk és a The Ramones munkásságát is.

"A hetvenes évekre gyakran úgy emlékeznek vissza az emberek, mint a diszkó, a csillogás korszakára. A Sex Pistols viszont elszabadult, rázúdult egy gyanútlan világra, így jött létre egy egészen új zenei mozgalom, amely még a következő generációkat is inspirálni fogja" - közölte a korszak egyik elemzője.

A Sex Pistols igazából csak két évig működött a hetvenes évek végén, mégis igen mély nyomot hagytak a konzervatív hallgatóság idegrendszerében. Vad muzsikájuk megváltoztatta a brit zenei közéletet és dühös, nihilista szövegeik, lázadó előadásaik egyfajta forradalmat jelentettek - egészen új irányt szabtak a rock and rollnak. Angliában társadalomra veszélyes, ártalmas jelenségként ítélték meg a változásokat, az Egyesült Államokban viszont nem volt ilyen hatásuk.