Aranycsillag a Blues fivérnek

Vágólapra másolva!
Huszonkét évvel halála után aranycsillagot kapott a Hollywood Boulevardon John Belushi, aki a Blues Brothers című filmmel írta be magát a filmtörténetbe.
Vágólapra másolva!

Belushi, egy chicagói albán származású vendéglős fia a 70-es években a Saturday Night Live című tv-show-ban tűnt fel. Itt ismerkedett meg Dan Aykroyddal, akivel a blues és a soul-zene iránti közös rajongásuk egy életre meghatározta pályájukat. A két fekete kalapos, sötét szemüveges, komor fazon, Jake (Belushi) és Elwood Blues (Aykroyd) tv-műsorokban és koncerteken egyaránt stílust teremtett, míg 1980-ben a videoklipek egyik legnagyobb mestere, John Landis mozifilmet készített velük.

A Blues Brothers, amelybe tisztelgésül összegyűjtötték a két főszereplő fekete kedvenceit James Browntól Cab Callowayig, Aretha Franklintől Ray Charlesig, ahol még egy utcai énekest is olyan blues-nagyság játszott, mint John Lee Hooker, hamarosan kultuszfilm lett, mert nagyszerű zenéje mellett tökéletes gengszterparódiát is láthatott a néző.

Belushi és Aykroyd együtt játszottak Steven Spielberg Meztelenek és bolondok című filmjében, majd a Szomszédok-ban is. 1982. március 5-én azonban tragikusan vége szakadt a páros életének: az egy ideje már kábítószerező Belushi a Chateau Marmont nevű híres hollywoodi szállodában egy partit "speedballal", kokain-heroin keverékből álló injekcióval fejezett be. Örökre. Mindössze 33 éves volt.

A Blues Brothers legendája azonban tovább élt. Aykroyd 1997-ben, John Goodmannel elkészítette a Blues Brothers 2000-et, amely egyben Belushi emlékfilmje is lett. Az egykori Jake éveken át szerepelt intő példaként egy kábítószer-ellenes amerikai tv-reklámban.

Most Hollywood megadta neki a halhatatlanság csillagát, egykori "testvére" és valódi öccse, Jim jelenlétében.