Nem leszünk a kemény rock élharcosai

Vágólapra másolva!
Elsősorban Micimackó kedvencét, azaz "méz-zenét" játszunk - így határozta meg az együttes zenei orientáltságát  Czesznak Tamás és Péter János, a M.É.Z. két tagja. A Társalgó legutóbbi vendégeinek együttese kelta alapokon kezdte a zenélést, de mostanra saját, jellegzetes kelet-európai dallamokkal vegyített számokat játszik. A tagok nyitottságára jellemző, hogy zenei példaképeik között az AC/DC is szerepel. A zenekart kevesen ismerik, pedig tizenhárom éve folyamatosan fellépnek itthon és külföldön is.
Vágólapra másolva!

100-ból hány ember tudja szerintetek, hogy mi az a M.É.Z. és milyen zenét játszotok ? (kacsi)

M.É.Z.: Ez egy összetett kérdés, mert többen ismerik a M.É.Z. nevét, mint, amit játszunk. Százalékos adatokat nem tudunk, de szívesen vennénk egy felmérést.

Úgy tűnik, hogy eléggé szűk réteg ismer Benneteket. Aki viszont ismer, az szeret is. A gagyi zenét játszó akrobatikus tinik nagyobb publicitást kapnak, mint az olyanok, akik mögött esetleg még zenei képzettség is lapul. Szerintetek hogyan lehetne kissé ismertebbé tenni magatokat? (Guest22078)

M.É.Z.: Ez már külföldön működik. Amint a magyarországi "show-business" része lesz az élő zene, és a világzene is, abban a pillanatban a reklám is hasonló mértékben fogja segíteni a hozzánk hasonló zenekarok előtérbe kerülését.

Miért M.É.Z. a nevetek? (fruuu)

M.É.Z.: Ez egy mozaikszó, a legújabb feloldása mesés érzések zöngéi. És amit egy újságíró talált ki, és használjuk gyakran, "még érték a zene". Volt egy játék, ami már lezárult, de további megoldásokat várunk a mez.hu fórum rovatába.

Milyen zenét játszotok? (fruuu)

M.É.Z.: Elsősorban édeset, a Micimackó kedvencét, és ír és skót alapokon nyugvó közép-európai világzenét.

Melyik magyar együtteseket tarjátok még "értékes zenét" művelőknek? (fruuu)

M.É.Z.: Hú, nagyon sok van, a teljesség igénye nélkül: Ghymes, Besh o droM, Budapest Klezmer Band, Folkestra, Vándor Vokál, Quimby, Tankcsapda, Berkes Tamás, Fesztiválzenekar...és még sokan mások.

Ti a zenélésből éltek? (kacsi)

M.É.Z.: Igen.

Mennyi fogyott a lemezeitekből? (kacsi)

M.É.Z.: A két legutóbbi lemezről vannak pontosabb adataink: körülbelül 6 ezer darab lemezenként. A legújabb lemez The Fairies a kiadás után harmadik hónapban elérte az előző lemez eladási példányszámát.

A fellépésekből éltek ezek szerint, és nem a lemezeladásból, ugye? (kacsi)

M.É.Z.: Abszolút. Itt, Magyarországon még nem lehet lemezeladásból és a jogdíjakból megélni. Reméljük ez változni fog.

Az Articsókában fizetnek a fellépésekért? (kacsi)

M.É.Z.: Te kapsz fizetést a munkádért?

Van más végzettségetek, vagy zeneileg vagytok képzettek? (kacsi)

M.É.Z.: Van köztünk magyar tanár, művelődés-szervező, meg néhány zenész is akad.

Milyen zenei képzettségetek van? (kacsi)

Mióta létezik az együttes? (kacsi)

M.É.Z.:1988 óta. Az alapító tagok közül ketten maradtak a zenekarban, az évek során folyamatosan csiszolódott, és vált profivá a zenekar.

Vannak állandó helyek, ahol fel szoktatok lépni? (kacsi)

M.É.Z.: A Benczúr klubban havonta egyszer lépünk fel, ősztől az Articsóka étteremben szintén 1-szer havonta, és indul még egy helyszín, ahol nemcsak a MÉZ lesz a középpontban, hanem a MÉZ kedvencei is. Majdnem elfelejtettük: 12 éve létezik a hagyományos skót táncház a 12. kerületben a Virányosi Művelődési Házban, ahol minden páratlan vasárnap találkozhattok velünk.

Szigeten szoktatok lenni? (kacsi)

M.É.Z.: '94 óta folyamatosan szigetelünk, 2000 és 2001-ben a Világzenei Nagyszínpadon léptünk fel.

Szerintetek milyen irányba fejlődik - ha fejlődik - a Sziget? (kacsi)

M.É.Z.: Egyre szélesebb körű néptömeget mozgat meg, és egyre profibb a szervezés is. Szerintünk jó irányba halad a Sziget.

Tudjatok, hogy nagyjából kik azok, akik titeket hallgatnak? (freebird)

M.É.Z.: Jó ideje figyeljük ezt, de mindig érnek minket meglepetések. A 3-tól a 99 évesig hallgatnak minket. Ugyanúgy színházi (ülős) és bulis (pogózós) koncertek egyaránt hitelesnek tűnnek. De ezt a közönség jobban tudja. Mi mindenkinek játszunk.

Sokat jár az együttes külföldre "tanulmányi útra"? (fruuu)

M.É.Z.: Tanulmányi utat eddig csak a kocsmák mélyére sikeredett szerveznünk, de természetesen egyre többet járunk külföldre. Mostanában a kinti rádiók kezdik játszani a lemezeinket, reméljük, hogy az itthonihoz hasonló színvonalú rajongótábor alakul ki ott is.

Van zenekar-példaképetek? (fruuu)

M.É.Z.: Van. De mi csak a magunk nevében beszélhetünk, mert a zenekar nagy része jelenleg nincs itt, és emiatt csak a mi ízlésvilágát tudjuk felmutatni. Ez pedig a következő zenekarokat jelenti: Totó, U2, Jethro Tull, AC/DC, Flairck, Värttinä, Chick Corea, John Eliott Gardiner és barokk zenekara…

Az AC/DC komolyan? Elég távol álltok tőlük zeneileg, nem? (kacsi)

M.É.Z.: Tamás: Azóta szeretem az AC/DC-t, amióta Budapesten jártak a 90-es évek elején. A Népstadionban volt a Monsters of Rock turné egyik állomása, akkor szerettem meg jobban ezt a dinamizmust és profizmust, amit ők produkáltak. De ne ijedjetek meg, nem leszünk a kemény rock élharcosai.

M.É.Z a hálón

Korábban:
M.É.Z. a Társalgóban