Polar-díjas lett Ligeti György

Vágólapra másolva!
Tizenharmadik alkalommal adták át a Polar zenei díjakat. Idén B. B. King és Ligeti György kapták meg az elismerést. A magyar zeneszerző betegsége miatt nem jelenhetett meg személyesen a díjátadón.
Vágólapra másolva!

Ligeti Györgyöt dr. Louise Duchesneau képviselte Stockholmban, az ünnepélyes díjátadón. Ligeti hangüzenettel köszönte meg a díjat. Az eseményt, melyre első ízben a Stockholm Concert Hallban került sor (ugyanitt rendezik a Nobel-díjátadót is), a svéd állami televízió is közvetítette.

Tavaly Keith Jarrett nyerte a díjat, 2000-ben Bob Dylan, előtte pedig olyan, világszerte ismert nevek kapták az elismerést, mint Bruce Springsteen, Stevie Wonder, Paul McCartney vagy Elton John. A díjat eredetileg Stikkan Anderson, az ABBA együttes szövegírója és menedzsere alapította 1989-ben a svéd Királyi Zeneakadémiának nyújtott támogatással. Azóta évente egy-egy klasszikus és könnyűzenei művésznek ítélik a díjakat.

A svéd király által adományozott díj mellé egymillió svéd korona, azaz közel 130 ezer dollár jár. Az eseményen részt vettek a királyi ház tagjai, a svéd kulturális miniszter és számos híresség, a showbusiness, a média világából.

Ligeti György 1923-ban született Dicsőszentmártonban. Felsőfokú tanulmányait a kolozsvári konzervatóriumban kezdte 1941-ben, majd a háború után a budapesti Zeneakadémián tanult. Népzenei kutatómunkát végzett Erdélyben, 1950-1956-ig a Zeneművészeti Főiskolán tanított, 1956-ban emigrált. A kölni rádióban dolgozott, ezután évekig a stockholmi Zeneművészeti Főiskola vendégtanára volt. Tanított a kaliforniai Stanford Egyetemen és Bécsben is, de 1973 óta Hamburgban él és tanít.

1996-ban UNESCO-díjjal, valamint Wolf-díjjal jutalmazták, ez utóbbit megosztva Zubin Mehta indiai származású karmesterrel. 2003-ban rendkívül sokoldalú zeneszerzői múltjáért és életművéért megkapta a Kossuth-díjat is.