Magyar díjazottja is van a Grammynek

Vágólapra másolva!
Norah Jones tarolt: személyesen öt Grammyt, bemutatkozó albuma további hármat gyűjthetett be a vég nélkül osztott díjairól és szinte csak az eladási számokat szem előtt tartó döntéseiről ismert zenei díjkiosztón. Magyar együttesnek is adtak át díjat az idén - a Takács Vonósnégyes Beethoven összes kvartettjének felvételét tartalmazó albumával kivívta a kritikusok elismerését.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
Norah és Grammyjei

Tarolt a Grammyn Norah Jones bemutatkozó albuma, a Come Away With Me, elnyerve az év albuma, a legjobb új előadó, az év dala, a legjobban felénekelt poplemez és a legjobb női énekesnek járó díjakat. Emellett a lemez további három Grammyt söpört be, így a Don't Know Why-ért a legjobb dalszövegírónak, a korongért pedig a legjobb producernek és a legjobb hangmérnöknek járó elismerést.

Jones sikeresen maga mögé utasította Amerika másik nagy kedvencét, a női countrycsapat Dixie Chickset is. Ők ugyanis az idén mindössze négy díjat tudtak összeszedni: 2002-ben a Home az év countrylemeze, a lányok a legjobb női countryelőadók, és -zenészek, és övék a legjobb albumborító is a zsűri véleménye szerint. A lányok mögött három díjával a nagy öreg Bruce Springsteen futott be - a World Trade Center tragédiáját lemezen is megörökítő The Rising egész évben megbízhatóan az elsők között foglalt helyet a lemezeladási listákon.

Magyar díjazottja is van az idei Grammynek: a Takács vonósnégyes Beethovenösszes kvartaettjének felvételét tartották díjra érdemesnek a kritikusok. Négy évvel ezelőtt a magyar-angol együttest már jelölték Grammy-díjra: akkor a Bartók Béla hat vonósnégyesét rögzítő felvételüket találta kiemelkedőnek a szakértő zsűri, ám végül nem ők kapták az aranygramofont.